Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe 'İnşallah şampiyon oluruz'

'İnşallah şampiyon oluruz'

Avrupa'da Türkiye'yi temsil eden genç futbolcu Salih Uçan, İtalya ile Türkiye arasındaki farkları anlattı.

'İnşallah şampiyon oluruz'

Fenerbahçe'den Roma'ya kiralık olarak transfer olan milli futbolcu Salih Uçan, Sabah gazetesine verdiği röportajda, "Fenerbahçe'ye geldiğimde 'Aman geceleri dışarıda gezme, haber olma' derlerdi, Roma'da ise niye gezmiyorum diye kulüpten sormuşlar, uyarı aldım!" dedi.

İşte Salih Uçan'ın açıklamaları:

Sosyal hayat nasıl Roma'da? Neler yapıyorsun?

Kültür çok farklı, her şey farklı. Buraya geldikten sonra "Aaa bu böyleymiş, aaa şu da farklıymış" dediğim çok şey oldu. Örneğin Fenerbahçe'ye transfer olduğumda "Genç oyuncusun aman çok gezme, sakın haberin çıkmasın" demişlerdi. Burada bana yardımcı olan Murat'a Roma kulübünden "Salih nasıl, çok geziyor mu?" diye sormuşlar, o da "İzin günlerinde arada çıkıyor dışarı ama genelde evde kalıyor" demiş. Kulüp yöneticileri de şaşırmış "Neden evde duruyor, niye arkadaşlarıyla gezmiyor" demişler. Yani niye gezmiyorum diye uyarı aldım.

Duyduğumuza göre kahvaltıda bile makarna yiyormuşsun?

(Gülüyor) Makarna buranın vazgeçilmezi. İlk geldiğim gün omlet istedim. Ben genelde omlet yerdim Türkiye'de. "Ya yapabiliyor muyuz bir sorayım" dedi garson gitti geldi ve "Omlet verilmiyormuş" dedi. Zaten geldiğimden beri birkaç kere omlet yedim, onlar da izin günlerimde...

Haberin Devamı

Roma'da nasıl bir yerde yaşıyorsun?

Bana iki bölge söylediler, ben de Marmarisli olduğum için denize yakın bir yeri tercih ettim. Şehirden biraz uzakta ama sakin huzurlu bir yer.

Yalnız mı yaşıyorsun?

Evet, ama şu an annem babam yanımda beni ziyarete geldiler.

Ne sıklıkta geliyor ailen?

Bir keresinde kasım ayında geldiler, 40 gün kaldılar. Şimdi yine buradalar, iki hafta oldu, sezon bitene kadar kalacaklar. Annem, babam emekli, rahatlar. Vakitleri bol, gelip gidiyorlar.

Birlikte yaşayın işte ne güzel…

Yok, gelip gitsinler ama yalnız olunca daha rahat oluyorsun (gülüyor)

Çok fazla Türkiye'ye gelip gitmiyorsun galiba...

Çok yoğun tempoda çalışıyoruz izin fazla olmuyor. Genelde iki gün falan iznimiz oluyor. O günlerde de İtalya'yı gezmeyi tercih ediyorum. Floransa'ya, Milano'ya gittim. Türkiye'ye çok sık gitmiyorum, milli takım kampları olduğunda gidiyorum. Burada kalmak bana daha cazip geliyor.

Haberin Devamı

"ROMA'YI SEVİYORUM"

Duyduğumuza göre İtalyanlar uzun yaşıyormuş...

Roma'ya ilk geldiğim zaman rehber, çevirmen Ömer Abi ile tanıştım. O "100 yaşının üstünde 17 bin insan yaşıyor. İtalyanlar çok rahat insanlar, hiç kasmıyorlar kendilerini, sıkıntıya sokmuyorlar. Bu kadar uzun yaşamaları normal" demişti. Öyleymiş ben de bunu gördüm rahat insanlar.

Futbol açısında Türkiye ile İtalya arasındaki farklar neler?

Futbolun dili her yerde aynı. Türkiye'ye de yabancı hocalar geldiği için pek fark yok. Roberto Mancini, Türkiye'ye geldiğinde Galatasaraylı futbolcu arkadaşlarımız "Genelde defans çalışıyoruz" demişlerdi. Burada da her antrenmanda önce defans çalışıyoruz. Bir de buradaki antrenmanlarda tempo daha yüksek.

Fenerbahçe maçlarını takip ediyor musun? Senin yokluğun dışında Fenerbahçe'de ne eksiklikler görüyorsun?

Takip ediyorum… Fenerbahçe bu sene çok iyi gidiyordu ama son maçlarda puanlar kaybettik, inşallah şampiyon oluruz. Fenerbahçe'de sürekli oynamıyordum, benim olmamam eksiklik olarak görülmemeli.

Haberin Devamı

Fenerbahçe maçlarını izlerken ne hissediyorsun? Keşke onların yanında olsaydım diyor musun?

Roma'ya ilk geldiğim dönemde bunu çok söylüyordum. Bazen sabahları uyandığımda "Keşke İstanbul'da olsaydım" diyordum. Sonuçta yeni bir yere gelmiştim. Çok fazla arkadaşım olmadığı için de canım çok sıkılıyordu. Ama zamanla Roma'ya alıştım, İstanbul'u özlememeye başladım.

