Gazete Vatan Logo
Futbol 27 puanı izah edemezdim!

27 puanı izah edemezdim!

Kocaman önemli açıklamalarda bulundu

27 puanı izah edemezdim!

Aykut Kocaman, Karabük yenilgisinin ardından aldığı istifa kararının 2 nedeni olduğunu açıkladı.

“Aldığımız bu puan yetersiz. Bunu anlatamazdım. Bir de oyuncularıma verilen yanlış cezalar... Birinin sorumluluk alması gerekti ben de aldım. Güç kaybına uğramıştım.”

“İstifa ettiğim gece F.Bahçe ailesinin beraber olma arzusu, ’O gücü hissetmiyorum’ dediğim gücü kazandırdı. Bunu sürdürmek için büyük irade göstereceğiz.”

“Eskişehir maçı sonrası hakem yalan rapor yazıyor. Başka bir hakem ‘tükürdü’ diyor, görülüyor ki tükürmemiş. Hata başka, rapora yanlış şeyleri yazmak bambaşka bir şey.”

F.BAHÇE Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Karabükspor maçından sonra kendisini istifa kararı almaya iten faktörleri açıkladı. Dün takımın Antalya kampında gazetecilerle sohbet eden sarı-lacivertlilerin hocası yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti:

“İSTİFAMIN iki nedeni var. 27 puanı anlatabileceğim bir durum yoktu. 27 puan yetersiz. O puanı anlatamazdım. Bir de futbolcularıma son dönemde verilen yanlış cezalar... Bunu oyuncularıma anlatamıyordum. Birisinin sorumluluk alması gerekiyordu. Ben de sorumluluğu aldım. Tarif edemiyorum ama güç kaybına uğradım.

OYUNCUM kırmızı kart görüyor. Hakem rapor yazıyor ve Allah’tan başka bir oyuncu diyor ki ’O söylemedi ben söyledim’. Veysel’e teşekkür etmeliyim. Doğrusunu yaptı. Oyuncum 2 maç ceza aldı. Hakem yalan rapor yazıyor. Bunu tarif edemiyorum. Hakemin saha içinde hata yapmasını normal karşılıyoruz ama hakem sağlıklı bir şekilde düşünürken karar veriyor ve rapor yazıyor. Arada büyük fark var. Başka bir hakem yazdığı raporda ’Tükürdü’ diyor. Sonra görülüyor ki tükürmemiş. Burada da yalan bir rapor var.

BAZI yalanlar F.Bahçe’ye karşı çok kolay yapılmaya başlandı. Bu güçsüzlüğü, çaresizliği nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Belki duyguların da işin içine katıldığı hatalar futbol sahalarında zaten yapılıyor. Bu başka bir şey, rapor yazarken yanlış şeyleri yazmak bambaşka bir şey.

‘GÜVEN OYU ALDIK’

İSTİFA ettiğim gece F.Bahçe ailesinin büyük bölümünün beraber olma arzusu, benim de yarım bırakmama arzum beni şu an bu noktaya getirdi. ’O gücü hissetmiyorum’ dediğim gücü kazandırdı. Bunu sürdürmek lazım. Bunu sürdürmek için büyük bir irade göstereceğiz. Bu güven oyunu verdi F.Bahçe ailesi. Bütün gücümüzle bu güveni sürdürmek için çaba göstereceğiz.

BENİ kıran 2 şeyi açıkladım, bir daha böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Öyle olacağını düşünsem burada oturmamın da anlamı olmaz. Tüm irademiz artık böyle bir ortam olmaması için olacak.

TAKIM kapasitesi, oyun gücü bu, 27 puan değil. Kasımpaşa maçında 6 maçta 9 puandık. Sonraki 11 maçta son 2 maç da dahil 18 puan. Son 2 maça kadar puan ortalamasını 2’ye çıkarmıştık. O ana kadar takım kalitesinin yüksek olduğunu gösterdi. Ama bunu toparlayacak yaşadığı sarsıntılardan etkilenmeyecek hale getirmek.”

‘Yumruk olup kıyasıya yarışırız’

“BİRAZ güç kaybına uğradık ama gücümüzü ortaya çıkarmak hedefimiz. Oyuncular bunun farkında olarak gözüküyor. Oyuncular farkında olduğu zaman bu yumruk hali ortaya çıkıyor. Bu yumruk hali ortaya çıktığı zaman kıyasıya mücadele ederiz. Şampiyonluk yarışı da son ana kadar nefes nefese gider.”

