Gazete Vatan Logo
Galatasaray 'Ben değil, Bilic taktik değiştirsin'

'Ben değil, Bilic taktik değiştirsin'

Hamza Hamzaoğlu: 8 yabancımız var. Kimseyi göndermeyi düşünmüyorum. Kulübe kazanç sağlayacaksa hiç kimseyi tutmam.

'Ben değil, Bilic taktik değiştirsin'

Teknik Direktör Hamza Hamzaoğlu ve yardımcıları Galatasaray Muhabirleri Platformu'nun Aqua Florya'da bulunan Tribeca Restoranda yemek davetine katıldı. Hamzaoğlu bir çok konuya açıklık getirdi.

Hamzaoğlu basın mensuplarının sorularını içtenlikle yanıtladı.

"Futbolcu sağlığı kazanacağımız bir maçtan çok daha önemli. Ben hiç bir oyuncumu riske edemem, gelecekteki hayatını da riske edemem, bir maç kazanacağım ya da şampiyonluk kazanacağım diye. Onlar da insan ve sağlıklı lazım bize. Sneijder'de de durum bu. Ağrısı ve ayrı çalıştırıyoruz. Baş parmağının yanında bir kemik var o kemğin altında problem var. Orada ödem yapıyor ve ağrı yapıyor. O da ağrı yapıyor ve yan basıyor. Bu da farklı sakatlıklara sebep olacak."

Sneijder'e bir teklif var mı?

"Sneijder için bana gelen bir şey yok. Manşetler hep yazıyor. Ne Sneijder geldi bana 'Hocam bana teklif var oynamak istiyorum' dedi ne de bir kulüp bizi aradı. Şu dönemdeki transfer haberleri olumsuz etkiliyor. Oynayacağımız çok önemli bir maç var. Maç öncesi oyuncunun konsantrasyonu transfere çevrildiği anda oyuncunun konsantrasyonu bozulur."

Haberin Devamı

Ara transfer dönemi için raporunuzu hazırladınız mı?

"Transfer raporunu vermedim. Beşiktaş maçını bitirmemiz lazım. Acelemiz ne ki? Oynamamız ve kazanmamız gereken bir maç var. Maçtan sonra biz de isteklerimizi söyleyeceğiz. İstemesek de ayrılacağımız arkadaşlarımız olacak. 32 kişiyle antrenman yapıyoruz kolay bir şey değil."

Kamp programını siz mi yaptınız?

"Bizden önceki dönemde bir program yapılmış. Aslında fazla bir izin verilmiş. Biz bu izni kısıtlamak istemedik. Çünkü oyuncularımızın hepsi tatil programlarını yapmışlar. Onlara verilmiş bir şeyi geri almak moral bozukluğu yaşatır. Tüm planları alt üst olur. 14'ünde antrenmanlara başlıyoruz. Bu süre bayağı uzun. Biz de şöyle bir çözüm bulduk. 4 gün dinlenebilirsiniz. Ama 4 günden sonra bizim vereceğimiz programı mutlaka yerine getirin. Çünkü geldiğiniz gün biz sizi bu seviyede kabul edeceğiz. Ona göre antrenmanlara başlayacağız. 4 gün hiçbir şey yapmadan dinlebilirler. Tatillerini yapabilirler. 4 günden sonra ayın 13'üne kadar mutlaka yapmaları gereken programları olacak. Genelde ortak bir program uygulayacağız."

Haberin Devamı

Gençlerbirliği maçı sonrasında yönlendirilen Sneijder sorusuyla ilgili:

"Niye durduk yere o soru. Soruyorsan bir dayanağın vardır. Sen onu bana söyle. Sneijder şöyle şöyle yapmış, şunu demiş de. Ben de sana ona göre cevap vereyim. Kötü oynamış, eksikliklerimiz var. Biz de bunun farkındayız."

"Bizim niyetimiz belli. Bu kulüpte de amacımız değişmedi. Akhisar'da da Malatya'da da... Biz bulunduğumuz ortamda tecrübelilerimizle futbol adına bir şeyler vermek."

