Gazete Vatan Logo
Futbol ABD'yi yakan hata!

ABD'yi yakan hata!

Olimpiyatlarda atletizmde, erkekler 4x100 metre bayrak yarışının favorileri arasında yer alan ABD büyük bir hata sonuc elendi.

Bayrakla şaka olmaz

4x100’de ABD’nin hem erkek, hem kadın takımları bayrak yarışında diskalifiye oldu.

Önce erkekler 4x100’de son koşucu olan Tyson Gay bayrağı iyi tutamayınca düşürdü. Ardından kadınlar 4x100’de Lauryn Williams aynı akıbete uğradı ve iki takım da elendi.

ATLETİZM bireysel bir spor. Sporcular hayatları boyunca branşlarında saniyenin yüzde 1’i veya 1 cm için çalışıyorlar. Pek bir takım çalışması yok. Ancak atletizmin bir branşı bir takım çabası istiyor: Bayrak yarışları. 4x400 hadi kolay. 4 tane 400’cü buluyorsunuz sırayla koşuyorlar. Bayrak değişimi çok küçük bir performans farkı yarattığı için kimse risk almıyor zaten. Ancak 4x100 gerçekten büyük bir takım çalışması istiyor.

BAYRAĞI alacak sporcunun neredeyse maksimum hızına 30-40 km arasına çıkmış olması gerekiyor ki değişim hiç hız kaybetmeden yapılsın. Bunu yapmak için sadece 20 metrelik bir bölge var. Koordine olmak gerekli. Zamanlama ve uyum şart. Takım olmak gerekli sonuçta. Ama takım sporu yapmayan bireysel yıldızlar oldukça basit ortak çalışmada bile zorlanabiliyorlar. Defalarca bayrağın düştüğünü veya o 20 metrelik alanda el değiştiremediği için takımların diskalifiye edildiklerini görmüştük. Dün de Pekin’de 4x100 yarı finalleri sayısız diskalifiyeye tanık oldu.

ERKEKLERDE 16 takım iki yarı finalde yarıştı ve tam 6 takım diskalifiye oldu. Atina’da madalya alan ve burada da madalya adayları arasında yer alan üç ülke ABD, Nijerya ve Büyük Britanya ile birlikte İtalya, Güney Afrika ve Polonya diskalifiye edildi. ABD takımında, 100 metrede de koşamayan Tyson Gay bayrağı tutamadı. Kadınlar biraz daha verimliydi ama yine bir favori daha bayrağı düşürdü. Aynı erkekler gibi, aynı Atina finali gibi ABD kadın bayrak takımı da Lauryn Williams’ın tutamadığı bayrak nedeniyle diskalifiye oldu ve final bileti alamadı. Bu arada Usain Bolt, bugün 17.10’da 4x100 erkekler finalinde Jamaika takımıyla birlikte piste çıkacak.

Haberin Devamı