Gazete Vatan Logo
Galatasaray 5'te 5 kolay iş değil!

5'te 5 kolay iş değil!

Yazarımız Güntekin Onay, Süper Lig'de nefes kesen şampiyonluk yarışını yorumladı:

5'te 5 kolay iş değil!

Zirvedeki 4 ekibin oynayacağı toplam 19 maç var. G.Saray-Beşiktaş derbisini çıkartırsak 18 maçın da 3 puanla kapanacağına inanmıyorum. Bana göre 2 veya 3 mücadelede puan kaybı yaşanacak.

SPOR Toto Süper Lig’de bu sezon şampiyonluk yarışı nefes kesiyor. Sezonun kalanında 4 takımın oynayacağı toplam 19 maç var. Herkesin 5’er maçı ve G.Saray-Beşiktaş derbisi. Derbiyi çıkartırsak 4 takımın oynayacağı 18 maçın da 3 puanla kapanacağına hiç inanmıyorum. Bu hiç kolay bir hadise değil. Her ne kadar düğümü G.Saray-Beşiktaş derbisi çözecek gibi gözüküyorsa da ben 4 takımın oynayacağı bu 18 maçın 2 ya da 3’ünde puan kaybı yaşanacağını düşünüyorum.

ÖYLE herkesin, her maçı kazanması konuşulduğu gibi kolay değil. G.Saray-Beşiktaş derbisi her ne kadar kilit maç gibi gözükse de bence bu Beşiktaş için öyle. Beşiktaş, Malatya ve G.Saray maçlarını kazanırsa çok avantajlı olur. G.Saray da 3 deplasmana çıkacağı için Beşiktaş’ı yense dahi son haftaya kadar şampiyonluk için beklemek durumunda kalabilir. Başakşehir’in Kayseri ve Osmanlı maçlarında alacağı sonuçlar da bence derbinin sonunda bize daha net bir resim gösterecek.
5 MAÇI DA ALMAYA EN YAKIN TAKIM BEŞİKTAŞ
BİR başka önemli husus da düşmemeye oynayan takımların ateş hattının içinde kalıp kalmayacağı. Mesela Akhisar, Göztepe’ye ve Malatya’ya puan kaybetmesi durumunda evinde G.Saray’la oynarken büyük bir olasılıkla küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya olacak. Aynı şeyler Antalya için de geçerli. Şayet Antalya; F.Bahçe, Trabzon ve G.Birliği deplasmanından kötü sonuçlarla çıkarsa evindeki Başakşehir maçına bir final havasında çıkacak. Çünkü son hafta Alanya’ya gidiyor. Asıl belirleyici olan da esasında diğer maçlar olabilir. Başakşehir’in kaderini biraz da bu tip maçlar belirleyecek.
YANİ uzun lafın kısası ligdeki diğer takımların hedefleri de bir anlamda kalan maçların zorluk seviyesini belirleyecek. Herkesin bahsettiği 5’te 5’i yapmaya en yakın takım bana göre derbiyi kazanırsa Beşiktaş. Ama bu durum Beşiktaş’a yetmiyor ve şöyle bir realite de var. G.Saray’ı evinde yenmek hiç de kolay değil. İki hafta sonra bu düğüm derbinin sonrasında çözülmese bile bize büyük resmi gösterebilir. Ama genel fikrim şu: G.Saray, Alanya ve Beşiktaş’ı yenerse şampiyonluğa çok yaklaşır ve ipleri tamamen eline alır.
İpler Aslan’ın elinde fakat...
YARIŞTA en şanslı takım doğal olarak lider G.Saray. Çünkü ipler elinde. Ancak G.Saray’ın 3 kez deplasmana gideceğini ve içeride Beşiktaş’la oynayacağını da vurgulamak lazım. Sarı-kırmızılıların diğer maçlarını kazanıp Beşiktaş’la berabere kalması onları Kartal’ın önünde tutacak ancak Başakşehir’in 1 maçta daha puan kaybı yaşaması gerekecek.
G.SARAY’IN, Beşiktaş’ı yenmesi durumunda siyah-beyazlılar devre dışı kalacak, bu kez Başakşehir, Cimbom’un puan kaybını bekleyecek. G.Saray, Alanya ve Beşiktaş maçlarını kazanırsa şampiyonluk yolunu yarılamış olur.
Beşiktaş'ın 2 çıkış yolu var
BEŞİKTAŞ’IN hesabı diğerleri kadar karmaşık değil. Siyah-beyazlılar için iki çıkış yolu var. 5’te 5 yapacak ve Başakşehir’in 1 maçta puan kaybını bekleyecek. Çünkü Beşiktaş tüm maçlarını kazansa dahi Başakşehir takılmazsa şampiyon olamıyor. G.Saray’ı geçiyor ama ikili averajda Başakşehir’e üstünlük sağlayamıyor.
