Gazete Vatan Logo
Süper Lig 'Spor suçlarında indirim olmamalı'

'Spor suçlarında indirim olmamalı'

Dün başlayan Spor Güvenliği Çalıştayı'nda TFF Başkan Vekili Güreli sahalardaki şiddetin önüne geçecek formülü açıkladı.

'Spor suçlarında indirim olmamalı'

FUTBOL Federasyonu ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Spor Güvenliği Çalıştayı dün Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hüsnü Güreli, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakalarıyla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapma isteğiyle başlayan sürecin, bu çalıştayı ortaya çıkardığını söyledi.

GEREK içeriği gerekse uygulamalarıyla çok tartışılan 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun üzerinde tüm paydaşlarıyla duracaklarını dile getiren Güreli “Mevcut yasanın aksayan yönlerinin irdelenmesi, bu çalıştayın konusuna giriyor” derken sözlerini şu şekilde sürdürdü:

‘ÇÖZER Mİ? BENCE EVET’

“ANKARA’DA gerçekleştirilen toplantı sonrası, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı iki ayrı taslak oluşturdu. İki husus çok önemli. Gençlik ve Spor Bakanlığının taslağında da madde olarak ilave edilmişti. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesine göre, bazı suçlarda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmemesi, hapis cezalarının seçenek yaptırımlarına çevrilerek ertelenmemesi. Bana göre işin özü bu.

Haberin Devamı

BİZLERİ rahatsız eden ve sporda şiddetin ortaya çıkmasına sebep olan bir takım hususlar var. Örneğin bir tanesi, spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulması. Bu suçlara verilen cezalar bildiğiniz gibi 1 yıldan az ise para cezasına, 2 yıldan az ise hükmün açıklamasının geri bırakılması veya ertelenmesi gibi alternatiflere dönüyor. Yine hakaret içeren tezahüratlar aynı şeklide. Bu suçlara o maddeyi uygulasak, acaba sporda şiddetin önüne geçebilir miyiz? Bence evet.”

‘TFF olarak sonuna kadar VARız’
VİDEO yardımcı hakem uygulaması (VAR) konusunda da TFF’nin tüm hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğundan bahseden Hüsnü Güreli sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“VAR dediğimiz uygulamaya var gücümüzle başladık ve devam ediyoruz. Dünyada bunun IFAB kuruluşu tarafından tasdik edilmesi lazım. Bunun için önce offline ve online testlerin yapılması gerekiyor. Önümüzdeki 4 maçta her hafta bu testler uygulanmaya başlanacak.
TFF olarak VAR sisteminin sonuna kadar arkasındayız, destekliyoruz. Bittiği gün bu protokollere başlayacağız. TFF olarak bütün sözleşmeleri, anlaşmaları yaptık, teknik ekipmanı ve teknolojiyi sağladık. Danışmanlar geldi, firmalar geldi, ihale yaptık her şey bitti. Biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz.”
‘Caner’in sevki dudak okumadan değil’
TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Başakşehir maçında hakem Mete Kalkavan’a küfür ettiği kameralara yansıyan Caner Erkin’in Disiplin Kurulu’na sevk edilmesine açıklık getirdi. Güreli “Disiplin müfettişlerimiz ve hukuk müşavirliğimiz Caner Erkin’i dudak okumadan sevk etmedi. Çok aşırı, sportmenliğe aykırı davranışları ve golü attıktan sonraki akan görüntülerde yaptığı hareketler nedeniyle iki konudan disipline sevk edildi” dedi.
HAKEMLERİN yazdıkları raporlar konusunda hassas olmaları gerektiğini vurgulayan Güreli şöyle devam etti:
“Hakemlerimiz o anda bu işleri bize bırakmadan, yorum gerektiren disiplin sevklerine meydan vermeden saha içinde olan her şeyi raporlarında yazmalı. Ona göre disiplin müfettişi otomatikman sevk yapar. Kendi yorum yapmaz. Hakemlerin, gözlemcilerin, temsilcilerin hassasiyetle davranmaları ve raporlarını o anda yazarak FYS sistemine göndermeleri gerekmektedir.”
‘Savcıların hassasiyetinden memnunuz’
AYRICA 6222 sayılı yasanın uygulanmasıyla ilgili son dönemde savcıların hassas ve hızlı hareket ettiklerine dikkati çeken Güreli “Bundan çok mutluyuz. Uygulama konusunda futbolcu, seyirci, yasada kendine görev verilmiş kişiler de dahil, neden bu kadar hassas olmadıklarını düşünmeleri lazım” diye konuştu.
Erhan Gülveren: Suçun işlenmemesini sağlamak önemli
“BİZ futbol sahalarına aileleri ne kadar sokabilirsek, istenmeyen durumların önüne o kadar geçebiliriz. Olay olduktan sonra sebebiyet verenleri yakalayıp adliyeye göndermek, işimizin 2. kısmı. Önemli olan suçun işlenmemesini sağlamaktır.”
Murat Kocakaya: Önleme eksikliği görüyorum
“Sporun artık bir oyun olarak algılanmamasından kaynaklı sorunlar var. Eğitim boyutu çok önemli ancak yapılanların bir yaptırımı olmalı. Cezaların iyi uygulanmamasından kaynaklanan, önleme eksikliği görüyorum. İki gün bunu tartışacağız”
Hakim Yakup Mogul: Basit bir asayiş olayının ötesinde
“FUTBOL en çok taraftara sahip spor. Bu ilgi fanatizm ve holiganizm gibi problemlere sebebiyet vermiştir. Bu basit bir asayiş olayının ötesinde, olağanüstü bir problem. Tedbirlerle önemli mesafe kat edilse de maalesef çözümde istenilen seviyelere ulaşılamamıştır.”
Cüneyt Ünal: Konya’daki olaya verilen tepki sevindirici
KONYA’DA işledikleri suçu kahramanlık gibi gösterip sosyal medyada yayınlayanlar yakalandı. Sevindirici olan kulüpler ve taraftarlar, mağdur sporsevere sahip çıktı. Faillerin yakalanmasına katkı sağlayıp, suç işlemeye tevessül edenlere önemli mesaj verdiler.”

Haberin Devamı