Gazete Vatan Logo
Futbol Alex sahada nasıl görüyor?

Alex sahada nasıl görüyor?

Günün sorusu spor ve göz üzerine...

AMERİKA’DAKİ (National center for health statics) sağlık istatikleri merkezine göre 3 yaşından büyük bireylerde kırılma kusuruna bağlı göz bozukluğu görülme oranı %52. Kırılma kusuru olan gözlerde ışınlar retina tabakasında odaklanmaz. Bulanık ve çarpık görüntü oluşan insanların ancak yarısı gözlük veya kontakt lens kullanıyor.

DİĞER yarısı ise farkında değil.. Farkında olmamak performans düşüklüğü demektir. Okula giden çocuklarda bu ders notlarına yansır. Bu yüzden öğrencilerde kırma kusurları olanların hemen hemen hepsi gözlük takar. Peki performanslarından para kazanan profesyonel sporcularda durum nedir?

F.BAHÇELİ Alex saha dışında gözlük takıyor. Ümit Karan yıllar önce laser olmuş. Juventus da oynarken Edgar Davids gözlük takıyordu. Basketbol’un efsane ismi Karim Abdul-Jabbar, golfün süperstarı Tiger Woods laser olmadan önce kontakt lens kullanıyordu. Aklıma gelen bu birkaç isim dışında sporcuların %5’i kontakt lens takıyorsa ve %5’i laser olduysa; geri kalanları performanslarını tam verebiliyorlar mı acaba?

KONTROLLER YETERSİZ

HER sene milyonlarca dolar harcayan kulüpler bu konuda herhangi bir girişimde bulunuyorlar mı? Konuya salt göz olarak değil, diğer sağlık taramaları olarak da bakmak gerek. İşte Delgado örneği.. Pupis ameliyatı oldu aylardır yok. Kulüplerin bu düzenlemeyi yapıp uygulamaya koymaları gerek. O parayı verdiğin zaman senin en değerli ‘asetin’ diye bakacaksın. Onun performansı senin başarın (Maddi ve manevi)...

TABİİ ki göz muayenesi yapılıyordur ama nereye kadar, kimin gözetiminde? Bazı sporcular problemleri olduğunu bile bilmiyordur, tıpkı normal insanlarda olduğu gibi. Bir arkadaşım Tavuk karası olduğunu askerde öğrenmiş. Herkes aynı görüyor zannediyormuş. (Gece körlüğü yapar ve çevresel görmeyi engeller. Kalıtsal geçişli bir hastalıktır.)

TIGER Woods eskiden kontakt lens kullandığında lensi kaydığı için topu milim farkı ile deliğe sokamadığında milyon dolar kaybına uğruyordu. Laser oldu bu olasılık bitti. Aynı sebepten aynı ıskayı topa veya kaleye forvet oyuncu yaparsa zarar sadece kendine değil. Takım ve taraftarlar da perişan. Peki kaleci gece maçında (Gece miyopisi vardır) kornerden gelen topu ıskaladı ve gol oldu?

ŞAMPİYONLAR Ligi’nde bu milyonlarca lira kayıp ve taraftarda büyük hüzün demektir. Sadece TV yayın haklarının bile 400 milyon doların üzerinde olduğu futbolda sporcuların performanslarını tam kullanmaları için gerekli tüm tıbbi muayeneleri yaptırmaları kaçınılmazdır. Nasıl ki kalbi dizi ve diğer performans etkileyici organları belirli testlerden geçiriliyorsa göz konusu asla göz ardı edilemez. Bu konunun Türkiye de çok da derinden incelendiğini sanmıyorum.

Haberin Devamı