Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe Ali Koç: "F.Bahçe'nin borcu 3.2 milyar TL"

Ali Koç: "F.Bahçe'nin borcu 3.2 milyar TL"

F.Bahçe Başkanı Ali Koç, mali durumun eski başkan Yıldırım'ın açıkladığından daha kötü olduğunu söyledi:

Ali Koç: "F.Bahçe'nin borcu 3.2 milyar TL"

“Geldiğimizde gördüğümüz tablo beklediğimizden daha fazla kötü çıktı. Hiçbir banka hesabımızda, bir kuruş harcayacak naktimizin olmadığını gördük. Bu açıklamaları ise kimseyle hesaplaşmak için yapmıyoruz.”

F.BAHÇE Başkanı Ali Koç, FB TV’de ‘Camiaya Sesleniş’ programına konuk oldu. Sözlerine “Dertleşeceğiz, kafamızdakileri aktaracağız” diye başlayan sarı-lacivertli kulübün bir numarası, Aziz Yıldırım dönemine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Koç’tan satır başları:
“KAMPANYA süresince söylediklerimizden yapmak isteyip de bazı nedenlerden dolayı yapamadıklarımız var. Türk futbolunun mali açıdan sürdürülemeyeceğini, Avrupa’yla yarışamayacağımızı söylemiştik. Toz pembe olduğunu, iyi olmadığını bilerek söyledik. Geldiğimizde gtablo beklediğimizden daha fazla kötü çıktı.
HİÇBİR banka hesabımızda, bir kuruş harcayacak naktimizin olmadığını gördük. İhtarlar ve hacizler gelmeye başladı. Hangi konuya el atsak temlik edildiğin, ipoteklendiğini gördük. Bu açıklamaları, kimseyle hesaplaşmak için yapmıyoruz.
30 Nisan 2018’deki genel kurulda ibra edilen rakamlarda bütün resim gösterilmiyor. Bağımsız denetime tabi tutulmamış. Uluslararası bağımsız şirketlerce denetlenen rakamlar olumsuz. Tabloda bu görüşlere yer verilmemişti. Sebebi özkaynakları yitirmemiz. Türk Ticaret Kanunu’nun 376. maddesine göre ‘borca batık’ görünüyoruz.
‘ÜRKÜTÜCÜ DEĞİL Mİ?’
BİZDEN önceki yönetim, 400 milyon Euro’luk borç olduğunu söylüyordu. 31 Mayıs 2018 itibariyle 621 milyon Euro. 3.2 milyar TL’lik borcun, 2.2 milyar TL’si kısa vadede, yani 1 yıl içerisinde ödenmek zorunda!” Bunun 820 milyon TL’si, haziran-eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. 270 milyonu biz gelir gelmez, haziranda ödenmesi lazımdı. Ürkütücü değil mi?”
2016’da başlanmış, 521 milyon TL’lik factoring işlemleri yapılmış. 2017-2018’de 300 milyon TL’lik işlem yapılıyor,
‘Usulsüzlük’ var.”
‘Avrupa tehlikesi bizi bekliyor’
“TÜRK takımları Finansal Fair-Play’den nasibini aldı. Bu sezon +30 milyon Euro kârla kapatmalıyız ki bunu gerçekleştirmek kolay değil. 2016-17’de -36 milyon olmuşuz ancak kur farkıyla değişmiş. Önümüzdeki sezon mucizevi bir şekilde +30 yapmalıyız. Kimse derneğin sahibi olmadığı için cebinden para atmıyor. Şampiyon olsak da olmasak da bir Avrupa tehlikesi bizi bekliyor.”
50 milyon dolar hibe ettim’
“HİBE ettiğim rakam 50 milyon dolar! Hibe olarak derneğe girecek, o saatten sonra da sahip dernek olacak. Ben de diğer yatırımcılardan rica ediyorum, F.Bahçeli hissedarlara sesleniyorum, rica ediyorum lütfen destek olun, katılın. Bu kaynak girdisi sadece nefes aldıracak. Amacımız F.Bahçe’yi çok daha iyi maddi konuma getirebilmek. Altyapı, sportif başarılar, Avrupa’da boy gösterek taraftarımızın yapacağı destekler bizi yükseltecek.”
‘Tam 61 bin forma sattık’