KARTAL’IN ikinci hesabı G.Saray, Alanya’da puan kaybı yaşarsa ve derbi berabere biterse Beşiktaş yine aynı şekilde G.Saray’ı 5’te 5 yapmadan da geride bırakma şansına sahip ama yine Başakşehir’in puan kaybını beklemek zorunda.
3’lü averaj Başakşehir’de
SEZON sonunda 4 takımdan 3’ü de ligi 72 puanda bitirebilir. Başakşehir bu 3 takım arasında yer alırsa diğer herhangi iki rakibinin üçlü averajda önünde kalıyor ve şampiyon oluyor. Başakşehir’in dışarıda kaldığı senaryoda ise Beşiktaş, ezeli rakipleri F.Bahçe ve G.Saray’ı geçiyor.
F.Bahçe’nin durumu karmaşık
Kanarya 3 rakibini geçebilmek için en az 4 maçta puan kaybı beklemek durumunda...
F.BAHÇE’NİN puan olarak yukarıya çok uzak gözükmemekle birlikte şampiyonluk için durumu son derece karmaşık. Çünkü sarı-lacivertliler 3 rakibini de geride bırakabilmek için en az 4 maçta puan kayıpları beklemek durumunda.
ÖRNEĞİN Başakşehir’in tek beraberliği, F.Bahçe’nin tüm maçlarını kazanması halinde rakibini geçmesi için yeterli olacak ama Beşiktaş-G.Saray derbisi berabere bitse dahi F.Bahçe, G.Saray’ı geride bırakamayacak. F.Bahçe’nin aslında kalan maçlara baktığımız zaman Beşiktaş’ı geçmesi kağıt üstünde zor gözüküyor. Çünkü ikili averaj Beşiktaş’ta. Siyah-beyazlılar derbide yenilirse bu kez F.Bahçe’nin G.Saray’ı geride bırakabilmesi için Cimbom’un bir maçta daha kaybetmesi veya iki kez daha berabere kalması gerekecek.
SARI-LACİVERTLİLERİN bence şöyle bir ihtimali var: G.Saray, Alanya’ya yenilecek ama Beşiktaş’ı yenecek. Başakşehir en az 1 beraberlik alacak ve G.Saray bir yerde daha puan kaybedecek. F.Bahçe’nin olasılığı bu.
4 takım da ligi 72’de bitirirse...
DÖRT takımın da ligi aynı puanda bitirme olasılıkları var. Mesela hepsinin 72 puanla bitirme ihtimali hiç de az değil. Şayet böyle bir durum ortaya çıkarsa şampiyon kim oluyor? G.Saray’ın kalan 5 maçta 1 yenilgi alması (Beşiktaş mağlubiyeti) ve diğer maçlarını kazanması halinde 72 puana ulaşıyor. F.Bahçe tüm maçlarını kazanırsa Beşiktaş ve Başakşehir de 4 galibiyet ve 1 beraberlikle 72’yi buluyor. Bu durumda 4’lü averaja bakılacak. Yani 4 takımın kendi aralarında oynadıkları maçlardan bir puan cetveli. Bu durumda Başakşehir 10, Beşiktaş 10, F.Bah-çe 8, G.Saray 5 puan oluyor.
Başakşehir avantajlı
BAŞAKŞEHİR 5’te 5 yapabilirse ciddi bir avantaja sahip. Çünkü G.Saray ve Beşiktaş’ın ikisinin birden 5’te 5 yapma şansı yok. Ama herhangi bir puan kaybında F.Bahçe’nin de ikili averajda gerisinde olduğu için şansı çok azalır.
Kartal 4. bile olabilir!
G.SARAY-Beşiktaş maçı berabere biter ve 2 ekip diğer maçlarını kazanırsa, F.Bahçe 5’te 5 yapıp Başakşehir 1 beraberlik alırsa G.Saray 73, Beşiktaş-F.Bahçe-Başakşehir 72 puan oluyor. Üçlü averajda da Beşiktaş 4. bitiriyor.
(60 puan)
Galatasaray'ın kalan maçları: A.Alanya (d), Beşiktaş, TM Akhisar (d), EY Malatya, Göztepe (d)

G.Saray ve Beşiktaş arasındaki ikili averaj durumunu 31. haftadaki derbi belirleyecek. İlk maçı Kartal 3-0 kazanmıştı.

(59 puan)

Beşiktaş'ın kalan maçları: EY Malatya, G.Saray (d), Kayseri, Osmanlı (d), DG Sivas

Beşiktaş, ligi F.Bahçe ile eşit puanda bitirse ipi göğüsler. Başakşehir ise ikili averajda Kartal’ın önünde.

(59 puan)

Başakşehir'in kalan maçları: Kayseri, Osmanlı (d), DG Sivas, Antalya (d), Kasımpaşa

Medipol Başakşehir, G.Saray ve Beşiktaş’ın ikili averajda önünde. Ancak F.Bahçe ile ligi aynı puanda bitirirlerse geçiliyorlar.

(57 puan)

Fenerbahçe'nin kalan maçları: Antalya, Kasımpaşa (d), Bursa, K.Karabük (d), A.Konya
F.Bahçe, ligi G.Saray ile eşit puanda bitirirse genel averajda üstün olan şampiyon olacak.

Haberin Devamı