Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe Ali Koç'tan önemli açıklamalar!

Ali Koç'tan önemli açıklamalar!

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, FB TV'de Camiaya sesleniş programında açıklamalarda buldu. Kulübün mali yapısından, yapılan transferlere, futbol takımının performansına kadar birçok konuda konuşan Koç, önemli mesajlar verdi.

Ali Koç'tan önemli açıklamalar!

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, FB TV'de Camiaya sesleniş programında açıklamalarda bulundu.

Koç'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Avrupa'da ilk 20'ye girmeyi hedefliyoruz"

- Sponsorluk konusunda açıklayacağım pek çok anlaşma var. Daha çok sponsorla, daha uzun süreli anlaşmalar yapmaya çalışıyoruz. Sponsorluk ve reklam gelirleri konusunda 5 yıl içinde Avrupa'da ilk 20'ye girmeyi hedefliyoruz.

- Fenerbahçe'nin uzun zamandır göğsünde uzun süreli bir anlaşması yok, reklamsız çıktık. Yarım sezonluk bile sözleşmeler yaptık. Bunlar sürdürülebilir değil, daha iyi kurgulanmalı.

- Fenerbahçe formasında gelir getiren hiçbir anlaşma yok şu anda. Formanın önü için, uluslararası bir markayla müzakerelerin sonuna geldik. Ya açıklayacağız, ya da el sıkışıp teşekkür edeceğiz. Futbolda 10-12 milyon euroluk sponsorlarımız bekliyor.

- Göğsümüze alacağımız sponsorluk anlaşmasının bedeli, son üç dört yıldır yapılan anlaşmaların çok üzerinde olacak.

- Türk Lirası, Arjantin Pesosundan sonra son 1 yılda en çok değer kaybeden kur cinsi. Bu bizi etkiliyor, bizimle görüşenleri de etkiliyor.

Haberin Devamı

"Doğuş Grubu'nun ayrılığı bize darbe vurdu"

- Basketbolda Avrupa'nın en iyi takımından bahsediyoruz. Bu takımın forması 16 ayrı lige gidecek. Burada sponsor uluslararası piyasaya hitap eden bir marka olmalı. Doğuş Grubu'nun ayrılığı bize darbe vurdu, buna rağmen geçen sene 4-5 milyon euro açık vardı.

- Erkek basketbol takımımızın yıllık bütçesi 30 milyon euro, Doğuş'un anlaşması 11 milyon euroydu ve 4-5 milyon euro açık oluyordu. Bu sene de açık olacaktır. Basketbol kombinesinde hedefimiz 7 binin üzerine çıkmak.

- Biz herkese eşit mesafede olmak istiyoruz. Hatalarımız çok var. Düzeltecek çok yönümüz var. Sizlerin belki arzu ettiği şekilde bir ortam yaratamadık. Ancak her şeyi yeniden yapılandırma peşindeyiz. O zamana kadar ki süreçte sabrınıza teşekkür ediyoruz. Hiçbir grupla vıcık vıcık ilişkilere girmeyeceğiz. Hiçbir medya grubuna, spor müdürüne, hatta patronlara herhangi bir muhabiri işten çıkarma konusunda baskı yapmayacağız. Buna söz veriyorum. Fenerbahçe'nin medyaya, medyanın da Fenerbahçe'ye ihtiyacı var.

Haberin Devamı

"Yepyeni bir oluşum içindeyiz"

- Üzülerek görüyorum ki, bazı eski yöneticilerimiz "Biz olsaydık Benfica'da tur atlardık, Fernandao'yu satmazdık" gibi söylemler içerisindeler. İnsaf diyorum. Daha üç ay oldu. En küçük tökezlemede bizlerin başarısızlığını dilemek, F.Bahçeli ruhuyla ne kadar bağdaşıyor?

- Yepyeni bir oluşum içindeyiz, kemikleşmiş düzeni değiştirmeye çalışıyoruz. Yepyeni bir yönetim, yeni başkan. Değişim sancılıdır, bunlar zaman alacaktır. Kaybettiğimiz 3 maçın da şans yaver gitse 1-2'sini kazanabilirdik.

- Bu yolun sonu çok güzel olacak. Bugün değilse yarın, yarın değilse öbür gün... Bu yolun sonu her halükarda çok güzel olacak. İnandığım bu yolda ilerlemeye devam edeceğim.

"Slimani ve Ayew transferleri..."

- 100 oyuncu konusu ciddi anlamda suistimal edildi. 100 oyuncu öyle bir şey ki, bu kadar FFP sıkıntısı olan, sattığı kadar alabilecek bir kulüp için 100 oyuncu bakmıyoruz. Arzu edip alamadığımız oyuncular oldu. İmkanlarımız bayramdan sonra yaptığımız 2 satışla arttı.