"Biz insanız, yaptığımız şey de spor. Hataya müsaitiz. Futbolda da birisi kazanacak, birisi kaybedecek. Bazen biz kaybedeceğiz. Benden daha üstün oynayanı tebrik etmeyelim mi?"

Galatasaray'dan gidişi hakkında:

"Ben son gün 5'e 5 kala imza attım. Ben imzayı attım parayı bankaya yatırdılar. Son güne kadar kulüpten bir adım bekledim. Ben imzayı atarken Souness Hocamızdı. Hamza ile anlaşın mutlaka, bu şekilde kalmasın demiş. Sezon bitmeden daha üç dört hafta kala Bülent, Arif ve Okan ile anlaştılar. Ben de o dönem ikinci kaptan pozisyonundayım ve sürekli oynayan bir oyuncuyum. Hiç ses seda yok. Bizi çağıran yok. Onları Adnan Polat ofisine çağırdı tek tek konuştu. Son maça çıkacağız, son hafta. Bizi Adnan Sezgin odasına çağırdı. 4 kişiyi. Onlara verilen rakamın aşağı yukarı yarısı. Onlara yarısı peşinat verildi, bize hiç peşinat yok. İki yıllık kontratlar. Ekim, Nisan halinde 4 taksitte alacağız parayı. Daha önceki sözleşmemizde aynı şeyi yaptılar. O dönem Galatasaray'da kalma adına her türlü fedakarlığı yaptık. Yine de yapmaya hazırdık. Bu şekilde gelmeyi kendime yakıştıramadım. Ben dedim beni istemiyor musunuz? Yok istiyoruz. Nasıl olacak bu iş. Bu rakamı size verdik. Atarsanız atın, atmazsanız gitmememizi mi istiyorsunuz? Biz bir şey söylemeyecek miyiz dedim. Söyleyebilirdik ama değişen bir şey olmaz dediler. Ben o rakamlara kadar da düştüm. Yalnız dedim bir kuruş arttırın. Sizden bir adım göreyim. Ben de son gün baktım hala bana gelen yok. 5'5 kala gittim Star'da imzayı attım. İçim kan ağlaya ağlaya. İşin özü bu. Bana yapılan böyle bir transfer görüşmesini kendime yakıştıramadım."

Haberin Devamı

"Ben kalktım Siirtlere kadar gittim o süreçte. Allah'a şükürler olsun. Bazı insanlar oraları bir yok oluş gibi düşünebilir ama ben her yerden bir şeyler kazanmaya çalıştım. Şükürler olsun ki oraları gördüm. Onlar beni bugünlere taşıdı."

Haberin Devamı

"Ben hep söylüyordum. 42 yaşındayken süper lig takımı çalıştırmıyorsam ve 45 yaşında büyük takım çalıştırmıyorsam ben kendimi iyi ve yeterli bir teknik direktör olarak görmem. Koyduğum hedef buydu. Bir sürü çevren var, birini araya sok, milletvekili falan iyi yerden başla.. En aşağıdan başladım. Başardıkça bir yere varmak beni mutlu ediyor. birisi bugün götürsün beni Milan'ın başına koysun. Mutlu olmam. Ben bir şeyleri yaptıktan sonra oraya layık olmalıyım. Asla talip olmadım hiçbir göreve. Istendim. Ben istenmeliyim. Hiçbir zaman giderken de ben bunu hak ediyorum demedim. Ondan sonra hak ettiysem layık görülür."

"Abdurrahim Abi'yle Ali Abi'yle konuşurken de nasıl yapacağız falan dediler. Siz ne zamana ne kadar burdasınız dedim. Mayıs'a kadar dediler. Bende Mayıs'a kadar imza atarım dedim."

"Biz hep beraberiz. Bizim ekip olmaktan ziyade çok iyi bir dostluğumuz var. Aile gibiyiz. Sadece tanıdığım, arkadaşlarım oldukları için ekibimde değiller. Hepsi kendi alanında iyi gerçekten oldukları için buradalar."

