Gazete Vatan Logo
Futbol '1.5 aydır İncil'le uğraşıyorum'

'1.5 aydır İncil'le uğraşıyorum'

Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Akçay, yabancı oyuncularla daha iyi iletişim kurabilmek için İncil okuduğunu açıkladı.

'1.5 aydır İncil'le uğraşıyorum'

Akçay, "Oyuncularımın kalbine giden yolu bulacağım" dedi. Futbol Genel Direktörü Ünal Karaman da, yabancı oyuncu sayısını mutlaka azaltacaklarını söyledi.

Trabzonspor Futbol Genel Direktörü Ünal Karaman, Teknik Direktör Mustafa Akçay ve yardımcıları, Zorlu Grand Otel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Karşılıklı fikir alışverişinin olduğu toplantıda, Akçay ve Karaman basın mensuplarıyla iyi ilişkiler içerisinde olacaklarına dair söz verdi. Çok değerli ve kutsal bir görev yürüttüklerini belirten Akçay, "Bu yolculukta hep beraber olacağız" derken, Karaman ise her alanda Trabzonspor'a hizmet etmeye çalıştıklarını vurguladı.

KARAMAN: "BİRİLERİ BİZİ BOZMA GAYRETİ İÇERİSİNDE OLABİLİR"

Trabzonspor Futbol Genel Direktörü Ünal Karaman, bordo – mavili takımın herkesin ortak değeri olduğunu belirterek, "Dün vardık, bugün yine varız. Hizmetin sonu yok. Ortada bir Trabzonspor var ve bu hepimizin değeri. Gönlümüzün en güzel yerinde nadide bir çiçek gibi koruduğumuz, kolladığımız bir kulübümüz var. Birileri zor bir dönemden geçiyor diyebilir, farklı bir noktada bizi bozma gayreti içerisinde olabilir. Ama bizim yüreğimiz hepsini kaldırmaya yeter. Yeter ki ben Trabzonsporluyum diyen herkes bizim samimiyetimize inansın, bu sese kulak versin" diye konuştu.

"HAYALİ İSİMLERLE BİZİ OYALAMAYIN"

Her gün gazetelerde bir çok transfer haberinin yer aldığını da vurgulayan Karaman, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Her gün gazetelere bakıyorum, 10 tane sporcu geliyor, 10 tane sporcu gidiyor. Ama bizde ne gelen var, ne giden. Hayali isimlerle, hayali zamanlarla lütfen bizi oyalamayın. Camiamıza en iyi hizmeti verme anlamında çabamız ve gayretimiz var. Biz oyuncu alacaksak, buyurun şölenimiz var deriz. Göndereceksek de, emekleri için teşekkür eder göndeririz. Bizde hatalar yapabiliriz, çünkü biz aciz bir kuluz."

"JAJA'YI GÜNDEMİMİZE ALABİLMEMİZ İÇİN EN AZ ÜÇ OYUNCU GÖNDERMEMİZ LAZIM"

Karaman, bir gazetecinin, "Jaja transferi gündeminiz de var mı?" şeklindeki sorusunu, "Bu transfer gündemimizi gerçekten çok meşgul ediyor. Federasyonun uyguladığı bir yabancı sistemi var. 10 yabancı sınırı var. Bizim yabancı oyuncu sayımız 12. Jaja'yı gündemimize alabilmek için üç yabancı oyuncu göndermemiz lazım. Hayal üzerine konuşmayalım. Gerçek somut adımlar atmamız lazım. Öyle bir şey olursa, biz en iyi oyuncuları kendi bünyemize katmaya gayret gösteririz" diye yanıtladı.

