Gazete Vatan Logo
Futbol 'Yabancıda AB'ye sınır olmasın'

'Yabancıda AB'ye sınır olmasın'

“Dış ülkelerden aldığımız oyuncularla takımlarımızın uluslararası turnuvalardaki rekabetini arttırıyoruz. 3. dünya ülkesi olmamamız için Avrupa Birliği üyesi futbolcularıyla sınırlamaya bakılmadan sözleşme imzalansın.”

'Yabancıda AB'ye sınır olmasın'

Hafta içi yapılan Kulüpler Birliği toplantısında yabancı sınırlaması konusunda fikir birliğine varılamamış, ortaya 3 farklı istek çıkmıştı. Kulüplerden bazıları kadroda 10 olmak üzere 6+2 sisteminin uygulanmasını, bazıları sınırsız yabancıyla kontrat sahada da 6+2 yabancı, bazısı ise kadroda 10, sahada da 6 yabancı da ısrarcı olmuştu.

G.Saray cephesinden Spor Kulübü Sportif A.Ş Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Lütfi Arıboğan’dan ise dün yabancı sınırlaması hakkında çok çarpıcı bir öneri geldi. Lig TV’deki Futbol Gündemi programına katılan Arıboğan, yabancı sınırlamasında 6+0+4 sistemine karşın, Galatasaray’ın “sınırsız yabancı” isteğine yeni bir çözüm getirdi. İşte Arıboğan’dan inciler:

BASKETBOL ÖRNEĞİ

“Yabancı oyuncu ile ligin kalitesini ve kulübün uluslararası rekabetini artırıyorsunuz. Ayrıca ulusal takıma da katkı yapıyorsunuz; çünkü yerli oyuncular da yabancı oyuncuların olduğu ligde üst düzey hale geliyor. Türkiye’de isterseniz tamamen yasaklansın ve yerli oyuncular oynansın. Bence Türk futbolu şu aşamadadır; yerel mi olacağız, global mi. Avrupa’nın önemli bir ülkesi mi, sıradan bir 3. dünya ülkesi mi? Yabancı sayısı azalmış, rekabetin düştüğü sıradan yerel bir lig haline mi gelelim?

Avrupa ekonomik krizden etkilenirken biz iyi bir noktaya geldik. AB’ye üye değiliz ve dezavantajlıyız. AB ülkelerinde, AB üyesi oyuncuları vatandaş gibi oynuyor. En azından bunu yapabiliriz. Basketbolda futbolda bunun örnekleri var. AB’ye aday olduğumuz ve bir gün gireceğimiz için, sporcuların sporculuk yaşamları da sınırlı olduğu için, sporcular mahkeme kararıyla AB ülkelerinde AB vatandaşı gibi oynayabiliyor. Federasyonun hemen yapacağı, AB ülkesi gibi olmamızdır. Ara ve temel çözüm budur”.

Haberin Devamı