"İnsanlar bizi tanımadığı için milli takımdan Galatasaray'a geldiğimizde 'milli takımı bıraktı' dedikodusunu çıkardı. Bunlar normaldir. Bizi tanıdıkça algıları yıkılacaktır."

"Şimdiki Galatasaray ile 1995 yılları arasındaki Galatasaray arasında Çok büyük farklar var. Sosyal ve ekonomik şartların çok büyük etkisi var. Sadece bizim o zaman borcumuz yoktu. Maddi sorunumuz yoktu. Alp Yalman zamanında borcumuz yoktu. Zamanında Samsun antep antalya'ya yenilmiştik. O üç maç bizi şampiyonluktan etmişti."

Sneijder'in genel durumu?

"Sneijder'le az önce kavga ettik. (Gülüyor) Sanırım yarın (bugün) bizimle antrenman yapacak. İstatistiklere baktım gelmeden önce. Bizden önce maç başına topla buluşma sayısı 22'ydi. Bizimle birlikte 48 olmuş. Pozisyonunu değiştirdim. Burada amacım onu daha fazla topla buluşturup onu daha fazla oyunda tutmak. Bu hamleyle birlikte golde de daha fazla bulunuyor."

"Geriye yazlandığınız zaman gol yiyoruz. Bunu Gençlerbirliği'nde yaşadık. Bu alışkanlıklardan kaynaklanıyor. Onları aşmamız lazım."

"Emre Çolak'ın çalışması, antrenmanı, isteği arzusu hepsi çok iyi üst düzeyde. Savunmada gözle görülür bir oturma da oldu sanırım. Samih Kaya hata yapıyor normal ama canı gönülden oynuyor. Dünya sakatlık geçirmiş hala tekmeye kafa sokuyor."

Muhabir: İstatistiklere baktığınızda Beşiktaş'a karşı üstünlüğünüz var.

"O zaman oynamayalım versinler üç puanı (Gülüyor) Olimpiyat Stadı'nda oynayacağız. Zemini iyi değil ama oynayacağız. Beşiktaş maçı bir maç önce olsaydı Konya'da oynardık. Ancak son maç olması sebebiyle Konya'ya git bir daha geri dön yapılan programlar aksayacaktı."

"Sezon öncesi gelseydik ve beraber çalışsaydık çok farklı olurdu tabii ki. Gerçi şu süreci iyi de geçersek ve bize 'devam et' derlerse güzel şeyler yaparız yine. Şuan önemli olan gemiyi sağ salim limana yanaştırmak. Sezon sonuna doğru bir şakilde kavuşturmak."

Devre arasında fazla para harcandı ve gereksiz transfer yapıldı? Yine yapacak mısınız?

"Çok fazla bir beklentiye girmeyin. İmkan olsa bir çok şey yaparım. Niye yaparım elimdekiler kötü diye değil, daha kaliteli olsun diye yaparım. Alternatif oyuncu alırım destekleme amaçlı. "

"Sinan'ın böyle bir maddesi vardı. Ama o madde olmasaydı da ben yine onu Arsenal maçında oynatırdım. Porta çağırabilir ama o gitmedikten sonra ona kimse karışamaz. Porto çağıramaz çünkü Diyarbakır maçı ertelendi, onu öne sürebiliriz."

Yerli hocalar artık revaçta...

"Borçlar yavaş yavaş insanları doğru yola getiriyor. Yerli oyuncular ve teknik adamlar daha revaşta o yüzden. 10 tane yabancı teknik adam gelsin kaç kişi başarı için gelir? Çok azı. Çoğu para için gelir. Ama yarın ekonomimiz yine düzelsin bizde yine uçarız para savururuz. Aidiyet duygusu olmadan hiç birşey olmaz."

Videolu toplantılar bitti mi?