"BAZI BÖLGELERDE YIĞILMALAR VAR"

Yabancı kontenjanını azaltmak için çalıştıklarını da ifade eden Karaman, "Kontenjan oyuncularımızın sayısının 12 olması, birer insan olarak onları aşağılamamızı gerektirmez. Bu onların suçu değil. Geçmiş dönemde kadromuza katılan oyuncular bunlar. Bazen işler istediğimiz gibi gitmeyebilir. Bazı bölgelerde yığılmalar olabilir. Biz onları kırmadan bizi anlamalarını istiyoruz. Geçmiş dönemde forvet arkasında oynayacak şekilde, Jebrin, Alanzinho, Sapara ve Adrian alındı. Bir bölgede 4 yabancı oyuncu var. Bir oyuncu veya iki oyuncu orada oynayacaksa, diğer iki yabancı lüks gibi gözükür. Mesela 2 yabancı solbek var. Biri lüks gibi gözükür. Bunları kırmadan dökmeden anlatmamız lazım. Anlayış bekliyoruz" dedi.

"İNSAN SATMA ÜZERİNE STAJ YAPMIŞ ARKADAŞLARIMIZ VAR, ADINA MENAJER DENİYOR"

Menajerleri sert bir dille eleştiren Karaman, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Zaman zaman bizim gösterdiğimiz iyi niyeti algılama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle insan satma üzerine staj yapmış arkadaşlarımız var, adına menajer deniyor. İnsan olarak elbette ki mesleklerine saygı duyuyoruz. Anlayışla karşılıyoruz ve işini profesyonelce yapanlarla dostluk kuruyoruz. Onlar bizim için değerli. Bir taraftan da Trabzonspor adına yapmış oldukları sözleşmeler var ve 'Bizim oyuncumuz buradan ayrıldığı taktirde gideceği kulüpten bunun yarısını alamaz' diyenler' var. Bu bir anlayış meselesi."

"GEREKİRSE PARAN BANKADA DEYİP YOLLARIMIZI AYIRACAĞIZ"

Karaman, yabancı oyuncu sayısını mutlaka azaltacaklarını da vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Oyuncuların sağlam sözleşmeleri var. Eğer bir noktaya gelip anlaşabilirsek, bunlardan kurtulacağız. Anlaşamadığımız taktirde ise, 'Teşekkür ederiz, banka hesabında paran var' diyeceğiz, çözeceğiz. Ama o şekilde, ama bu şekilde çözeceğiz. Bu konuda mesafe aldınız mı derseniz başarılı olduğumuzu söyleyemem, çünkü devir öyle bir devir olmuş ki tamamen duygusal, parasal. Halden anlarsalar, asıl işlerinin para kazanmak değil de futbol oynamak olduğunu anlayıp oynayacakları kulübe gitmek isterseler, bir vedalaşma durumu söz konusu olabilir. Ama olmadığı taktirde Trabzonspor çaresiz değil, bir çözüm üretecektir."

"ŞİKE OLAYI ÖZÜR DİLESELER KAPANIRDI VE MİLAT OLURDU BU"

Karaman, "Şike sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi:

"Normalde bu bizim işimiz değil. Biz işin teknik konularına bakarız. İşin sportif boyutuna baktığımızda mendildeki beyazlığı görmek isterim insanlarda. Sporda ilgilenen insanlarda bu şeffaflık ve dürüstlük olmalı. Yüce Peygamberimizin bir hadisi var, 'Adalet güzeldir, yönetende daha güzel durur' diye. Biz isteriz ki yöneten safında duran insanlar adalet çizgisi içerisinde baksınlar bu konuya. Sadece şikenin başlangıç döneminde de hata yapan insanlar suçlu pozisyonunda değil, belki de geçmişten gelen bir geleneği devam ettirmeye çalıştılar ama olmadı. Ortaya çıktığı noktada söyleyecekleri belki tek şey vardı; 'Özür dileriz.' Türkiye de milat olurdu bana göre bu. Biz onu başaramadık, bugün farklı bir şeyler konuşuyor olabilirdik. O konuda çok üzüldüğümüzü söyleyebiliriz. Kol kırılır yen içerisinde kalır. Biz kendi içerimizde çözebilirdik bunu. Şimdi UEFA'ya taşındı, Dünyaya taşındı."

