Gazete Vatan Logo
Futbol 'Gümüşdağ derhal istifa etmeli!'

'Gümüşdağ derhal istifa etmeli!'

Spor hukukçusu Metin Ünlü yeni bir kaosu işaret etti...

FUTBOLDA 3 Temmuz’dan bu yana yaşanan süreç hemen hemen her gün yeni bir boyut kazanırken, Avukat Metin Ünlü yeni kaosların kapıda olduğunu söyledi.

CNNTÜRK’te Spor Toplantısı’na katılan Avukat Ünlü; adı şüpheliler arasında geçen ve savcılığın yasak koyduğu futbolcular hakkında çarpıcı ve aydınlatıcı açıklamalar yaptı.

Ünlü’nün sözleri şöyle oldu:

"6222 sayılı yasanın 18. maddesine göre bu arkadaşlarımızın futbol oynaması yasaklandı. Bu maddenin başlığına baktığımızda ’seyirden yasaklanma’ diyor ve ’kişinin bu kanunda tanımlanan ve yollamada bulunan ilgili suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir’ diyor. Seyirden yasaklanma hiçbir yoruma açık değil, çok net olarak belirtilmiş. Zaten bu kanunun bu maddesini ve tamamını beraber yorumladığımızda ki biz hukukçular sadece bir cümleyi ya da bir maddeyi tek başına yorumlamayız. Gerçek anlamı çıkarabilmek için o kanunun tüm maddelerini birlikte yorumlarız. Buradan şu çıkıyor; bazı kişisel olaylara, saha olaylarına, tribün olaylarına seyircileri statlara sokmamak. Avrupa’da yaşanan maçtan 1 saat önce karakola gelip daha sonra bırakılması gibi. Bu maddenin amacı da bu. Savcılık güvenlik sebebiyle böyle bir yetkiye sahip. İşin yanlış olan kısmı şu. Madem böyle bir güvenlik tedbiri uygulayacaktınız, bu kişiler hakkında soruşturma yürütülürken neden statlara soktunuz? Yanlış olan bu. İkincisi, bu kişilerin futbol oynamasına ve profesyonel olarak mesleğini icra etmesine hiçbir makam engel olamaz. Yeter ki haklarında tutukluluk kararı olmasın. Bir futbolcunun veya futbol aktörlerinden birinin futol sahalarında mesleğini icra ederken bunun engellenmesi ancak disipliner bir yapıyla olur. Bu yapının da karar vericisi münhasıren Türkiye Futbol Federasyonu’dur. Bunun dışında hiçbir kurum veya merci bir futbolcunun ya da bir antrenörün saha içerisinde mesleğini icra etmesini engelleyemez."

"KANUN KOYUCU YASAMA ORGANI BU KANUNU DÜZENLERKEN MALESEF BAZI EKSİKLİKLERİ GÖZDEN KAÇIRMIŞ"

"O maddede futbolcu seyirci olarak bulunamaz diyor. Buradaki hata kanun maddesinin düzenlenmesinde. Kanun koyucu yasama organı bu kanunu düzenlerken malesef bazı eksiklikleri gözden kaçırmış. Net olarak bunu söyleyebiliriz. Çok eksik bir madde, yanlış bir madde. Uygulaması da çok yanlış. Bana göre hukuka uygun bir uygulama değil. Bu işe karar verecek olan Türkiye Futbol Federasyonu’dur. TFF de dün oynamayan arkadaşlarımızı tedbirli olarak herhangi bir şekilde Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk etmediği için de futbol oynamalarını engelleyecek bir durum söz konusu değil. Şu anda belki FIFA bile neden adli makamlar futbol yargısına karışıyor diye müdahale ederse buna hiç şaşırmayalım."

"BU FUTBOLCULARIN OYNAMADIĞI MAÇLARIN GEÇERLİ OLACAĞI GÖRÜŞÜNDE DEĞİLİM"

"Bana göre bu futbolcuların tazminat hakkı doğmuştur. Hiç kimsenin ekonomik ve çalışma özgürlüğünü elinden alamazsınız. Anayasa’yla bir kişinin çalışma hakkı korunmaya alınmıştır. Bir futbolcunun futbol sahalarında oynayıp oynamayacağına münhasıren karar verecek yetkili Türkiye Futbol Federasyonu’dur. TFF’nin her türlü yetkisi Anayasa’nın 59. maddesi ile güvence altına alınmıştır, futbol yargısı bağımsızdır. Bunu lütfen gözardı etmeyelim. UEFA bu konuda bir baskı getirirse hiç şaşırmayalım. Hatta ben bu futbolcuların oynamadığı maçların geçerli olacağı görüşünde değilim. Kulüplerin de tazmunat hakkı ortaya çıkar"

"3 Temmuz’dan bu yana birçok yerde görüşlerimi belirttim. Spor hukukunun beklemeye tahammülü yok ve sporun hızına yetişmek zorunda. Genel mahkemelerin sonuçlarını beklemek zorunda değil, bir an önce karar vermeli demiştim. Bu kararın verilmemesinden kaynaklanan kaosu maalesef bugün yaşıyoruz. Bu işe en yakın zamanda çözüm bulmalılar. Çünkü sezon sonuna kadar beklemek daha büyük bir kaosa neden olacak."

"SAYIN GÜMÜŞDAĞ’IN GÖREVİNDEN İSTİFA ETMESİ GEREKMEKTEDİR. BİR KİMSE KENDİ HAKKINDA KARAR VEREMEZ"

"Şu an yöneticileri de engelleyen hiçbir şey yok. Göksel Gümüşdağ’ın durumu çok farklı. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, bir futbol kulübünün küme düşürülmesine karar verecek yargı makamıdır. Gümüşdağ’ın İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da başkanlık yaptığı dönemle ilgili olaraksa bu konuda kısaca izah edilen iddianamede suçlanan bir kulübün başkanı. Bir kişi kendi kulübü veya menfaati olduğu bir kulüple ilgili olarak karar vereceği bir toplantıda bulunması ne kadar hukuka uygun, bunu hep beraber düşünmemiz lazım. O nedenle sayın Gümüşdağ’ın görevinden istifa etmesi gerekmelidir. Bir kimse kendi hakkında karar veremez."

Öte yandan Savcılık böyle bir yasak

Haberin Devamı