Gazete Vatan Logo
Basketbol 'Seyirciden destek istiyoruz'

'Seyirciden destek istiyoruz'

Turgay Demirel, 'Bundan sonra açılış törenleri için yeni bir standart ortaya çıkmış olacak...'

'Seyirciden destek istiyoruz'

2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın açılış töreni için Cirque du Soleil’i Türkiye’ye getirme fikri nasıl ortaya çıktı?

Genelde Dünya Şampiyonalarında yapılan açılışlar çok basit oluyordu. 2002’de Indianapolis’te ve ardından Japonya’da yapılan açılışları olimpiyatlarla kıyasladığımızda düşük seviyede seyrediyordu. Türkiye olarak bu turnuvaya ev sahipliği yapma hakkını kazandıktan sonra bakanımız başta olmak üzere herkes daha görkemli bir açılış olmasını istedi. Bunun için gerekli bütçeyi sağlamayı vaat ettiler.

Biz de organizasyon kurulu ve yardımcı firmalarla neler yapabileceğimize dair bir çalışma gerçekleştirdik. Bu doğrultuda da hem görsel olarak bu açılışa katkı sağlayabilecek, hem de kendi alanında dünyanın en iyisi olan Cirque du Soleil’i getirmeyi doğru bulduk. Onlar dünyaca ünlü bir marka. Eminim, bu şampiyonaya katılacak tüm ekipler açılıştan etkilenecek. Ve bundan sonraki şampiyonaların açılış törenleri için yeni bir standart ortaya çıkmış olacak.

Başka sürprizler de olacak mı?

Olayın içinde yerel sanatçılar da var. Onların katılımıyla zengin bir açılış gecesi olacağını düşünüyoruz. Sezen Aksu, düetlerle katılacak. Troya gösterisi sergilenecek. Ayrıca Türkiye’nin tarihini anlatan farklı gösteriler de olacak.

Milli takımımızın hazırlık maçlarına seyircinin ilgisi azdı. Şampiyonada nasıl bir ilgi bekliyorsunuz?

Takımın başarısı arttıkça ilgi de yükselecek. Bilet açısından özellikle final maçlarında bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Milli takımımızın Ankara’da oynayacağı maçlarda da sıkıntı yaşanmaz. Belki bir tek Kayseri ve İzmir’deki maçlarda biraz daha az sayıda seyirci olabilir.

Amerika Rüya Takımı fire verdi. Kobe Bryant, LeBron James gibi yıldızların gelmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kobe Bryant, ocak ayındaki tanıtım çekimlerimize katılmıştı. Dünya şampiyonasında oynamak istediği için kendi arzusuyla stüdyoya geldi. Ancak geçen süre zarfında sakatlıklar olabiliyor. Kobe, final serisinden sonra ameliyat oldu ve gelmek istemesine rağmen gelemedi. LeBron James, Dwight Howard gibi bazı oyuncular da transfer dönemini bahane ederek gelmedi. Federasyon Başkanı da, “Bir daha onları olimpiyat kadrosuna almayacağız” diye açıklama yaptı. Bu açıklama üzerine de 2008 Çin Olimpiyatları’nda yer alan sporcular, protesto amaçlı milli takıma gelmeyeceklerini açıkladı. Böylece yeni bir takım kuruldu. Bu, bir anlamda bizim için fırsat. Çünkü Amerika’nın o çok güçlü kadrosunu yenebilmek kolay değildi. Yine de basketbolseverler için onları canlı seyretme fırsatı kaçmış oldu. Ama bu gelen takımın içinde de yarının büyük yıldızları var. Bu yüzden kaçan bir şey yok.

Milli Takımımızda hazırlık maçlarında çok iyi oynamadı.
Biraz şansızlıklar oldu. Önce Mehmet Okur’un aşil tendonunun kopması, ardından Hidayet’in safrakesesi ameliyatı geçirmesi şansızlık oldu. Geçtiğimiz yıl Kerem Gönlüm, doping olayı yüzünden bir yıl ve Ömer Aşık da hem sakatlık hem de takımıyla uyuşmazlık yüzünden altı ay oynayamadı. Tüm bunlar bizim için handikaptı. Ama sonuçta şampiyonanın Türkiye’de gerçekleşmesi takım için büyük bir motivasyon. Seyircinin de desteğiyle İstanbul’a kadar gelmeyi ve elemeler sonucu final oynamayı umut ediyorum.

Jack Nicholson gibi ünlülerin de maçlara geleceği söyleniyor.
Dünyada basketbolu yakından takip eden ünlüler var. Bunlardan bazılarının gelmesi olası, yazışmalar yapıldı bile. Ama kimler gelir, bilmiyorum. Basketbol turnuvası uzun, 18 günlük bir süreç. Ünlü isimlerin son üç gün oynanacak olan çeyrek final, yarı final ve final maçlarına gelmesini bekliyoruz.

Sabah Gazetesi / TBF.ORG

Haberin Devamı