AKÇAY: "KADRODAKİ GÖRÜNTÜ SAYISAL OLARAK FAZLA"

Trabzonspor Teknik Direktörü Mustafa Akçay ise kadrodaki şişkinlikten verim alacaklarını vurguladı. Akçay, şöyle konuştu:

"Şu anda 29 oyuncumuz var. Bunlardan 4'ü kaleci. Trabzonspor içerisinde bulunduğu şartları efektif hale getirebilecek bir kadroya sahip. Toplumun bu yöndeki algısının eksik olmasını, güvensiz olmasını saygıyla karşılıyorum. Trabzonspor'un şu andaki stratejileri, içerisinde bulunduğu şartlar, beklenenleri veya özlenenleri sunmayabilir. Ama bunları çözüme kavuşturabilecek ve buradan sağlıklı enerji çıkarabilecek stratejileri biliyor. Görüntü sayısal olarak fazla ama biz onu tekrar enerjiye çevirip faydalanabiliriz."

"ALMAN KONDİSYONER AİLEVİ SEBEPLERİ NEDENİYLE ARAMIZDA OLMAYACAK"

Akçay, Almanya'nın Hoffenheim takımından alınan ve sözleşme imzalanan kondisyon Yannick Obenauer'in yeni sezonda aralarında olmayacağını da vurgulayarak, "Hepimiz kondisyon ve antrenman bilimi konusunda yüksek düzeyde eğitim almış insanlarız. Söz konusu kondisyonerin ailevi nedenleri öne sürerek bizimle çalışmaması onun kaybıdır, Trabzonspor'un değil. Dolayısıyla bu şansı Obenauer kaybetmiştir, kaybeden Trabzonspor olamaz. Çözümlerimiz var yeni Obenauer'ler bulabiliriz" dedi.

"OYUNCULARIN BİR KISMI KARİYERİMİZ NEDENİYLE DİRENÇ GÖSTEREBİLİR"

"Filozof" lakaplı teknik direktör Akçay, oyuncularla çok iyi iletişim kuracağına da inandığını vurgulayarak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Ortak akıl gizli bir güçtür. Oyuncu arkadaşlarımla bunu konuşmaya başladım. Birebir görüşmelerimle kendi mentalim ve hayata geçirmek istediğim bütün teknik ve taktik bilgiler üzerinde yoğunlaşıyoruz. Karşınızdaki ekibi lütfen hafife almayın. Takımımızdaki oyuncuların pek çoğu kendi milli takımlarında sahaya çıkıyor. Dolayısıyla bu grupla profesyonelce yaklaşımlar göstererek ortak akıl üretme konusunda hiçte zorluk geçeceğimizi düşünmüyorum. Burada önemli olan ilke ve prensiplerimizin karşı taraftaki grup tarafından algılanmış olmasıdır. Oyuncularımızın bir kısmı kariyerimiz nedeniyle direnç gösterebilir. Ama sonuçta bir yığın pedagojik silahımız olduğunu söylemeyelim."

"MATTA, MARKOS, LUKA VE YUHANNA İLE UĞRAŞIYORUM"

Akçay, yabancı oyuncuları daha iyi anlayabilmek için onların dini kitaplarını incelediğini de vurgulayarak, "Oyuncularımın kalbine giden yolları bulacağım. Yaklaşık 1,5 aydan beri onların inandığı İncil ile uğraşıyorum. Matta, Luka, Markos ve Yuhanna, İncil'leriyle uğraşıyorum. Ve hayata hangi gözle baktıklarını, inanç sevgilerini hangi seviyede tuttuklarıyla uğraşıyorum. Dolayısıyla onlara ulaşmamım çok zor olacağını sanmıyorum. Bu manevi kısmı ve kalplerine giden yolla ilgili kısım. Diğer teknik ve saha ile ilgili olan kısma gelince ise, bilgi birikimim, teknik ve taktik konularda aldığım eğitimlerle onları da değiştireceğime inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı