Gazete Vatan Logo
Basketbol 'Millilerde pasaporta bakılmaz'

'Millilerde pasaporta bakılmaz'

Avrupa Ligi'nde mücadele eden 4 Türk takımında da forma giymiş ve yakın zamanda basketbolu bırakan Ermal Kuqo çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Millilerde pasaporta bakılmaz'

İşte o açıklamalar;

- Yakın zamanda basketbolu bırakma kararı aldınız. Peki Ermal Kuqo şu anda neler yapıyor?

Basketbolu bıraktığımdan beri o kadar fazla ilgi görüyorum ki insanlardan, oynarken bu kadar ilgi görmemiştim. Tek hedefim para kazanmak olsaydı 40 yaşına kadar oynardım, tekliflerde geldi zaten. Basketbol benim çocukluk aşkım ama çok sevdiğim bir işi memur gibi yapmak bana aykırı geldi. Basketbolu bıraktığım için de ayrıca hiç pişman değilim. Şu anda NBA ekiplerinden Los Angeles Clippers'ın 1 sene olmak üzere scouting danışmanı oldum. Görevim NBA'de oynayabilecek Türkiye liglerinde oynayan oyuncuları tespit etmek.

- Daçka, Anadolu Efes, Fenerbahçe ve Galatasaray'da forma giymiş bir basketbolcu olarak temsilcilerimizin THY Avrupa Ligi'ndeki şanslarını nasıl görüyorsun?

Galatasaray, Efes ve Daçka kadroları itibariyle yeni bir takım, onlarla ilgili yorum yapmak biraz haksızlık olur ama Obradovic'li Fenerbahçe'nin İstanbul'da oynanacak Final-Four'da yer alacağını düşünüyorum. Diğer Türk takımlarıyla ilgili böyle bir açıklama yapmam çok zor olur çünkü onlar hala ne yapmak istediklerini öngörmek çok zor. Çünkü hala daha bir arayış içerisindeler.

Haberin Devamı

- Final-Four'da bir Türk finali yaşanır mı sizce?

Tahmin etmek çok zor. Herkes kadro üzerinden fikir yürütebilir ama hiç kimse bilemez. Çünkü sezon içerisinde çok fazla şey yaşanıyor.

- Final-Four'un İstanbul'da oynanacak olması artı yönde etkiler mi takımlarımızı?

Türk basketbolu açısından çok önemli ama Türk takımları için o kadar iyi mi emin değilim. Çünkü beklentiler yükseliyor ve Türkiye'de malesef beklentiler yüksek olunca baskı da artıyor ve o baskı altında nasıl bir reaksiyon gösterecekleri ise belli olmaz. İstanbul'da olması çok büyük avantaj da olabilir, dezavantajda. Ancak Türk basketbolu için bir milattır 16 takımlı Avrupa Ligi'nde 4 Türk takımının yer alması ama bunu uzun vadede ne kadar pozitif yönde katkısını alacağız bu ise tartışılır.

- Geriye dönüp baktığınızda basketbol kariyerinizde keşke dediğin bir anınız oldu mu?

Haberin Devamı

Hangimiz geriye baktığında keşke demez ki? Şu aklımla 10 sene geriye gidersem NBA’de oynamıştım.

"GALATASARAY TARAFTARINI UNUTAMAM"

- Eski takımınız Galatasaray ve taraftarına karşı bir kırgınlığınız var mı?

Kesinlikle hayır. O dönem çok duygusal bir anımda aniden yaptığım bir açıklamam olmuştu. Galatasaray taraftarı için ne desem kalır. O taraftarı arkanıza aldığınız zaman hasta olsanız da daha iyi oynamamak için hiçbir sebebiniz yok. Onların bana karşı bir kırgınlığı var bende onu çok iyi anlıyorum. Benim için Galatasaray kariyerim en zevk aldığım sene olarak hafızamda kalacak.

- Türk basketbolu olarak en büyük eksiğimiz nedir sizce?

Altyapı takımlarımız üst seviyede Avrupa’da. Yıllardır altyapıdaki milli takımlarımız şampiyon oluyor ama bu oyunculardan kaç tanesi üst seviyede bize katkı sağlıyor? En büyük eksiğimiz ise sabırsız olmamız. Sabırlı olmadığımız için başarabileceğimiz noktalarda başarısız oluyoruz.

- Artılarımız?

Çok geniş bir yetenek havuzumuz var. Bunları doğru bir şekilde yönlendirirsek bize çok faydası olur. Çok fazla takım ve basketbolu çok seven yatırımcılar var.

Haberin Devamı

- Türkiye’de yerli ve genç basketbolculara fazla şans tanınmamasına ne diyorsunuz?

Ben bu sene Yeşilgiresunluyum. Emircan Koşut ve Okben Ulubay’ın belli bir yeteneği var ve genç yaşta oynatılıyor. Ben olsam Giresun böyle bir şey yaptı diye ligden düşürmem. Siz yeter ki gençleri oynatın, ben sizi muaf tutuyorum düşmekten. 1 sene Okben böyle oynasın Avrupa’nın her yerine gider. Okben’in yerinde olsam seneye Partizan’a giderim, oradaki basketbolu öğrenmek adına. Maalesef ne olacak; Okben çok iyi bir sezon geçirecek ve parası olan bir kulüp onu alacak yüksek bir parayla. İlk hatada benchte oturmaya başlayıp özgüvenini kaybedecek.

- Hidayet Türkoğlu’nun TBF Başkanı olmasıyla birlikte neler yaşayacak Türk basketbolu?

Benim için Türk basketbolunda çığır açan 3 oyuncudan bir tanesidir Hidayet Türkoğlu. Kim ne derse desin oynanabilecek en üst seviyeyi görmüş gerek NBA’de gerek Milli Takım’da oynamış Hidayet Türkoğlu’nun TBF Başkanlığı için doğru bir isim olarak görüyorum. Hidayet Türkoğlu Türk basketbolu için faydalı olacaktır. Uzun vadeli bir projeyle iyi iş çıkaracaklarını düşünüyorum. Hidayet’in bağlantıları olsun, devlete yakın olmasıyla da gerekli desteği göreceğine inanıyorum. Hidayet’in sayesinde basketbolda çok büyük bir yatırım olacak.

Haberin Devamı

- Hidayet Türkoğlu’nun TBF’deki ekibinde yer alacak mısınız?

Böyle bir teklif gelirse seve seve düşüneceğim bir konu ama bununla ilgili görüşmem olmadı kimseyle. Bana gelen herhangi bir şey yok. Hidayet Kuqo gel bir konuşalım derse konuşmaya da seve seve giderim.

- Milli Takım’ı çalıştıran hocanın aynı anda kulüp takımını da çalıştırmasının doğru olmayacağı üzerinden bir tartışma yaşandı yakın geçmişte?

Ben Efes’teyken, antrenörümüz David Blatt iken bunu yaşamıştım. Hem milli takım hem kulübü birlikte çalıştırmak istediğinde kulüpteki başarını riske atıyorsun. Transfer sezonunu sen yeni bir takım yaparak mı geçireceksin, milli takımı çalıştırarak mı geçireceksin? Bence milli takım antrenörünün kulüp takımı çalıştırmaması lazım.

"Kimse beni kendimi eleştirdiğim kadar eleştiremez. Başarılı olmam için bana inanmayan insanlar daha fazla yardımcı oldu" diye konuşan Ermal antrenörlük yapmak gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.

- Peki Milli Takım’ın hocası sizce yerli mi yabancı mı olması lazım?

Bence çokta önemli değil. Madem insanlar burada yabancı fazlalığını seviyorlar niye yabancı hocaya karşı çıkıyorlar? Sahada pasaport oynamıyor diyorlar, koçta da pasaport oynamaması lazım. Burada niye bir fark görüyoruz? Kulüplerdeki Türk antrenörler ve Türk oyuncular daha çok değer veriyorsa niye yabancı sayısını yükseltiyorsun? Burada bir çelişki var. Pasaportuna bakmaksızın bir tercih yapmalısın. Bence Tanjevic Milli Takım’da çok başarılı bir koçtu.

- 2017 Avrupa Şampiyonası Türkiye’de. Nasıl görüyorsun 12 Dev Adam’ın şansını?

Biz evde oynadığımız şampiyonları iyi götürüyoruz. Koçun kim olacağı ve takıma kimlerin geleceği çok önemli. Şu anda maalesef Sinan Güler dışında Türk oyuncu olarak taşıyıcı rolde oynayan bir oyuncumuz yok. NBA’deki oyuncularımız Ersan İlyasova ve Ömer Aşık şu anda düşüşte. Bu oyunculardan çok fazla bir şey beklemek haksızlık olur. Sadece Bobby Dixon’la mı oynayacağız? Benim dönemimde Milli Takım’da ilk 5’te başladığımda Mehmet Okur benchte oturuyordu. Şu anda Mehmet Okur gibi ilk 5 başlatabileceğimiz bir oyuncumuz yok.

"EFES'E GÖNÜL BAĞIM VAR"

- O eski Efes’i tekrar izleyebilecek miyiz?

Efes o yaklaşımını değiştirirse neden olmasın? Geçmişte kalmış durumda şu anda maalesef. Benim gördüğüm ve hissettiğim bu. Ben Fenerbahçe altyapısından yetişsem de benim yuvam Efes’tir. Efes’e inanılmaz bir gönül bağım var. Efes’ten ilk ayrılma sebebim kendimde kusur görmemden dolayı. Şu anda hangi takıma bakarsan bak 2 tane Efes çıkışlı oyuncu var ama Efes’te yok.

- Oktay Mahmuti hayatında farklı bir yere sahip. Bir baba-oğul, abi-kardeş gibiydiniz. Oktay hocaya dair en unutamadığın an?

Kariyerimin yüzde 50’sini onun için oynadım. 3 farklı takımda onunla çalıştım. Efes’e ilk geldiğim sene şampiyon olduğumuzda bana sarılması inanılmaz bir şeydi. Oktay abiye bana bu zamana kadar yaptığı her şey için minnettar olmuşumdur, çok büyük şanslar verdi. Verdiği şansları da iyi kullandım, o yüzden de uzun seneler birlikte çalıştık. Oktay Mahmuti antrenmanda höt dediği zaman hazır ol da duruyorsun, sağa sola bile bakamıyorsun. Ülker’i yenerek şampiyon olduğumuz o sene bana sarıldığı o anı hiç unutamayacağım.

(Hakan Akar / Karar)