Gazete Vatan Logo
Futbol 'Düdüğüyle metrobüs trafiği bile durmalı'

'Düdüğüyle metrobüs trafiği bile durmalı'

Cüneyt Çakır’ın Şampiyonlar Ligi finalini yönetme ihtimalini değerlendiren Eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu’dan Eurosport.com Türkiye’ye özel açıklamalar

'Düdüğüyle metrobüs trafiği bile durmalı'

Eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu, Serhat Ramay’a yaptığı açıklamada, “Sen Cüneyt Çakır’sın. Çok iyi bir hakemsin. Senin düdüğünle metrobüs trafiğinin bile durması lazım” dedi.

Hocam, sabah eski MHK Başkanı Bülent Yavuz ile Şampiyonlar Ligi finalini Cüneyt Çakır’ın yönetme ihtimali üzerine konuştuk. O bu ihtimalin çok zayıf olduğunu söyledi. Finalde İtalyan Rizzoli’nin düdük çalabileceğini ileri sürdü.
Bülent hocanın söylediklerinden haberdarım. Benim düşüncelerimle büyük oranda örtüşüyor. Ancak İtalyan futboluyla ilgili bazı eklemeler yapmak gerekir. UEFA Hakem Kurulu Başkanı Pierluigi Collina, İtalyan futbolunu yeniden köpürtmek için Rizzoli’yi tercih edecektir. Dikkat edin İtalya’dan hiçbir takım şu anda Avrupa’da yok. İtalyan takımların kupalardan elendi. Rizzoli de Avrupa arenasında çok fazla görünmedi son zamanlarda. Bu açıdan yıpranmamış bir isim. UEFA Hakem Kurulu Başkanı Collina, Şampiyonlar Ligi finalini yönetmek gibi önemli bir görevi, vatandaşı Nicola Rizzoli’ye verecektir.

Cüneyt Çakır’ın Avrupa kariyeri çok parlak. Ancak Türkiye’de Avrupa maçlarındaki kadar rahat olmadığını gözlüyoruz. Sorun Cüneyt Çakır’da değil Türkiye’de oynanan futbolda diyenler bile var.
Cüneyt Çakır Türkiye’nin bir numaralı hakemidir. UEFA’nın da gözde hakemi. Avrupa’da maçları çok rahat yönetiyor. Herhangi bir baskı yok, geriye dayalı bir hesap, istatistiki bilgi yok. Ama Türkiye’de geriye doğru hesaplaşmalar devreye giriyor. Türk futbolunun doğasında hakem kararlarına muazzam bir reaksiyon, itiraz var. Özellikle derbi maçlarda. Avrupa standartlarına alışık olan Cüneyt Cakır, bu baskı ve reaksiyon karşısında dağılıyor. Etkilenince bu sefer denge kurmaya çalışıyor. Fenerbahçe’yi üzmeyeyim, Galatasaray’ı kırmayayım dediğin zaman maçın yönetimi içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

‘Cüneyt öyle bir hakem ki bir düdüğüyle metrobüs trafiği bile durmalı’
Fenerbahçe kaybetse eski defterler yeniden açılabilirdi. Federasyonla geçmişte yaşanan tartışmalar gündeme gelebilirdi. Galatasaray şampiyonluğu kazandı, bu açıdan bakıldığında müsabaka onlar için hayati önemde değildi. Fenerbahçe’nin galibiyetiyle ligin gazı alındı. Halbuki sen Cüneyt Çakır’sın. Senin vereceğin karar kanundur. Yarın dünya kupasına gideceksin. Senin düdüğünle metrobüs trafiğinin bile durması lazım.

Cüneyt Çakır, TFF görevden düşecek olsa bile o düdüğü çalmalı. Ama henüz tam manasıyla bunu algılayamadı. Onu kırmayayım, bunu kırmayayım diye kendini helak ediyor. Mesela Fenerbahçe-Galatasaray maçında kullanılan bir taç atışı var. İki metre geriden kullanılan taç atışında top çizgiden sekiyor. Yani bir kural hatası var. Bu bir hakemin prestiji açısından çok önemli. Fenerbahçe’nin kullandığı taç atışında top taç çizgisinin dışına çıktı, sekti oyun devam etti. Bu tam bir skandaldır. Arada kaynadı gitti bu hadise. Cüneyt’in sempatik çocuk olmayı bırakması lazım.

Derbiyi Cüneyt Çakır’ın dışında yönetecek bir isim geliyor mu aklınıza? Kim olabilirdi?
Türkiye’de derbi yönetecek hakem kalmadı. Halis Özkahya’yı Raul Meireles olayındaki rapor tartışmalarından dolayı veremiyorlar. Caner Erkin’in Eskişehir maçındaki ihracı nedeniyle Fırat Aydınus’u da veremediler. Barış Şimşek Trabzon bölgesinden olduğu için Fenerbahçe maçına veremiyorlar.

Mete Kalkavan’ın akıllardan çıkmayan Beşiktaş – Fenerbahçe maçı var. O dönemde MHK Başkanı çıkıp ‘Hatalar hep Beşiktaş maçlarında oluyor’ demişti. Mete Kalkavan o nedenle bu maçı yönetemezdi. Hüseyin Göçek de tartışmalı bir isim. Bunları alt alta yazdığımızda beş tane FIFA hakemi çıkar karşımıza.

Altıncısı da Bülent Yıldırım. Son iki haftada Fenerbahçe ile Galatasaray maçlarının kadrolu hakemi gibiydi. Onu da veremezsin. Geriye Cüneyt Çakır kalıyor. Tek hakem kaldı elde. Türk hakemliğinin yaşadığı daralmayı ve MHK’nin bu konudaki çaresizliğini görmek gerekiyor.

Önceden Mustafa Çulcu, Muhittin Boşat, Orhan Erdemir, Metin Tokat, Serdar Tatlı, Murat Ilgaz. İlhami Kaplan, Ali Aydın vardı ve bunların her biri derbi için alternatif hakemlerdi. Bir derbiye sekiz on hakemden biri çıkabilirdi. Şimdiyse her hakemin bir takımla husumeti var. Karşı karşıya olduğumuz manzara, MHK’nin atama yanlışlarından kaynaklandı. Kadro zaten dar, iyice daralttılar. Hakemler yıprandı. O yüzden TFF bir devrim değil ama bir revizyon yapmalı.

Eurosport

Haberin Devamı