Gazete Vatan Logo

'Basketbol adına güzel hayallerim var'

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın yeni başantrenörü Ufuk Sarıca, ay-yıldızlı ekibin başına geçmenin gururunu yaşadığını ve başarılı sonuçlar için büyük hayaller kurduğunu söyledi.

'Basketbol adına güzel hayallerim var'

Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onur verici bir göreve geldiğini belirterek, "Gururlandım. Daha önce bu formayı giydim, şimdi başantrenör olarak görev yapmak nasip olacak. Ülke basketbolu adına çok büyük hayaller kuruyorum." dedi.

Beşiktaş Sompo Japan'da başantrenörlüğün yanı sıra milli takımda da aynı görevi yürütmenin bir baskı oluşturup oluşturmayacağı sorusunu yanıtlayan Sarıca, "Baskıyla yaşamaya alıştık. Elbette milli takımdan beklentiler var. Bunların gerçekçi şekilde ortaya konması gerekiyor. Kısa, orta ve uzun vadede planlar yapmamız lazım, inşallah güzel şeyler yaşarız." diye konuştu.

"Tartışmaları köşeye koymak lazım"

Milli takımda oyuncu, yönetici veya başantrenör bazında zaman zaman yaşanan polemiklere değinen Ufuk Sarıca, artık bu tür konuların bir kenara bırakılmasını vurgulayarak, birlik içinde çalışmaları gerektiğini dile getirdi.

Tartışma ortamının sadece milli takımda veya sporda yaşanmadığına dikkati çeken Sarıca, şunları kaydetti:

"Tartışmasız günümüz geçmiyor. Son yaşadığımız olaylardan sonra bütün olmak gerekir. Bu konularla ilgili çok konuşacak durumum yok. Zaten milli takım antrenörü olarak benim herkese, her yere, her kuruma aynı mesafede olmam gerekiyor. Bu en başlıca görevim olacak. Bu birleştiriciliği sağlayabilirsek barış içinde yaşarız. Artık bu tartışmaları köşeye koymak lazım. Bunları yapmaktan iş yapamaz hale gelmiş durumdayız."

Haberin Devamı

"Bazı fikirlerimiz olduğu gibi, tecrübelerimiz de var"

Milli takım olarak belli hedeflere ulaşmak için "savaşmadan" ve konuşarak ortak menfaatlerde buluşmaları gerektiğini anlatan Sarıca, şu ifadeleri kullandı:

"Bazı kavgaları, dargınlıkları köşeye bırakmak lazım. Basketbol camiasında değerli ağabeylerimiz, değerli kardeşlerimiz var. Güzel fikirler çıkabiliyor. Hep beraber olursak, belli amaçlar ve ülke basketbolu için kararlar alınabilir. İlişkilerimde çekişme yaşayan veya kavga eden biri değilim. Dinlemeyi de severim. Aklımızda bazı kararlar ve fikirler olduğu gibi tecrübelerimiz de var. Bunları birleştirip en hep beraber en ideal kararları almalıyız."

Haberin Devamı

Milli takım antrenörlüğü sırasındaki avantajlarını değerlendiren Sarıca, "En büyük avantajım dostluklar olacak. Çok değerli antrenör ağabeylerim oldu. Oyunculuk sırasında değerli arkadaşlarım oldu. Son 25 yıl içinde Türkiye basketbolunu belli yerden belli yere getiren insanların da federasyonun çeşitli birimlerinde görevde olduğunu görüyoruz. En büyük avantajlarım bunlar olabilir." diye konuştu.

"Havuzdaki en iyi kadroyu sahaya çıkaracağız"

Milli takım yapılanması konusunda bilgi veren Ufuk Sarıca, 2017 Avrupa Şampiyonası'nda değişimin fazla olmayacağını ancak Dünya Şampiyonası ve hayalini kurdukları 2020 Olimpiyat Oyunları'na gitmek için daha fazla değişiklik yapabileceklerini belirtti.