"Oyuncu, uzun toplantıları sevmez. Oturup saatlerce oynadığım maçı izlemeyi ve özellikle hocanın uyarılarını istemezdim. Bu bir oyun ve talebenize bunu öğretirken, ona bunun bir oyun olduğunu ve eğlenerek öğretmeniz gerekir. Bütün antrenmanlarım eğlenerek öğrenmeye yönelik. Ve bu oyunların içinde bütün ihtiyaçlarım vardır. Bir amacımız vardır. Ama onlar sadece eğleniyorlar ve alışkanlık kazanıyorlar böylece. Bizi alışkanlıklar hedefe götürür amacımız bu. Mersin maçından önce oyuncular antrenmanı bitirmek istemedi. Şevklerini kırmadım ve devam ettik."

Beklentinizin üstüne çıkan bir oyuncu oldu mu?

"Olmadı ama Emre Çolak'tan bekliyordum. Potansiyelinin olduğunu biliyordum, artık kendini rahat ifade ediyor. Hatalar yapıyor ama bu da alışkanlıklardan kaynaklanıyor. 8 yabancımız var. Kimseyi göndermeyi düşünmüyorum. Ama gelipte bana ' hocam bana buradan teklif var, iyi para veriyorlar veya kariyerim için önemli' derse ona yardımcı olurum. Kulübe kazanç sağlayacaksa hiç kimseyi tutmam. Ama şu an ikinci yarıya sekiz yabancıyla devam etmek istiyorum."

"Süre alamayan yerliler var. Bazılarının gidip oynamalarını istiyoruz. Bu oyuncular sonuçta bu kulübün bir değeri. İleriye doğru hazırlamalıyız. Sinan Gümüş'ten beklentim çok yüksek açıkçası. Onu kiralamak istemiyorum, bizimle çalışmasından yanayım. Yasin daha önce geldi, 'Ben bir yere gitmek istemiyorum' dedi. Ben de 'Seni kimse zorla bir yere yollamaz dedim' kaldı."

Beşiktaş derbisinde taktiğiniz ne olacak? Demba Ba, Veli, Olcan olacak sisteminizi değiştirecek misiniz?

"Biliç değiştirsin bence. Olmaz mı? (Gülüyor) Maç esnasında bir sıkıntı olursa saha içinde icabına bakarız. Oyun bir başlasın görürüz. Kazınırsak mutlu bir tatil geçireceğiz. Ama bu herşeyin sonu değil. Hedefimiz belli. Önemli olan sezonun sonunda yukarıda kalmak. İstanbul'daki derbilerin yarı yarıya taraftarın olması lazım. Ayrıştırdık insanları. İki kişi kavga etti, dedik artık burada toplanmayacaksınız. Ne oldu seyircisiz kaldık."

Fatih Hoca ile görüşüyor musunuz?

"Fatih hocayla görüşüyoruz ama sık sık değil. Gelmeden önce ondan izin aldık. Teklif geldiğinde şaşırmadı sadece 'yapabilir misin' dedi. 'Yaparım' dedim. 'Devam et' dedi."

Yabancı kontenjanı ile ilgili düşünceleriniz?

"Yabancıların serbest kalmasına yönelik düşünceler var. Bilinçli olduktan sonra bütün sınırları kaldırın. Ama şimdi yabancı sınırlamasını kaldırdığınız zaman ne değişecek? Yabancının en çok serbest kalmasını kimler istiyor! Büyük kulüpler. Küçük kulüpler de istiyor. Yabancı serbest kalsın Türklere çok para veriyoruz diyorlar. Piyasayı kulüpler kendi kendine yükseltti."

"Akhisar'da bize futbolcu geliyordu. 'Kaç lira diyorduk'? 1 buçuk milyon Euro diyorlardı. 350 bin Euro diyordum. Böyle alırsanız alın diyordum. Niasse'yi 75 bin Euroya almıştık ama daha parlamamıştı. Bize fahiş fiyatlarla satılıyorlar. Fiyatı veren kulüp. Verme bu paraları."

