Gazete Vatan Logo
Futbol 'Hata yapan cezasını çekecek'

'Hata yapan cezasını çekecek'

TFF'nin yeni uygulaması sonrası medyanın karşısına geçip 10. haftayı değerlendiren MHK Başkanı Alp net konuştu:

'Hata yapan cezasını çekecek'

"G.Saray-Trabzon maçı dışında genel anlamda başarılı bir haftanın önümüze geldiğini görüyoruz. Orta hakemin görme şansı yoktu ama yardımcı yakalamalıydı."

Pozisyonu izleyince Yekta'nın eline çarpan topu görmemesine hak verdim. Ama bu o hakemin cezalandırılmayacağı ya da 'hata' olmadığı anlamına gelmiyor."

FUTBOL Federasyonu'nun geçen hafta aldığı kararın ardından Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp dün medyanın karşısına geçip ligin 10. haftasında görev yapan hakemleri değerlendirdi. TFF'nin Riva'da yer alan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde yapılan toplantıya, TFF Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin ile katılan Alp şunları söyledi:

'İYİ NİYET İÇİN TEŞEKKÜR'

"ÖZELLİKLE geçtiğimiz yıllarda 7-8. haftalarda hakemlerimizde bir düşüş oluyordu, bu sene bu haftaları güzel atlattık ancak 1-2 hafta sonra bazı hakem hataları yaşandı. Geçmişi bir kenara bırakıyorum ve bu haftaya dönüyor. Geçtiğimiz hafta kritik bir maç olarak gözüken G.Saray-Trabzonspor maçı dışında diğer maçların başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Ümit ediyorum ki bundan sonraki haftalarda da seyretmeye hasretle baktığımız maçları izleriz

Haberin Devamı

BİR sevindirici haber de geçtiğimiz haftanın maçlarına baktığımız zaman futbolcu kardeşlerimizin gösterdiği iyi niyet çok önemli, kendilerin teşekkür ediyoruz.

'KİMSE 'GÖRMEDİM' DİYEMEZ'

G.SARAY-Trabzonspor maçında bir hata var, bunu biz de kabul ediyoruz. Orta hakemin pozisyonu görebilme şansı yoktu, yardımcı hakemin işi ise bu pozisyonu yakalamaktı. Sadece top çizgiyi geçti mi geçmedi diye bir iş yok.

YARDIMCI hakemin görevi de sadece sadece ofsayt pozisyonlarını takip etmek değildir. Hiçbir hakemin 'görmedim, duymadım' şeklinde bir şey söyleme lüksü yok. Bir hakem gerçekten de 'görmedim' diyorsa ona inanmak zorundayız.

'GOL OLMASI HAKEMİN ŞANSI'

POZİSYON sol tarafta ve Yekta'nın da sağ eline çarpıyor, daha sonradan gerçekten de bu pozisyonun zor sezilebilecek bir pozisyon olduğunu anladık ve görmemesine hak verdim. Ancak bu o hakemin cezalandırılmayacağı anlamına ya da 'hata' olmadığı anlamına gelmiyor. Herkes yaptığı hatanın cezasını çekecek. O pozisyondan hemen sonra gol olması da hakemin şansıydı.”

Haberin Devamı

'Baskı altındaysa maçı iptal edebilir'

"Hakemin maçı iptal etme kararını bu kadar büyütmenin anlamı yok. Zaten var olan bir karardı ve önlem olarak biraz daha ön plana çıkardık."

"SAHA içinde tüm hakimiyet hakemindir. Koridorlar ile ilgili TFF çok doğru ve yerinde bir karar verdi. Bugün, FIFA'nın 5. maddesine baktığımız zaman da zaten bu talimatları göreceksiniz. Bundan sonra yapmamız gereken, futbolun içerisindeki tüm bireylerin aynı samimiyeti göstermesi ve iyi niyet göstermesidir. Bu hafta yaşanan güzellikler ortada, dolayısıyla her hafta böyle olmalı, bunu arzuluyoruz

BİR hakem psikolojik olarak çok ağır baskı altındaysa ve o psikolojiyle maçı yönetemeyecek durumdaysa o zaman maçı iptal edebilir. Son 15-20 yıl içerisinde iptal edilen maç sayıları zaten belli. Bu kararı bu kadar büyütmenin anlamı yok, zaten var olan bir karardı ve önlem olarak biraz daha ön plana çıkardık."