Kısa vadede çok fazla seçeneklerinin olmadığını anlatan başantrenör Sarıca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii ki belli değişimler olacak. Kısa vadede Avrupa Şampiyonası olacak. Orta ve uzun vadede Dünya Şampiyonası ile hayalini kurduğumuz 2020 Olimpiyatları var. Buralara giderken daha fazla rötuş yapabiliriz. Avrupa Şampiyonası için elimizdeki oyunculardan en iyi kadroyu, en iyi takımı sahaya çıkaracağız. Ülkemizde oynadığımız şampiyonalarda daha coşkuluyuz. Coşkuyla bütünleşerek daha iyi sonuçlar alıyoruz. Bunu yapmak için elimizden gelen iyi niyeti ortaya koyacağız."

Haberin Devamı

Beşiktaş Sompo Japan'ın başına geçtiği dönemde "son topa kadar mücadele" şeklinde slogan belirleyen Sarıca, milli takım için böyle bir mesajının olup olmayacağı sorusuna, "Sloganı ben de bilmiyorum. Spontane gelişecek. Yakıştırma olabilir, maç esnasındaki konuşma olabilir." yanıtını verdi.

Türk taraftarların renk gözetmeden ve bir ekibin yandaşı olmadan milli takıma destek vereceğini vurgulayan Ufuk Sarıca, "Geçmişteki dönemlerdeki şampiyonaların hepsine büyük ilgi vardı. Eylülde büyük coşkuyla destekleneceğiz. Tek yürek olursak iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Devşirme oyuncu konusu

Ufuk Sarıca, devşirme oyuncu konusunda Ali Muhammed ve Emir Preldzic olmak üzere önlerinde iki seçenek olduğunu ve bu konudaki tercihlerinin Ersan İlyasova'nın kadroda yer alıp almayacağına göre şekilleneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Devşirme oyuncu sistemini Avrupa ülkelerinin de kullandığını hatırlatan Sarıca, "İhtiyaç varsa, bunu giderene kadar bizim de kullanmamız doğal. Belli sıkıntılarımız var ki devşirme oyuncumuz var. Biriyle devam edeceğiz. Geçen sefer gelemeyen Ersan'ın konumu önemli. İnşallah bizimle olacak. O ayrı güç katacak. Turnuvaya çok var. Sağlık durumları, performanslar önemli olacak." diye konuştu.

Milli takım başantrenörü olarak beklentisinin yerli oyuncuların kulüplerinde daha fazla süre alması olduğunu kaydeden Sarıca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurallarla ilgili düzeltmeler yapılabilir. Yabancı oyuncuların değeri, Türk oyuncuların değeri olarak düşünmüyorum. Sahadaki performanslarına göre düşünüyorum. Türk oyuncuların takımda birliği sağlaması açısından büyük rolü var. Türk oyuncular yeter ki o sorumluluğu almaya hazır olsun. Bizler onları daha fazla cesaretlendirmek için görevli insanlarız."

"Bu seneyi uğurlu olarak görüyorum"

Beşiktaş Sompo Japan'daki görevinin ardından milli takım başantrenörlüğüne getirildiğini hatırlatan Sarıca, kendisi açısından güzel bir dönem yaşadığını vurguladı.

Milli takım başantrenörlüğü teklifi sırasında Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ve inandığı arkadaşlarıyla konuyu görüştüğünü belirten Sarıca, şunları söyledi:

"Zaten kafamda mevcut şeyler vardı. Bunları birleştirerek karar verdim. Beşiktaş antrenörünün aynı zamanda milli takım antrenörü olması camiamız için mutluluk verici olay. Başkanımız ve yöneticilerimiz, Hidayet Türkoğlu ile görüşmüştü. Onların da pozitif görüşleri oldu. Çok güzel dönem oldu. Beşiktaş'ta kısa dönemde hem Türkiye liginde hem Şampiyonlar Ligi'nde muazzam sezon geçirdik. Milli takım olayının gerçekleşmesiyle bu dönemi uğurlu sene olarak görüyorum."