‘Krasic’i bekleyemem’

“Hazır olanların, kavganın içine girmeye çalışan oyuncuların önünü açmaya çalışacağım. Şampiyonluk için bu gerekli.”

“KRASIC’İ şu anda bekliyoruz. Yanıtı sonra verelim. Oyunu hakkında çok olumsuz beyanda bulunmam. Oyunculuk zor bir iş inişleri çıkışları var. Krasic iyi çalışıyor. Bunun ne kadar verimli olacağını hazırlık maçları ve kupa maçlarında bir gözlem yapacağız. Çıkış yaparsa yol alır gider. Beklediğimiz olmazsa daha hazır olan oyuncuya yöneliriz.

‘VAKTİMİZ YOK’

BU saatten sonra lige daha fazla yoğunluk vereceğiz. İlk yarıdaki puan kayıplarını telafi etmek için 40 puanın üzerine çıkmamız gerekiyor. Şampiyon olmak istiyorsak böyle olmalı. Ne Krasic ne de diğer oyuncular için bekleyecek vaktimiz var. Hazır olan oyuncuların kavganın içine girmeye çalışan oyuncuların önünü açmaya çalışacağım.”

‘En büyük transfer iç barış olacak’

“F.Bahçe’de kavga yok ancak bir kaynama var. Kaynamayı durdurursak en büyük transfer olur. Bunu da takım yapacak.”

“BİZİM en büyük transferimiz iç barış olacaktır. F.Bahçe’nin bünyesinde gözüken o kaynaşmada sıkıntı var. İç barışa ihtiyacımız var. En büyük transferimiz bu olur. F.Bahçe ailesini oluşturan bireylerin ortak bir hedef belirleyip bu hedefe doğru koşma iradesi ve gücü en büyük transferimiz olur. Eğer bunu başarabilirsek ben takımın gücünün çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konuda hâlâ aynı fikirdeyim.

Kavga yok, ama gözüken bir kaynama var F.Bahçe’de. Bu kaynamayı durdurursak en büyük transfer olur. En büyük görev bize düşüyor. Bunu durduracak, dindirecek olan saha sonuçları. Saha sonuçlarını getirecek de takım. İyi çalışıyorlar. İyi sonuçlar geldiği zaman sürükleyeciliğinin biz olacağımızın farkındayız.”

‘Takım elbise beni yüceltmez’

“eşofmanla çıkıyorum çünkü kulübün lisanslı ürününü taşımaktan gurur duyuyorum. Dışarıdaki soyunma odalarında oyuncular arasında üzerimi çıkarmak istemediğim için deplasmanda takım elbise giyiyorum. Ne takım elbise yüceltiyor ne eşofman küçültüyor. Yüzü gülüyor, yüzü gülmüyor bu kadar pespaye şey olmaz.”

‘Koşu mesafesi her şey değil ama...’

“KOŞU mesafesi her şey değildir ama oradan başlar. Biz birbirimizi aşağı çekmekle meşgulüz. Bizim artık antrenman verimliliği gerek. Oyuncuların gerek sertliği olarak biraz daha yukarıya çıkmamız lazım. 10 bin 500 metrelerin içinde 1200 metreye yakın sprint mesafesi olacak. Biz Türklerin bu meziyeti var. Biraz daha fizik gücü daha yukarıya çıkarabiliriz.”

‘Sistem değişmeyecek’

“SİSTEMDE oynama olmayacak. Oyuncu profilinde değişiklik oldu. Düzeni değiştirmenin mantığı da yok. Sistemle ilgili bir saplantım yok. Esas düşüncem birbirine uyumlu tüm oyuncuların taşın altına elini soktuğu bir takım oluşturmak. Önyargım da saplantım da yok. Bu takımın 8-10 yıldır yerleşimle ilgili sabit bir düzeni var.

Skor üstünlüğünü ele aldığımızda zaman zaman defansif 4-3-3’e cevirdim takımı. Defansif anlamda çok verim almadım. Onun dışında köklü bir değişikliğe gitmedim gitmeye de niyetim de yok. Ufak hamlelerle oyuncu profilini değiştirmek daha mantıklı. Yapmaya da çalıştığım bu. Biz sahaya 4-2-3-1 ile çıkacağız. F.Bahçe uzun yıllardır böyle oynuyor. Bu şekilde devam edeceğiz. “

‘Emenike’yi çok isterim’

“EMENIKE’NİN tranfseri zor. Çok isterim. Kolay bir transfer olmayacak. Olması için ugraşacağız. 1-15 ayık dönemi biraz daha yoğunlaştıracak Sow’u transfer ettiğimizde Süper Final için transfer ettik demiştim. Ama Süper Final’in ilk maçında sakatlandı. Yarım puanla şampiyonluğu kaybettik. Oyuncu gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Zor bir transfer.”

