Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Akif Çağatay Kılıç: Dopingle mücadelede kararlıyız

Akif Çağatay Kılıç: Dopingle mücadelede kararlıyız

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, spor medyasıyla bir araya geldiği iftarda önemli mesajlar verdi. Kılıç, “Dopingle yüzleştik. Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıfır tolerans politikamızla WADA’dan örnek gösterildik” dedi

Akif Çağatay Kılıç: Dopingle mücadelede kararlıyız

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dopingle mücadelenin en sert şekilde devam edeceğini söyledi, “Dopingde sıfır tolerans politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların WADA (Dünya Dopingle Mücadele Ajansı) Başkanı tarafından örnek gösterildiğine dikkat çeken Kılıç, “Türkiye’de yapılan toplantıda ‘Doping ile mücadele etmek isteyen ülkeler Türkiye’yi örnek alsınlar’ diyor ise; o zaman bizler bazı şeyleri başarmış durumdayız demektir” diye konuştu.

Dopingle yüzleştiklerini belirten Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler bu konudan kaçmadık. Dopingle alakalı olarak bunun içerisinde olanların karşısında en ağır mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz. 2008’de olan bir olay 2016’da ortaya çıkıyorsa bu demektir ki artık bu dünyada ne yaparsanız yapın temiz spor yapmazsanız bu gelip sizi bir yerde bulacak. Olimpiyat havuzunda bazı sakıncalı sporcularımız vardı. Bunları çıkardık. Bu arkadaşlarımız kendilerini temiz hissettikten sonra elbette aramıza katılacaklardır. Burada kimseye müsamaha etmeyeceğiz. Hatta sporcu ceza alıyorsa, antrenör de, buna kim göz yumuyorsa o da ceza almalıdır.”

Haberin Devamı

‘DOPİNGLİ ORANI 0.7’YE DÜŞTÜ’

Dopingle mücadelede Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, bazı rakamlar verdi. 2013’te 1629 numune alındığını ve dopingli sporcu oranının yüzde 176, kişi oranının da 10.8 olduğunu belirten Kılıç, 2015’te 2706 numunede 39 vakaya rastlandığını ve oranın 1,4’e düştüğünü açıkladı, “2016’nın ilk 6 ayında ise 2589 numunede dopingli sayısı yüzde 18’e, oran 0.7’ya indi” dedi.

‘OLİMPİYATA 99 SPORCU’

Bakan Kılıç bu yıl Rio Olimpiyatları’na 99 sporcumuzun katılacağını ifade ederken “Olimpiyatlara branşlar kısmında en üst katılımla gidiyoruz. Bugüne kadar katıldığımız branş sayısını en üst seviyeye taşımış durumdayız. Sporcularımızın sayısı 99. İnşallah daha önümüzdeki hafta içerisinde beklediğimiz bazı eklemeler olacak, dolayısıyla yüzü aşmış olacağız” dedi. Kılıç ayrıca, spor medyasında futbol dışındaki spor dallarının yeteri kadar ele alınmadığı eleştirisini de dile getirdi.

Haberin Devamı

"SADECE TESİS YETMEZ"

Türkiye’nin son 14 yılda spor tesisleri bakımından büyük bir sıçrama yaptığını kaydeden Akif Çağatay Kılıç, şöyle devam etti: “Cumhuriyetin kuruluşundan 2002 yılına kadar yapılmış olan spor tesisi sayısını son 14 yılda inşa etmiş durumdayız. 3000’in üzerinde şu an spor tesisimiz var. Sadece tesis yapmak yetmez. O tesislerde iyi sporcular olmazsa bir anlam ifade etmez, ancak iyi tesis olmadan da iyi sporcu yetişmez. İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli illerinde biten ve inşası devam eden statlar var. Bu statlar sadece 15 günde bir maçların yapıldığı statlar olmayacak. İçerisinde bulundurduğu diğer spor tesisleri ve yaşam alanları ile 24 saat 365 gün yaşayan statlar olacak.”

PRİM KONUSU DİNLENMEYE ALINSIN

Bakan Kılıç, Milli Takım’daki prim ödemelerinin yarattığı gündem nedeniyle sorulan bir soruyu da şöyle yanıtladı: “Sırtında Ay-Yıldız olan herkesin bu arma için oynadığını umuyorum. Bence bu bahis dinlenmeye alınsın.”

Haberin Devamı

"2020'YE BİN SPORCU HAZIRLIYORUZ"

“Sıkı bir hazırlık dönemine devam ediyoruz. Şu anda 1000 özel sporcuyu 2020 Olimpiyatları’na hazırlıyoruz. Okulların içinde antrenman salonları ile diğer spor alanlarını da devreye sokmalıyız. Artık 4’üncü sınıftan sonra çocuklarımız yetenek sınavından geçecek. Burada başarılı olanlar becerilerine göre branşlarına ayrılıp spor yaşamlarını kökten büyüterek geliştirecekler. Avrupa ve ABD’deki gelişim böyle. Biz de buna ayak uydurmak zorundayız. MEB ile yaptığımız anlaşma bunu da çözecektir.”

(HT Spor)