Haberin Devamı

'Hakemlere öyle şeyler söyleniyor ki!'

"HAKEMLERİ mutlaka korumamız lazım. 15-20 yıl mücadele edip istenilen düzeyde hakemlik yapıyor. Benim bazı şeyleri ifade etmeye terbiyem müsaade etmiyor. Bir duysanız neler söyleniyor. Hakemler de insan ve ona göre davranmamız gerekiyor."

'Bizim işimiz ifşa etmek değil'

"BİZİM görevimiz, hakemlerimizi en iyi şekilde maça hazırlamak. Hakaret edenleri listelemek ya da ifşa etmek bizim işimiz değil, buna ancak Türkiye Futbol Federasyonu karar verir."

İŞTE HAFTANIN HATALARI

G.Saray-Trabzon: İlk golden önce bir hata yaşandı.

G.Birliği-Karabük maçında da bir hata yapıldı.

Beşiktaş-Kasımpaşa: 2 numaralı yardımcı hakemin yanlış bir ofsayt kararı var.

Eskişehir- K.Erciyes: Eskişehir'in attığı ilk golün 9 cm'lik bir ofsayt var. Hakemlerimize verdiğimiz talimat gereği, şüphe duyuyorsan oyunu devam ettir.

Bursa-F.Bahçe 2 ofsayt kararı yanlış verildi.

'Büyük-küçük takım ayrımı yok'

"BENİM için büyük takım, küçük takım yok. Biz ayrım yapmadan hakemlerin en adil şekilde sahaya çıkıp işlerini bitirmelerini istiyoruz. Bir takımın verdiği kararın aynısını diğer takım içinde verilmesini istiyoruz. Hakemlerin bu çalışmalarını devam ettirdiğimiz müddetçe yeni bir nesil yakalayacağız.”

Haberin Devamı

'Yabancı küfür için tercüman mı koyalım'

“SAHADA ben de birkaç kez farklı bir dilde küfür edildiğini gördüm. Bunda yapacağımız bir şey yok. Sahaya tercüman koyacak halde değiliz. Hakemlerimize devamlı küfür ediliyor. Bu konuda bir ilerleme var. Zaman içerisinde bunlar da ortadan kalkacaktır.”

'Derbide genç bir hakem olacak'

"BU sezon genç hakemlere devamlı süratle maç vermeye çalışıyoruz. Bu hakemlere bu tecrübeyi vermek zorundayız. Daha fazla hakemi, özellikle derbi maçlara hazırlamak zorundayız. Önümüzdeki derbi maçlardan birinde genç hakemlere görev vereceğiz, göreceksiniz, bunu da yapmak zorundayız."

'Fırat ve Bülent testleri geçemedi'

"FIRAT Aydınus ve Bülent Yıldırım, yapılan testlerde istediğimiz başarıyı elde edemedi, o yaşlarda bu koşuları koşan yok mu, var. Herkes üzülür, onlar da üzüldü ve aynı şey benim de başıma geldi. Bülent ile Fırat'ın 8 yıldır FIFA kokartı taktığını düşündüğümüzde bu üzüntü de gayet normaldir.

Biz, pazartesi ya da salı günleri etap çalışması yapıyoruz, iki ekip halinde haftanın maçları değerlendiriliyor, görüntüler eşliğinde analizler yapılıyor ve daha sonra da hakem atamaları da yapılıyor."

'Arzuladığımız hakem tipi: Aydınus'

"FIRAT Aydınus Bursa-F.Bahçe maçında dün çok başarılı bir maç yönetti. Kendisine teşekkür ediyorum. İstediğimiz, arzuladığımız hakem tipi budur.”

'Çakır 3-4 güne taburcu edilecek'

"ÇOK sevdiğimiz Cüneyt Çakır'ın ani olan sakatlığından dolayı iki gündür bir sıkıntı yaşıyoruz. Ankara'da tedavi altında. Kendisiyle, ailesi ve doktorlarıyla görüştük, sanırım 3-4 güne kadar hastaneden taburcu edileceğini söyleyebilirim. 10 gün içerisinde de antrenmanlara başlayacaktır.

CÜNEYT Çakır, 2-3 günde bir maç yönetebilecek kapasitede. Salı günü özel bir davetle Rusya-Macaristan maçını yönetti, sanki bir geziymiş gibi hep beraber gittiler ve döndüler. Salı günü maçı yönetti ve pazar günü de başka bir maç yönetti ve bunda herhangi bir sakınca yok."