‘Yeni transfer Sow&Kuyt’ın skor yükünü alacak’

“Ara transferde hem asistlerle hem de ihtiyaç duyduğumuz anda skor yapabilecek bir oyuncu daha alabilirsek bizim için iç açıcı olabilir. Ama kampa yetişmesi zor gözüküyor,”

“SEZON boyunca sürekli oyuncu izliyoruz. Ben de başta olmak üzere sürekli maç izliyoruz. Kafamızda birçok isim var, belirlediğimiz de birkaç tane isim var. Takımın özellikle skor yükünü Sow ve Kuyt’un üzerinden biraz daha alacak, hem asistlerle hem de zaman zaman ihtiyaç duyduğumuz anda skor yapabilecek bir oyuncu daha alabilirsek bizim için iç açıcı olabilir diye düşünüyorum. Ana transferimiz biraz daha skora katkı sağlayacak bir oyuncu olacak.

‘YOBO RAHAT ETTİRİR’

YOBO’NUN kalması bizi çok rahat ettirir. Stopere transfer yapılması bizim çalıştığımız yerlerden bir tanesiydi. Yobo’nun olmaması ihtimaline karşılık arayışlarımız vardı.

ARA transfer çok zor transferdir. Bir kulüpten oyuncu almak iradesi dışında çok kolay değil, istediğin oyuncuya ulaşmak çok kolay olmuyor. Belki 1 oyuncu gerekirse bir yan oyuncu daha olabilir. Sivas maçı çok güzel bir örnekti. Oyuna giren 2 güçlü oyuncu bir anda maçın seyrini değiştirebiliyor. Kadroya katmak istediğimiz oyuncu profilimiz hem asistle hem de golle Moussa ve Kuyt’a biraz daha yardım edecek bir oyuncu bizim çok önümüzü açar gibi gözüküyor.

TRANSFER kamp bitene kadar olmaz. İstediğimiz oyuncu kulübünde oynayan oyuncu. Oynayanı da çekip çıkarmak kolay değil.”

‘Karabük’ten önceki protestolar organize’

“TARAFTARIN istifaya çağırması çok önemli değildi. Karabük maçından önceki protestoların bir organizasyon olduğu bir gerçek. F.Bahçe kaybetmeyi seven bir takım değil. Taraftarlar da kaybetmeyi istemez. O maçta bir reaksiyon gösterilmesini anlayabiliyorum. Ancak öncekilerde bir organizasyon olduğunu biliyordum, görüyordum hissediyordum.”

‘G.Saray’da durum daha sağlıklı’

“F.BAHÇE ve G.Saray Avrupa’da iyi ve doğru şekilde gidiyor. Zihinsel olarak burada parçalanma oldu. Üst düzey takımların hepsi yaşıyor. Kayıplar normal ama 2 takım için de beklenenden fazla oldu. Ligde durum G.Saray için daha sağlıklı gözüküyor ama biz en öndeki rakipten 5 puan geride kaldık. 27 puan ligdeki averaj açısından doğru değil.”

‘Alex’le ilgili sezon sonu konuşacağım’

AYKUT Kocaman, ”Alex’e hiç ihtiyaç duydunuz mu? ’Bu maçta Alex olsaydı farklı olurdu’ dediğiniz oldu mu?” şeklindeki bir soruya da şu karşılığı verdi: ”Bu soruya yanıt verip spekülasyon oluşturmak istemiyorum. Aslında çok net bir cevabım var, ama bu cevabı sezon sonunda vereceğim.”

‘Lige daha fazla yoğunlaşacağız’

“LİGDE deplasmanlarda önemli puan kayıpları yaşadık. Avrupa‘da ise tam tersi bir durum vardı. Avrupa ve ligi birlikte yürütmek kolay bir şey değil. Bazen doğal olarak bir yola doğru gidersiniz. Kendimizi biraz Avrupa’da tarif ettik. Sezon içinde problemler yaşadık. Avrupa’da yüksek motivasyon oldu. Buraya da konsantre olduk ama bazı şeyler doğru gitmedi. Bu dönemsel bir durumdu, 2. devre lige daha fazla motive olacağız.”

Haberin Devamı