Gazete Vatan Logo
Futbol 'Terim bana olmaz dedi'

'Terim bana olmaz dedi'

Teknik direktör Giray Bulak, Fatih Terim ve Yılmaz Vural'la ilgili açıklamalar yaptı.

'Terim bana olmaz dedi'

Başta Trabzonspor olmak üzere Anadolu'nun çeşitli takımlarında teknik direktörlük görevi yürüten Giray Bulak, son olarak Mersin İdman Yurdu'nda görev almıştı. Bulak Ajansspor'a, Dalglish'in onu istemesinden Ümit Özat ile girdiği polemiğe, Yılmaz Vural'ın açıklamalarından teknik direktörlerin arkadan iş çevirmesine kadar çok sayıda konuda açıklamalar yaptı.

"Bunu beklemiyordum, biraz etkilendim"

Son olarak 2012-13 sezonunda Mersin İdman Yurdu’nu çalıştıran Giray Bulak, Mart 2013'te görevinden ayrılmıştı. O günden bu yana takım çalıştırmayan deneyimli hocaya neden bir takım çalıştırmadığını sorduk: “Mersin İdmanyurdu’nda erken ayrıldım. Bunu beklemiyordum, biraz etkilendim açıkçası. Hemen ardından teklifler geldi ama ben kabul etmedim. İçim sinen teklifler değildi. Sonra epey bir ara oldu, televizyon yorumculuğu yapmaya başladım. Kendime bir şeyler katmak için araştırmalar yaptım, hem yurtiçinde hem de yurtdışında.“

"Ümit Özat biraz agresif"

Tabii Giray Bulak denince akla 2005 yılında Ümit Özat ile girdiği büyük tartışma geliyor. İkili saha kenarında sert bir şekilde tartışmış, sonrasında Ümit Özat küfür ettiğini itiraf etmişti. Olaya, o zamanın teknik direktörü Daum da dahil olmuştu. O olayda kendisinin haklı olduğunu savunan Bulak, Ümit Özat’in teknik direktörlüğü için de ilginç ifadeler kullandı: “Onunla uzun bir süre görüşemedik. O konuda haklı olduğumu biliyordum. Hem Daum hem de Ümit Özat haksızdı. Ümit bizim oyuncumuz, arkadaşımız. Bu olaydan sonra televizyondan benden özür dilediğini açıkladı. Hatta televizyonda yan yana da geldik. Şu anda aramız gayet normal. Ümit teknik direktörlük konusunda çok donanımlı. Çok sayıda teknik adamla çalıştı. Bir parça agresif, onu kontrol altına alması lazım. Bunun neden olduğunu biliyorum. Çünkü çok daha farklı yerlere gelmeyi bekliyordu. O yüzden bir parça agresifliği var. Ama iyi antrenör.”

Haberin Devamı

"Dalglish beni istedi ama.."

Giray Bulak ile ilgili en büyük efsanelerden bir tanesi de Liverpool efsanesi Kenny Dalglish’ten teklif aldığıdır. Bulak, bunun doğru olduğunu söylerken olayı şöyle açıkladı: “1989 yılında İngiltere’ye eğitime gittim. Trabzonspor’da yönetici olan bir arkadaşım Kenny Dalglish ile çok samimiydi. Dalglish, “Benimle burada iki yıl kalsın, hem lisanı daha iyi olur hem de meslekte daha iyi yerlere gelir” demiş. Fakat ben Trabzonspor’dan belli bir süre izin almıştım. Dönmem gerekiyordu. Hayatımda kaçırdığım önemli bir fırsattı.”

Haberin Devamı

"Real Madrid'i çalıştırmak bir şey değil"

Hem Trabzonspor hem de Galatasaray, takımların başına Türk antrenörlerin geçmesiyle birlikte adeta şaha kalktı. Giray Bulak’a bu durumu nasıl değerlendirdiğini sorduk: “Ben Türk antrenörden, Türk futbolcudan, Türk giysisinden yanayım. Takımlar eşofman veya ayakkabılarını Türk markalardan seçmeli. Biz futbola yatkın bir ülkeyiz. Trabzonspor yabancılaşınca başarısız oldu. Gelen insan sizin örf ve adetlerinizi bilemiyor. Çocuklarınızla dalga geçer gibi konuşuyor, onları aşağılıyor. Sanki biz 3. Dünya ülkesiyiz, bir şey bilmiyoruz. Geliyor bir Yugoslav bize farklı davranmaya çalışıyor. Ben bunu kendime yediremiyorum. Sanki Real Madrid’i çalıştırmışlar. Real Madrid’i çalıştırmak bile çok bir şey değil. O donanıma sahibiz ama imkanlarımız yok. Bir altyapı hocası geliyor Real Madrid’de, Barcelona’da çalışabiliyor. Çok yeterli olduklarından değil, aidiyet duygusu olduğu için. O takımın adamları olduğu için görev yapıyorlar. Trabzon şehri birbirine yeter, çok daha fazlasını yapabileceğimizi düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Yılmaz Vural'a gönderme!