Kupayı önemsiyor musunuz?

"Kupayı da önemsiyoruz. O yüzden hedeflerimizin sonuna kadar gideceğiz."

Drogba'nın kalmasını ister miydiniz?

"Drogba iyi bir oyuncu. Kadromuzda olmasını isterdik. Kalsaydı değerlendirirdik. Ama öyle bir şeyki ben bütün oyuncularımdan memnunum. Burak'tan da Umut'tan da Pardev'den de memnunum. Pandev bize ligde de katkı sağlayabilir. Dzemaili'yi görme şansım olmadı. Devre arasında onu göreceğiz."

Semih için ne diyorsunuz?

"Semih buydu. Çalışıyor. Mücadele ediyor. Belinde hala sakatlıklar var. Bizden birine olsa yürüyemezdik şimdi. Semih'in bence hiç eleştirilmemesi lazım. Onun şansızlığı kaptırdığı topların gol olması oldu. Burak ve Umut'un kaptırdığı top gol olmuyor, Semih'in kaptırdığ top oluyor. Futbol bu hata oyunu. Chedjou ile oturdular. Daha da iyi olacaklar. Onlar oynadıkca uyum yakalayacaklar. Hakan'la da kötü oynamadılar. Koray da var."

"Gökhan'la daha doğru dürüst çalışamadık. Tedaviden geldi daha üç dört gün bizimle çalıştı. Bizim hepsine ihtiyacımız var. Keşke hepsi oynasa ve biz kadro kurmakta zorlansaydık."

Selçuk neden kötüydü?

"İnsan mutlu olmadığı bir yerde mutlu olmadığı bir ortamda başarılı olamaz. Selçuk herhalde mutlu değildi. Ya da kendinden herşeyi verecek bir ortamı bulamamıştı. O yüzden belki yüzde yüzünü veremedi. Ama şuan performansından çok memnunum. Belki sistem etkilemiştin onu. Benim onları milli takımda tanımam da bir avantaj. Burak ve umuttan da memnunum. Olcanı da kazanmaya çalışıyoruz. O bişeyler yapsa kendini bulacak. Hamit'i de kazanmak istiyoruz."

"Çocukların niyetleri inanılmaz iyi. Tarık'ın kademe anlayışı ve dönüşlerde sıkıntıları var. Bunlar zamanla yerine oturcak. Oyuncuyu sadece kendi başına değerlendirirseniz yanılırsınız.ctakım uyumu çok önemli. Bana bir çok futbolcu teklifi geliyor ama uyum önemli bu olmazsa olmaz. Takım olmak üç ay beş ay içinde olmaz. Seneler ister. Bruma çıktı ama bir anda indi."

"Oyuncuların hepsi beraber hareket etmesi beni çok mutlu eder. Hepsi bana çıksa bile. Önemli olan beraber hareket etmek."

"Bizim zamanımızda sorun yaşayan oyuncular arasında 'sahaya çıktığımızda onu unuturuz' derlerdi. Ben buna karşıyım. Benim seninle bir sorunum varsa bunu halletmek zorundayız. Yoksa başarılı olamayız. Samimi bir şekilde birbirimizi sevemiyorsak yapamayız yani."

Fenerbahçe'ye çalınan penaltılar için ne diyeceksiniz?

"Fenerbahçe'ye verilen penaltılara bakmıyorum. Hakemler hata yapıyorlar. Ama kasıtlı yaptıklarını sanmıyorum ha etkilenmiyorlar mı etkileriyorlar. Ama biz hep hataları görüyoruz. Biz onların yaptığı doğru şeyi görüyoru muyuz? Görmüyoruz."

Transfer politikanız nasıl olacak?

"Kalırsam, Kulübün bütçe olarak düzgün olmasına bakacağım. Yüksek ve garanti kontratlar olmayacak. Elimizde genç ve gelecek vaad eden futbolcularımız var. Bunlar 6 ay oynayabilecekleri bir yere gidip kendilerini göstermeliler."