Gazete Vatan Logo
Beşiktaş 'Güneş doğdu ama 5-2 kandırmasın'

'Güneş doğdu ama 5-2 kandırmasın'

Yazarımız Güntekin Onay, sezona görkemli bir zaferle giriş yapan Kara Kartal'ı yorumladı:

'Güneş doğdu ama 5-2 kandırmasın'

Şenol Güneş’in oyun felsefesi ve mantalitesi daha ilk maçtan kendini gösterdi. Mersin sıcağında atılan 5 gol, 10’un üzerinde gol pozisyonu, üstelik Sosa ve Gomez yokken...

Beşiktaş bu sezon hücum zenginliği açısından ligin en parlak takımı olacak gibi. Hücumda hareketlilik ve çoğalma prensibinin en güzel örneklerini Mersin karşılaşmasında gördük

Fakat Avrupa Ligi başlayınca perşembe-pazar oynamak ve seyahatler takımı yıpratır. Bu yüzden bir orta saha ve atletik bir stoper transfer edilerek kadro derinliği artırılmalı

1) Güneş farklı bir hoca

LİGİN ilk haftasında en parlak ve görkemli futbolu Beşiktaş oynadı. Şenol Güneş’in oyun felsefesi ve mantalitesi daha ilk maçtan kendini gösterdi.
Açıkçası henüz ilk resmi maçta böylesine zengin hücum performansını beklemiyordum. Atılan 5 gol, 10’dan fazla gol pozisyonu, Mersin sıcağında hiç kolay değil. Üstelik Sosa ve Gomez yokken...
ŞENOL Güneş, farklı bir teknik adam. Bu farklılık lafta kalmıyor, somut verilerle sahaya yansıyor. Bir önceki sezonunda 40 gol atan Bursaspor’a geçen sezon ligde 69 gol attırdı. Resmi maçlarda yeşil-beyazlılar 96 gole ulaştı. 44 gol atan Volkan, Fernandao ve Bakambu yıldızlaşıp transferler yaptı. Bunların hepsini sağlayan Şenol Güneş’ti.
2) 3-4 kişiyle ofansif futbol oynanmaz
BEŞİKTAŞ görünen o ki bu sezon hücum zenginliği bakımından ligin en parlak takımı olacak. Biliç döneminde hemen her yazımda ve programlarda vurgulamaktan bıktım usandım. Ofansif oyun bireysel yetenekler kadar takım hücumuyla bağlantılıdır. Nasıl takım savunması varsa, takım hücumu da vardır. 3 veya 4 kişiyle ofansif oyun oynanmaz. “Hücumda çoğalma ve hareketlilik ofansif oyunun olmazsa olmazıdır.” Beşiktaş’ta eksik olan buydu.
Hücumda hareketlilik ve çoğalma prensibinin en güzel örneklerini Mersin maçında gördük. Beşiktaş bunu daha da geliştirecektir.
3) TABİİ ki ileride çoğalmak demek, arkada geniş alanlar bırakmak anlamına geliyor. Bazıları diyor ki; “Anadolu maçlarında bu sistem işe yarar ama derbilerde zorlanırsınız.” 0 gol, 0 puanlı derbi performansından daha kötü ne olabilir ki...
4) Olcay yine çok önemli
Beşiktaş savunulması güç bir takım. İlk maçta şunu gördük ki; başta Oğuzhan olmak üzere ve Cenk Tosun ile Olcay aşama kaydetmiş. Zaten yetenekli oyuncular. Olcay hem gol hem asist sayısı bakımından oynadığı bölgenin en değerli oyuncularından biri. Savunmaya yardımı da üst düzeyde. Beşiktaş’ın bu yıl yine en önemli isimlerinden biri Olcay olacaktır.
İLK maçta resital sunan Oğuzhan, 4 golün asistini yaptı. (Doğrudan 3 ama Olcay’ın asisti de endirekt olarak Oğuzhan’ın) Böyle devam ederse Avrupa’nın en kaliteli oyuncularından biri haline gelir.
5) Tek başına Atiba yetmez
TABİİ ki ilk maçta Beşiktaş’ın defansif anlamda ciddi sorunları oldu. Mersin bunları 2 kez cezalandırdı. Daha fazla gol de bulabilirdi. Ama böyle riskli bir anlayışta henüz ilk resmi maçta bu zaafiyetleri göstermek son derece doğal. Avrupa Ligi’nin de başlamasıyla Beşiktaş orta sahada sayısal anlamda zorluklar yaşayabilir. Sakatlıklar, cezalar ve formsuzluklar bu işin bir parçası.
O yüzden orta alana yüksek tempoda oynayabilecek, tecrübeli, pas kalitesi olan bir oyuncu transferi şart. Atiba tek başına bu yükü taşıyamaz. Oyuna girdikten sonra hatasız oynayan Necip de Şenol Güneş’le ciddi bir özgüven kazanmış.
6) ŞAYET Beşiktaş bahsettiğimiz orta saha transferini yapıp bir de geniş alanda sürati olan atletik bir stoper transfer edebilirse saha içindeki birçok sorununu da gidermiş olur. Ayrıca rotasyonda kullanılabilecek 3. bir forvet oyuncusu ve bir kaleci transferi de yapılabilir. (Cenk Gönen ve Mustafa’nın gitmesi halinde)
7) İniş-çıkışlar olacaktır
İLK hafta alınan farklı galibiyetin ötesinde sahaya yansıtılmak istenen oyun felsefesinin hayata geçmesi, Atiba’nın bile 2 net gol pozisyonu bulması Beşiktaş açısından asıl sevindirici olan. Sezon içerisinde inişler ve çıkışlar olacaktır. Önemli olan bu devamlılığı sağlamak, fizik olarak güçlü ve diri kalmak, aynı ciddiyetle ve konsantrasyonla devam edebilmektir. Zaten bunu sağlayabilenler hedeflerine ulaşırlar. Disiplini ve ciddiyetiyle Şenol Güneş, bu odaklanmayı muhafaza edecektir.
8) Transfer yapılmalı
UEFA Avrupa Ligi başladıktan sonra perşembe-pazar oynamak ve uzun seyahatler yapmak takımı yıpratacaktır. O yüzden yılbaşına kadar olan süreçte bahsettiğimiz sorunları yaşamamak için kadro derinliği arttırılmalı. Mersin’i 5-2 yendik diye transfer yapmazlarsa yarınları göremeyip hata yapmış olurlar.
9) Trabzonspor maçı net fikir verecek
HAFTA sonu oynanacak Trabzonspor ma-çı Beşiktaş için daha sağlıklı ve net fikirlere ulaşmamızı sağlayacak. Beşiktaş bu oyunu aynı skor üretkenliğinde olmasa bile Trabzonspor’a karşı oynayabilecek mi? Aslında 6-8 resmi maçtan sonra bir takımın hem fiziksel hem de taktiksel olarak oturmasını beklemek en makul olanı. Beşiktaş’ın gerçek gücü ve potansiyeli ekim ayından itibaren vücut bulacaktır. Bu süreç içerisinde Trabzon, Başakşehir ve F.Bahçe gibi iç sahadaki zorluk derecesi yüksek maçları kayıpsız atlatırsa bu takım şampiyonluğun en güçlü adayı haline gelebilir.

Haberin Devamı