Son dönemde hem Yılmaz Vural hem de Hikmet Karaman yaptıkları açıklamalarla üç büyüklerin başına geçme isteklerini paylaşıyorlar. Giray Bulak’tan ise şu ana kadar bu yönde bir açıklama duyamadık. Bulak, iki teknik adamın da bu açıklamalarını eleştirdiğini söylerken, “Ben bunları onların yüzüne karşı da söyledim. Geçen gün Hikmet hocayla konuşuyorduk, Yılmaz hoca bana biraz kırılmış. Biz bunları isteyip de olmadığı zaman insanlar yanlış anlıyor ve hepimizi aynı kefeye koyuyorlar. Git çalış, ondan sonra insanlar senin orada olduğunu bilsin. Gitmeden bunları söylediğimiz zaman bizi hep aynı değerlendiriyorlar. Bunların hepsi iş talep ediyor diye düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"5 dakikalık işi var"

56 yaşındaki teknik adam, “Türkiye’de antrenör sorunu değil yönetim sorunu var” derken, “Biz çalıştırıcılar bu kulüplerin işlerini 5 dakikada çözeriz. Galatasaray’ın sorunu 5 dakikalık sorun. Türk Milli Takımı’nın sorunu 5 dakikalık sorun. Futbol Federasyonu’nun sorunu 5 dakikalık sorundur” diye konuştu.

"Arkadan iş çevirme var mı?" sorusuna dobra yanıt!

Türkiye’de en çok konuşulan konulardan bir tanesi de teknik direktörlerin birbirlerini arkasından iş çevirmesi. Bulak’a bu konuyu sorduğumuzda net bir cevap aldık: “Türkiye’de arkadan iş çevirme kesinlikle var. Bunu teknik direktörler çeviriyor, yanındakiler çeviriyor. Bu Türkiye’de var, açık yüreklilikle söyleyebilirim. Ben böyle bir şey yapmadım ama bana yapıldığına dair duyumlarım var.”

"Tek çözüm bilim"

Son dönemde Türk futbolunun gidişatı pek de iyi değil. Bulak'a göre tek çözüm bilim: "Bir ülke futbolunu ve sporunu kalkındırmak istiyorsa bilimi yanına almalı. İşin akademik boyutu çok önemli. Tıp, psikoloji, pedagoji, sosyoloji; hepsi sporun içerisinde. Bunları spordan soyutlayamazsınız. Futbol aynı zamanda bir mühendislik hadisesidir. Takım inşa edeceksiniz. Bunu sırf ampirik bir şekilde yapamazsınız. Bunu, eğitimini almadan yapamazsınız. Pedagoji eğitimi almayan bir insan çocuklara ders verebilir mi, onu geliştirebilir mi, ona eğitim verebilir mi? Veremez. Bu işi çok avam görmeye başladık. Dünya ise bu işi çok ciddiye alıp ve bilim adamlarını seferber ediyor."

"Fatih Terim beni reddetti"

Bu zamana kadar birçok takımda görev alan Giray Bulak, milli takımda da altyapıların başına geçmek için Fatih Terim ile görüşme gerçekleştirmiş. Fakat Terim'in yanıtı olumsuz olmuş. İşte deneyimli teknik adamın ağzından o görüşme: "Bundan 4-5 ay önce Fatih Terim’e Milli Takımların altyapısına talip olduğumu söyledim. Bana olmaz dedi. 34 yıllık kariyerimi sonlandırıp kendimi altyapıya verecektim. Ben bu ülkede yüzlerce oyuncu yetiştirdim. Bana olmaz derseniz ben de niye olmaz derim. Ben bir Türk olarak üzerime düşen görevi yaptım. Şu anda çok müsterihim. Kulüp takımlarından iş isteyemezdim ama işin içinde ülkem olunca böyle bir göreve talip oldum."

Eski başkan Özgener'e eleştiri!

Mahmut Özgener'in Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı döneminde milli takıma Guus Hiddink getirilmişti. Bulak, Özgener'i uyardığını söylerken, "Hiddink gelecek olduğu zaman Mahmut Özgener’e “Siz bu federasyon başkanlığına nereden geldiniz? Altay’dan. Ben Trabzonspor’u çalıştırmış Giray Bulak niye milli takımı çalıştırmayayım. Siz Real Madrid’in başkanlığından mı geldiniz? O yüzden Hiddink’in buraya gelmesi yanlış dedim. Fatih Terim’in yardımcılarından birini göreve getirin dedim" ifadelerini kullandı.

(Ajansspor)