“Fenerium’da iyi gidiyoruz. Geçen sene 20.000 forma satılırken, bu sezon 40.000 satıldı. 20.000 adet 3 ayrı iş adamından siparış var. Onlar da geldiğinde 61.000 diyebilirsiniz. Bu bizim için büyük motivasyon oluyor. Fenerium sayacını taraftarlarımızın önerisi üzerine getirdik. Bilet sayımız 40.444. 38.716’sını sattık, 1.728 kaldı. Geçen sezonun tümünde 46.8 milyon TL’lik bilet satmışız. Biz geldiğimizde son 102 milyon TL’lik satış olmuş.”
‘Seferberlik ilan ettik’
“OMUZ omuza verirsek bu işin altından kalkabileceğimiz söyledik. Taraftarımız fedakârlık etti. Kombineler çıkınca ‘hemen alın’ dedik, ‘yıldız transfer’ beklemeyin dedik, herkese teşekkür ediyorum. Camiamız bize ses verdiğini ve beklediğimizden fazlasını gördük. Seferberlik ilan ettik. Kulübün 1.791 çalışanı, 452 sporcusu var.”
‘3 Temmuz’da büyük kayıp’
“AVRUPA’YA gidemediğimiz yıllar mali olarak büyük darbe yedik. Daha fazla kombine ve biletten mahrum kaldık. 2012’den sonra başlayan ve negatife giden dönem zararlarını görüyoruz. İnşallah 3 Temmuz konusunda mahkeme sonuçlarını aldıktan sonra zararlarımızı temin edebiliriz. Hisse değerlerinde 1.8 milyarlardan 600 milyonlara düştük. Büyük kayba uğradık.”
“Sayın Obradovic’e mahcubum’
“38 milyon Euro sportif borç var. En yüksek rakam 141 milyon TL ile futbol. UEFA’dan temyiz kağıdı alabilmek için A takıma olan 15.5 milyon TL’yi 30 Haziran itibariyle ödedik. En kısa zamanda basketbol şubemize de ödeyeceğiz. Sayın Obradovic’e de mahcubum, kaynaklarla ödememizi yapacağız. Devlete de 226 milyon lira borcumuz var.”
‘Feyenoord maçında yapılan yanlıştı’
“FEYENOORD maçında başka bir kulübe yapılan yanlış tezahüratı doğru bulmadım, açıklamamı da yaptım. Bizim hayâl ettiğimiz F.Bahçei iyilik saçacak, taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanacak ve iyilik saçacak bir F.Bahçe istiyoruz. Bu benim ve arkadaşlarım için çok önemli. F.Bahçe’nin tüm spor kulüplerine örnek ve önder bir kulüp olmasını diliyorum.”
“20 milyon dolar sponsorluk garanti’
“YAKIN 20 milyon dolarlık sponsorluk anlaşmamız var, garantiledik, açıklanacak. F.Bahçe sponsorlukta dünyanın 25. kulübüyüz. Hedefimiz 15. sıra. Ana mecramız futbol. Şortta, çorapta bir şey yok, sırttakini 3 sene önce almışız, harcamışız, tribündekini almışız harcamışız. İnfant firması ile anlaşma yaptık. Markamız Türkiye’nin en önemli 3-4 markasında biri.”
"Transfer sürprizlerimiz olabilir"
"Yakında imkanlar doğrultusunda transfer sürprizlerimiz olabilir ama geleceğe yönelik daha fazla oyuncu transfer edeceğiz. Tecrübeli futbolcular da almamız gerekiyor, yakında sürprizlerimiz olacak umarım. Birkaç güne açıklayacağımız transferlerden de anlayacağınız gibi, imkanlar kısıtlı da olsa bir şeyler yapılabiliyor. Fenerbahçe, futbolcuların para için geldiği bir kulüp olmamalıdır. Futbolcuların kariyer yapmak için geldiği bir kulüp olmalıdır. Altyapı konusunda düşüncelerimi biliyorsunuz. Mevcut imkanlarımız yeterli değil. Altyapı olmazsa olmazımız; uzun vadede meyve veren bir konu. Önümüzdeki yıl içerisinde 5-6 sahadan oluşan bir akademiyi hayata geçirmek istiyoruz. Scouting, dönüşü en yüksek yatırım. Oyuncuları altyapımızdan yetiştirmeli, yetiştiremediklerimizi de Berke (Özer) gibi, Ferdi (Kadıoğlu) gibi, Barış (Alıcı) gibi, scouting ile kadromuza katmalıyız."
"Benfica eşleşmesinde şansımız..."
"Bu camianın şansı bir yerde dönecek. Benfica eşleşmesinde şansımızın döneceğine inanıyorum. Bu taraftar Benfica'yı buradan çıkartmaz. Yeter ki orada iyi sonuç alalım. Benfica eski Benfica değil."

Haberin Devamı