Gazete Vatan Logo
Futbol 685 milyon liralık kupa!

685 milyon liralık kupa!

685 milyon liralık ”Süper Kupa”

Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki yarınki TFF Süper Kupa maçı, Türkiye’nin en pahalı iki takımını karşı karşıya getirecek. Alman internet sitesi Transfermarkt’ın verilerine göre, Galatasaray’ın toplam tahmini piyasa değeri 345 milyon, Fenerbahçe’nin ise 340 milyon lira...

Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yarın Erzurum’da oynanacak TFF Süper Kupa maçı, aynı zamanda Türkiye’nin en pahalı iki takımını karşı karşıya getirecek.

Transfer piyasasının nabzını tutan Alman internet sitesi Transfermarkt’ın verilerine göre, Süper Lig’de yeni sezon öncesi kadrolarını büyük ölçüde oluşturan takımlar içinde Galatasaray’ın kadrosundaki oyuncuların toplam tahmini piyasa değeri 345 milyon, Fenerbahçe’nin ise 340 milyon lira.

Futbolculardan ise Galatasaray’ın yeniden kiralık olarak kadrosuna kattığı Felipe Melo, 33,5 milyon lira tahmini bonservis bedeliyle, geçen sezon olduğu gibi yine ligin en pahalı oyuncusu.

Fenerbahçe’den ise Moussa Sow ile Miroslav Stoch’un tahmini bonservis bedelleri 28,5 milyon lira olarak gösterildi.

17 yıl sonra ağustos ayında maç

Fenerbahçe ile Galatasaray, 17 yıl sonra ağustos ayında karşı karşı gelecek.

İki takım arasında ağustos ayındaki son maç 1995’te oynandı. Fenerbahçe Stadı’nda 2 Ağustos 1995 tarihinde yapılan TSYD Kupası maçını sarı-lacivertli ekip 3-1 kazandı.

Bu arada, ezeli rakipler arasında ağustos ayında yapılan 44 maçtan 19’unu Fenerbahçe, 12’sini Galatasaray kazanırken, 13 maç da berabere bitti. Fenerbahçe 72, Galatasaray ise 63 gol attı.

Erzurum, rekabetin yaşanacağı 15. stat

TFF Süper Kupa maçına ev sahipliği yapacak Erzurum’daki Yeni Erzurum Stadı, ezeli rekabetin yaşanacağı 15. stat olacak.

İki takım, 371 maçın sığdığı 103 yıllık rekabette daha önce 14 ayrı statta karşılaşmıştı.

-İki takım taraftarı birlikte- Erzurum’daki dev maç, uzun bir süre sonrasında her iki takım taraftarlarının birlikte izledikleri bir derbiye sahne olacak.

Süper Lig’de geçen sezon alınan karar uyarınca ”Dört Büyükler”in kendi aralarında oynadıkları derbilere deplasman takımları taraftar götürememişti.

Buna benzer uygulamalar basketbol ve voleybol branşlarındaki derbilerde de yaşanırken, yarın Yeni Erzurum Stadı’ndaki TFF Süper Kupa maçı her iki takım taraftarlarının uzun süre sonra birlikte izleyecekleri bir derbiye tanıklık edecek.

Burak Yılmaz ve Ujfalusi cezalı

TFF Süper Kupa’daki dev randevuda Galatasaray’da iki futbolcu geçen sezondan kalan cezaları nedeniyle forma giyemeyecek.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında geçen sezon Süper Final Şampiyonluk Grubu’nda Kadıköy’de 0-0 biten ve Galatasaray’ın şampiyonluğunu ilan ettiği son maçta kırmızı kart gören Tomas Ujfalusi ile geçen sezon Trabzonspor formasıyla Süper Final Şampiyonluk Grubu’nun son haftasındaki Beşiktaş maçında kırmızı kartla oyun dışı kalan yeni transfer Burak Yılmaz, yarınki derbide oynayamayacak.

EURO 2012 ekibi tam kadro yönetecek

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki yarınki dev maçı FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır yönetecek. Cüneyt Çakır’ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak. Süleyman Abay da karşılaşmanın dördüncü hakemi olacak.

EURO 2012’de görev alarak, 16 yıl aradan sonra Avrupa Şampiyonası’nda maç yöneten ilk Türk hakemi olan Cüneyt Çakır ile Çakır’ın yönettiği 3 maçta da kendisine yardımcılık yapan FIFA kokartlı hakemler Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek ve FIFA kokartlı yardımcı hakemler Tarık Ongun ve Bahattin Duran, firesiz olarak TFF Süper Kupa maçında görev yapacak.

Çizgi hakem uygulaması ilk kez olacak

Merkez Hakem Kurulu (MHK), TFF Süper Kupa maçıyla birlikte bir ilke imza atarak, bu maçta çizgi hakemlerini görevlendirdi.

Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek, yarınki dev maçta çizgi hakemi olarak görev yapacak.

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Dr. Abdurrahman Arıcı da müsabakanın gözlemcisi olacak.

Çakır’ın ilk TFF Süper Kupa maçı

Türkiye’nin en kariyerli futbol hakemi Cüneyt Çakır, yarınki maçla, hakemlik kariyerindeki ilk TFF Süper Kupa karşılaşmasına çıkacak.

Çakır, daha önce Şanlıurfa’da oynanan 2010 Ziraat Türkiye Kupası finalini yönetmişti.

EURO 2012’de 1’i yarı final olmak üzere 3 karşılaşmada düdük çalan Cüneyt Çakır, İspanya-İtalya arasındaki Avrupa Şampiyonası finalinde dördüncü hakem olarak görev yaptı. Çakır şimdiye kadar 64 uluslararası maç yönetti.

”Maxim” görücüye çıkacak

Spor Toto Süper Lig’de yeni sezonda kullanılacak Nike tarafından tasarlanan ”Maxim” adı verilen top, yarınki TFF Süper Kupa maçında ilk kez görücüye çıkacak.

Nike Maxim, laboratuvar ve saha ortamında test edilen görsel performans standardı olarak Nike RaDaR (hızlı karar ve müdahale) teknolojisini içeriyor. Bu teknoloji sayesinde oyuncular topu daha iyi görerek, saliseler içinde gol ve pas fırsatlarını değerlendirebiliyor. Göze çarpan geometrik grafikler güçlü bir görsellik yaratırken, vurgulu kenarlar sayesinde futbolcular oyun sırasında topu daha kolay fark edebiliyor. Canlı renklerle güçlü kontrastların kullanımı, topun stadyum ve saha ortamında daha belirgin görülmesini sağlıyor.

İlk heyecan

Derbi öncesi her iki takımın bu sezonki kadrolarında daha önce rekabette forma giymemiş futbolcular bulunuyor.

Galatasaray’da yeni transferler Dany, Umut Bulut, Hamit Altıntop, Amrabat ve Burak Yılmaz’ın yanı sıra geçtiğimiz yıllarda derbide forma giymeyen Ceyhun Gülselam, Sercan Yıldırım ve Çağlar Birinci, daha önce sarı-kırmızılı formayla Fenerbahçe’ye karşı oynamadı.

Fenerbahçe’de ise yeni transferler Kuyt, Salih Uçan, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topal, Egemen Korkmaz ve Krasic’in yanı sıra geçtiğimiz sezonlarda derbide oynamayan Sezer Öztürk, Serkan Kırıntılı, Recep Niyaz ve Fehmi Mert Günok, daha önce Galatasaray derbisinde forma giymedi.

Gol sevinci yaşayan 12 faal futbolcu var

Ezeli rakiplerin yarınki maç öncesi kadrolarında bulunan futbolcular içinde 12’si daha önce Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde gol sevinci yaşadı.

Galatasaray’da Necati Ateş (3), Hakan Kadir Balta (2), Johan Elmander (2), Felipe Melo, Emmanuel Eboue ve Selçuk İnan, Fenerbahçe’de ise Alex de Souza (8), Semih Şentürk (2), Selçuk Şahin (2), Gökhan Gönül, Moussa Sow ve Miroslav Stoch derbide gol attı.

Gözler Volkan Demirel ile Muslera’da

Kupa sınavında gözler iki takımın kalecilerinde olacak.

Performanslarıyla geçen sezona damga vuran Fenerbahçe’nin milli kalecisi Volkan Demirel ile Galatasaray’ın Uruguaylı file bekçisi Fernando Muslera, yarınki dev maçta da sonuca direkt etki edebilecek.

Muslera ve Volkan bu sezona da iyi başladı. Volkan Demirel, Vaslui ile yapılan UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçında skor 1-1’ken kurtardığı kritik penaltıyla, takımının 4-1’lik skorla turu geçmesinde adeta dönüm noktasını oluşturdu.

Muslera ise İtalyan ekipleri Lazio ve Fiorentina ile yapılan son 2 hazırlık maçında, geçen sezon çoğu maçta olduğu gibi kalesini gole kapatmayı bildi.

Kocaman ve Terim’in golleri

Yarınki derbide takımlarının başında sahaya çıkacak her iki teknik adam, çalıştırdıkları takımlarda forma giydikleri dönemde ezeli rekabette defalarca gol sevinci yaşadı.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, forvet oynadığı takımında Galatasaray’a karşı sarı-lacivertli formayla tam 13 kez gol sevinci yaşadı.

Galatasaray’da yıllarca savunmanın ortasında görev yapan Fatih Terim ise, Fenerbahçe filelerini 5 kez havalandırdı.

Haberin Devamı