Gazete Vatan Logo
Futbol 13 yaşında çocuk nasıl transfer olur?

13 yaşında çocuk nasıl transfer olur?

Spor Hukukçusu Avukat Aysu Melis Bağlan ile transfer ile ilgili en ilginç konuyu tartıştık.

13 yaşında çocuk nasıl transfer olur?

Küçük futbolcuların transferi nasıl gerçekleşir? Messi, Muhammed Demirci ve Emre Mor yakından takip ettiğimiz bir kaç isim... Bu sorunun cevabını Spor Hukukçusu Avukat Aysu Melis Bağlan'dan aldık. İşte Bağlan'ın konuyla alakalı bize aktardıkları;

EURO 2016'da tebessüm sebebimiz olan Emre Mor, 18 yıl 323 günlük yaşamında Türk Milli Takımı'nı Avrupa Şampiyonası'nda temsil eden en genç oyuncu oldu.

Yetmedi. Hızlı, cesaretli oyunu ile futbol dünyasını, tertemiz gülüşü ve samimiyeti ile ise çoktan kaybettiğimiz duyguları harekete geçirdi.

Peki Emre Mor, 18 yaşından küçük olsaydı nasıl transfer olacaktı, Borussia Dortmund'a?

Yine aynı şekilde, milli takım kampından izin alıp birkaç saat içinde imzalayabilecek miydi, profesyonel futbolcu sözleşmesini, hem de tek başına?

FUTBOLUN KORUMA İÇGÜSÜDÜ: KÜÇÜK FUTBOLCULAR

18 yaşını doldurmamış futbolcular, prensip olarak uluslararası transfer yapamıyorlar. Küçük futbolcunun uluslararası transferinin gerçekleşebilmesi için; futbolcunun kanuni temsilcilerinin transfer olunacak kulübün bulunduğu ülkeye taşınmış olması gerekiyor.

Haberin Devamı

MESSİ AİLESİNİN İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ

Sizin de aklınıza hemen Messi ailesinin yıllar önce Barcelona'ya taşınıvermesi gelmedi mi?

Hatırlarsınız, 2000 ylında, Lionel Messi tam 13 yaşında bir çocuk iken; büyüme hormon eksikliği tedavisi görmesi için İspanya/Barcelona'ya taşınıyor Messi'ler.

Messi ailesinin "Barcelona'ya" taşınmasındaki tedavi gerekçesi tesadüf mü?

Dünyanın başka bir yerinde -en azından Arjantin'e daha yakın bir ülkede- gerçekleştirilebilecek bir tedaviden bahsediyoruz. Yani, esas mesele futbol! Neden mi?

Küçük futbolcunun uluslararası transfer akıbeti için ailesinin kulübün bulunduğu ülkeye taşınmış olması şartını hatırlatalım ve ekleyelim:

Taşınma gerekçesinin "her nasılsa" futbolla ilgisi olmayan bir nedene dayanması bekleniyor.

Uygulamada, özellikle büyük kulüpler tarafından küçük futbolcuların ailelerine -usulüne uygun şekilde- iş bulunarak; bu transferlerin gerçekleşebildiğini söylemek ziyadesiyle mümkün.

Haberin Devamı

İSTİSNAİ HÜKÜMLER

18 yaşından küçük futbolcuların uluslararası transfer yapmasının hiç yolu yok mu peki?

Henüz 17 yaşında iken; 2004-2005 sezonunda La Liga'da gol atan en genç oyuncu bile olan Messi'nin geride bıraktığı bir istisna silsilesi var elbette...

Bizlere Edirne-Bulgaristan üzerinden komşu ülke hukuku matematiği yaptıran iki istisna mevcut. Küçük futbolcu, kendi ülkesinin sınırına 50 km.’den daha kısa bir mesafede ikamet edecek ve komşu ülke federasyonuna tescilli kulübün tesisleri de küçük futbolcunun ülkesi sınırına 50 km.'den daha kısa bir mesafede bulunacak.

Bu koşullar mevcut olduğu vakit, küçük futbolculara da uluslararası transfer alanı açılabilir.

Yoksa, Messi'ye kendini evinde hissettiren aynı Barcelona, minik Muhammed Demirci'yi neden ailesinden ayırmak istesin transfer etmek için?