Fenerbahçe kötü gittiğinde bazen "İşte Salih'i yollarsan böyle olur" tarzı eleştiriler duyuyorduk.

Elbette öyle konuşanlar da olabilir ama sonuçta bir futbolcu Fenerbahçe'de oynuyorsa, iyi futbolcudur. "Salih olsaydı daha iyi olurdu" doğru bir ifade değil.

İtalyancan ne durumda?

Gelişiyor, derdimi çok rahat anlatabiliyorum. Maçlarda çevirmen kullanmıyorum, ihtiyacım olmuyor.

İTALYANLAR SARI IŞIKTA BİLE DURUYOR

Yemeklerden en çok neyi özlüyorsun?

Dolma, kebap vs. Vallahi annem gelirken getirmiş dolma. Dolmayı, baklavayı çok özledim diyecek kadar yemek takıntım yok. Zaten burada iki kilo zayıfladım.

Haberin Devamı

Makarna yapmayı öğrendin mi?

Öğrendim, güzel yapıyorum. Burada makarna diri yapılıyor.

En çok garipsediğin İtalyan geleneği ne oldu?

Çok var örneğin sarı ışıkta duruyorlar, bekliyorlar kırmızı ışığın yanmasını.

Buradaki futbol programları nasıl?

Bizdeki gibi defalarca ağır çekimlerle pozisyon değerlendirmiyorlar. Genelde yapıcı eleştiriler geliyor.

Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor musun?

Şu an için hayır ama Roma'da başarılı olmazsam, kafamdakiler gerçekleşmezse dönebilirim. Ayrıca ben burada kiralık oynuyorum, hala Fenerbahçe'nin futbolcusuyum.

Çok büyük iki takımda oynadın. Orta sıralardan bir takımda devamlı oynamak daha mı iyi olurdu senin için?

Futbolda tecrübe ve devamlı oynamak önemli. Ne yazık ki, Roma'da da şansızlıklar sakatlıklar peşimi bırakmadı. Üç ay 10 gün antrenmanlara çıkamadım. Zaten bizim hocaya "Salih neden oynamıyor?" diye sorduklarında o da "Salih zaten yarım sezondur sakat" dedi.

SENEYE DE ROMA'DAYIM

Fenerbahçe'ye geldiğimde 19 yaşındaydım. O yaşta, Meireles, Emre Belözoğlu, Mehmet Topal gibi yıldızların arasında kendimi kanıtladım. Daha sonra hoca değişti, Ersun Yanal yeni transferler yaptı. G.Saray 2 sene üst üste şampiyon olmuştu, bizim şampiyon olmamız gerekiyordu. O sene milli takım kampları benim için dezavantaj oldu. Takım tatile girdiğinde ben U19 milli takımda oynadım. Döndüm, U20 Dünya Kupası'na katıldım. Sonra tekrar U19... O yoğun milli takım serüvenindeyken takım arkadaşlarım tatilini bitirmiş, kampa başlamışlardı. Eğer yaz kampından itibaren takımla beraber çalışsaydım her şey çok farklı olurdu. Sezon başında herkes "Salih ilk 11'de oynar" diyordu ama takımdan o kadar uzak kaldım ki, Ersun hoca da doğal olarak takımı kurdu. Takım da iyi gidince, 11'e giremedim.

BENİ SAKATLIK YAKTI

Seneye de Roma'dayım, kiralık sözleşmem iki senelik. Sezon ortasında oynamadığım için bazı takımlar beni istedi. Roma'da transferleri Walter Sabatini yapıyor, bir projesi var. Roma şampiyonluğa oynarken gençlere değer katıp satan bir takım. Roma'da sezon başını çok iyi geçirdim, "Bu takımda bayağı süre alırım" diyordum. Sonra milli takıma gittim, sakatlandım. Kazanan takım bozulmaz. Bu sakatlık beni çok etkiledi.

OYUNCULUK FUTBOLDAN ZOR!

Ünlü giyim markası KİP'in yeni koleksiyonu Traveller'ın reklamında oynadın. Nasıldı çekimler?

İlk defa bir reklamda oynadım. Çok keyifliydi. Reklamın süresini sordum, "40 saniye" dediler. Çekimler başladı, saate baktım 40 saniye dokuz saat olmuş. Dizi film oyuncuları her gün bu zor tempoda nasıl çalışıyorlar diye düşünmeden edemedim. Oyunculuk futboldan zormuş!

BURADA ÇOK DAHA RAHATIM

Roma'da idmanlar yorucu geçtiği için önce eve gidip birkaç saat uyuyorum, sonra dışarı çıkıyorum. Öğle uykusunu çok seviyorum. Roma'da sürekli farklı restoranlara gidiyorum. Alışverişe çıkıyorum, alışveriş yapmayı seviyorum. Modayı yakından takip ediyorum. Roma inanılmaz tarihi bir şehir, keşfedecek çok yer var. Roma'da daha rahatım. İstanbul'da bir kafeye gidiyorsun, mekânın müdürü hemen gazetecileri arayıp "Salih burada" diyor. İtalya'da mekân sahipleri gazetecileri aramaz. Türkiye'de ise tam tersi, magazin basının futbolculara yoğun bir ilgisi var.