Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe 'İlk 6 hafta çok kritik'

'İlk 6 hafta çok kritik'

F.Bahçe'nin tek ilacının zaman olduğunu düşünen Onay'a göre:

'İlk 6 hafta çok kritik'

Kadrolar değil, takımlar şampiyon olur. F.Bahçe’nin tam anlamıyla takım olabilmesi için en az 8-10 maç oynaması şart. Yeni ekip oluşturmak, taşları doğru yerlere koymak, ekip ruhu, uyum ve saha içi organizasyonu için biraz zaman lazım

F.BAHÇE, sezona girerken en büyük değişimi yaşayan takım oldu. Şu ana kadar 9 oyuncu gitti, kiralıktan dönen Miroslav Stoch’u da sayarsak 8 oyuncu geldi. Yeni teknik direktör Vitor Pereira, yine bu köklü değişimin en önemli parçası oldu. Bu değişim kitleler üzerinde heyecanlı bir bekleyiş yaratırken, birçok soru işaretini de doğal olarak beraberinde getirdi.
DÜNYA çapında Robin van Persie ve Nani gibi yıldızların da yer aldığı F.Bahçe kadrosu şampiyonluğun bir numaralı favorisi. Bunu ben söylemiyorum. Uluslararası bahis şirketleri söylüyor. Neticede onların kasalarından para çıkacak.
FUTBOLDA yeni takım oluşturmak, taşları doğru yerlere koymak, birliktelik, ekip ruhu ve saha içi organizasyonunu yakalamak zaman ister. Çok kısa sürede yeni oyuncu grubunun ve bir teknik adamın güçlü bir takım kimsayı yakalaması kolay değil. F.Bahçe için ilk 8-10 haftalık süre bu yüzden çok kritik.
OFANSİF ANLAYIŞ DOĞRU
İLK ciddi sınavda Şampiyonlar Ligi’nde Shakhtar karşısında hayal kırıklığı yaşadık. Pereira, görünen o ki ofansif bir oyun hedefliyor. Bu anlayış ligimizde genellikle başarıya ulaştı. Çünkü defansif zaafiyetleri cezalandırabilecek kalitede çok az ekip var. Ancak burada önemli olan oyuncu grubunun saha içinde birbirlerini tamamlayabilmesi. Takım kimyası dediğimiz şey işte bu. Bunu sağlayabilmek F.Bahçe için en önemli aşama olarak gözüküyor. Kadrolar şampiyon olmaz, takımlar şampiyon olur. F.Bahçe’nin takım olabilmek için en az 8-10 maç oynaması şart.
Stoper sıkıntılı kanatta eksik var
Türkiye’nin en güçlü sağ ve sol bekleri ise F.Bahçe kadrosunda. Hücum hattı da oldukça zengin
SAĞ bek ve sol bek pozisyonlarında sarı-lacivertliler hala Türkiye’nin en güçlüsü. Stoperlerin yeterliliği, kalitesi ve birbirlerini tamamlayabilirlikleri tartışılır. Alves yaşlı ve arkaya çok adam kaçırıyor. Kjaer, Wolfsburg ve Roma’da gördük ki üst düzey futbolda kendine yer bulamadı. Skora etki eden hatalar yapmasıyla tanınıyor. Bunu son Shakhtar maçında da şahit olduk.
ORTA sahanın merkezi için Josef, M.Topal, Meireles, Alper, Diego, M.Topuz var. Ancak bunlardan sadece ikisi 11’de oynayacak. Ve hala bu bölgeye transfer düşünülüyor. Hücum hattında büyük bir zenginlik var. Van Persie, Fernandao, Sow forvet olarak beklentileri rahatlıkla karşılayacaktır. Ancak hücumun kanatlarında şu an için Nani ve Stoch’un alternatifleri yok. Yine Sow ve Alper zaman zaman da Diego bu bölgelere kayarak oynamak zorunda kalacak.
4-4-2 zor
4-4-2’de kanat oynamakla yüksek tempo, efor ve savunma anlayışı gerektirir
F.BAHÇE, 4-4-2 oynayacaksa merkezdeki iki orta sahanın defansif yönleri güçlü olmalı. Sow, Fernandao, van Persie oynayacaksa onların arkasını kim toplayacak? Josef ve Topal’ı birçok kişi ‘düz’ bulabilir. Ama onlar da savunmanın önünden ayrılırsa işler daha da zorlaşır.
PEREIRA bu yüzden 2 defansif orta saha oynatıyor. Ama bu 4-4-2’de bir tarafta Nani varsa, diğerine de oyuncu lazım. Bu işi yapabilecek Alper-Stoch var. 4-4-2’de kanat oynamakla 4-3-3 ya da 4-2-3-1’in kanadında oynamak aynı değil. Yüksek tempo, efor ve savunma anlayışı gerektirir.
İç saha maçları gollü deplasmanlar zor geçer
F.BAHÇE, Kadıköy’deki iç saha maçlarında bol gollü ve pozisyonlu karşılaşmalar oynayacaktır. Ancak deplasmanlar sıkı rakiplere karşı bu anlayışla zor geçer. Bu kadroyu doğru kullanmak ve takım haline getirmek Vitor Pereira’nın işi. Kolay değil. Büyük bir hüner, yönetme becerisi ve futbol aklı gereken bir misyon bekliyor Portekizli teknik adamı.
PERSIE
VAN Persie, Türkiye Ligi seviyesinin çok üstünde bir kalitede. Premier Lig’de 30 gol atmak farklı bir düzlem. Ancak son iki sezondaki sakatlıklar onu M.United’dan koparttı. Sezon başlarken de ilk 2 resmi maçı kaçırdı. Sağlıklı ve güçlü bir van Persie’yi anlatmaya zaten gerek yok. Maç devamlılığı sağlayıp sakatlanmazsa büyük bir yıldızı keyifle izleyeceğiz.
LUIS NANI
HAZIRLIK ve Shakhtar maçlarındaki Nani gayretliydi ama etkili değildi. Süper Lig bu tip oyuncular için hiçbir zaman kolay olmadı. Oyun zekası ve tecrübesiyle F.Bahçe’ye beklenen katkıyı yapması biraz da saha içindeki özgüvenine ve takımla olan uyumuna bağlı.
FERNANDAO
ÇOK güçlü ve hareketli. Savunmacıların sevmediği tipte, gezgin bir santrfor. Persie ile oynarsa çok yardımcı olur. Van Persie’yi stoperlerin kucağından kurtarır, birbirlerini tamamlarlar.
KJAER
HAMLELİ, güçlü, havadan ve yerden sağlam bir oyuncu izlenimi veriyor. Palermo’dan beri takip ediyorum. Onunla ilgili beklentiler çok daha yüksekti ama bunlara cevap veremedi. Çok iyi oynadığı bir maçta bile hata yapıp skora etki edebiliyor.
JOSEF
JOSEF, defansif bir orta saha. Tekniği iyi, pas kalitesi yüksek. Pozisyon bilgisi de üst düzeyde. Hücuma katkı yapabilecek özelliklere de sahip. Ancak bir oyuncu kurucu, maestro veya maçın kaderini değiştirebilecek yeteneklere sahip değil.
ŞENER-BA
ŞENER, 3-0’lık Shakhtar maçında F.Bahçe’nin ayakta kalan oyuncularının başında geliyordu. Kısa sürede uyum sağlamış gibi görünüyor.
BA, 1-2 hazırlık maçında hata yaptı diye çok eleştirildi. Vasat bir oyuncu. Zaten yedek stoper. Ayrıca da kiralık.
YARIN TRABZONSPOR

Haberin Devamı