Haberin Devamı

- Sadece Fernandao satışıyla Slimani ve Ayew'i kiralayabildik. Ayew'in kiralama bedeli yok. Sportif direktörümüze saçma laflar ediliyor, bazı köşe yazarları hırsız diyecek kadar ileri gidiyor.

- 100 kişilik listede Tolga Ciğerci ve Jailson yoktu. Yapılan transferlerin tüm sorumlusu, Ali Koç, Comolli, Cocu ve Semih Özsoy'dur.

- Tolga Ciğerci son dakika transferi oldu. 12-15 maç bize katkı sağlarsa kadro derinliği açısından iyi bir transfer olacaktır.

- Buradan Josef'e teşekkür ediyorum. Tam bizim transfer etmek istediğimiz bir oyuncu karakteri. İyi bir aile babası, karakter, futbolcu ve savaşçı. Kadromuzda görmek istediğimiz ama satmak zorunda kaldığımız bir oyuncu Josef.

"Jailson çok iyi bir oyuncu..."

- Jailson için 4 milyon Euro ödedik. Son dakikaya kalmasaydı, biraz daha süremiz olsaydı 2-2,5 milyon Euro'ya da bitirebilirdik.

- Jailson müthiş topçu. Eminim Fenerbahçe'ye 3-4 yıl büyük hizmet verecektir. Sonra da Avrupa'dan çok iyi bir takıma gidecek.

Haberin Devamı

"Aziz Behich ve Emre Akbaba transferleri..."

- Aziz Behich ile ilgilendik. Emre Akbaba konusunu biliyorsunuz ama o konu bize iki taraf anlaşamadı diye gelmişti. 10 numara için bir oyuncuya baktık Avrupa'dan, isim vermeyeceğim, olmadı.

- Başarı yoksa bunun tek sorumlusu benim. Her puan kaybının sorumlusu ben ve arkadaşlarım.

"Comolli'ye 3 teklif vardı..."

- Damien Comolli'ye Nisan ayında teklif yaptığımda iki ayrı kulüpten teklif bekliyordu. Birinden teklif aldı ama istediği seviyede değildi, diğerinde de yönetim değişeceğini düşündüğü için kabul etmedi. Üçüncü sırada biz vardık ve kabul etti.

- Kariyerinde belli bir başarısı olan, ama çok daha yüksekleri hedefleyen, geçmişte futbol kariyerinde başarılar kazanmış, altyapıya önem veren, makul bütçelerle takım kurmayı öğrenmiş ve yeni bir heyecan arayan birini arıyorduk. Phillip Cocu'yu tercih ettik

"Cocu'nun tazminatı..."

- "Galatasaray ve Beşiktaş oyuncuların yıllık ücretlerini açıklıyor. Fenerbahçe de açıklayacak mı?"

- Hepimiz halka açık şirketleriz. Uymamız gereken bir mevzuat var. Belli bir baremin üzerindeki transferleri açıklamak zorundasınız.

- Damiel ve Phillip'in anlaşmalarını açıklamak istiyordum ama Damien sözleşme gizlilikleri var dedi. Cocu'nun tazminatının 7,5 milyon euro olduğu iddiası, külliyen yalan. Cocu'nun tazminatı, sadece 12 aylık maaşıdır.

"Altyapıdan 6-7 oyuncu..."

- Altyapıda sandığımızdan daha iyi bir oyuncu kalitesi çıktı. Bununla beraber sizler de görüyorsunuz 6-7 oyuncuyla profesyonel sözleşme imzaladık. Ömer Faruk’u yakından takip edin, Fenerbahçe’ye büyük hizmet edecek ve ekonomik açıdan büyük fayda sağlayacak.

- Böyle ancak nisan ayına kadar gidebiliriz. Borcu borçla ödemek, sürdürülebilir bir sistem değil. Bu tablo içinde seferberlik kampanyası başlatmamız gerekiyor.

Soru: Benfica maçına forvetsiz çıkıldı. Damien Comolli'nin zamanlama konusunda geç kaldığını düşünüyor musunuz?
Ali Koç: Benfica'yı geçince Şampiyonlar Ligi'ni cepte görüyorsun. Ama bir tur daha var. Bu takımın geçmişte nasıl takımlara elendiğini unutma.
"Aklımın ucundan bile geçmezdi.."
- Mesela Yassine Benzia, aklımın ucundan geçmezdi onun bize geleceği. Lille, içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle mecburen elinden çıkarmak zorunda kaldı onu.
"Hata yapılmışsa Comolli..."
- Transferlerin geç yapılmasında bir hata varsa bundan sadece Comolli sorumlu değil, ben de sorumluyum. Burası sportif direktörün her şeyi kafasına göre yaptığı bir kulüp değil.
- Fernandao satılmasaydı Benfica turu geçilirdi" düşüncesi bana göre saçma sapan... Islam Slimani'yi çok istedik. Ama Slimani gibi bir oyuncuyu kiralama yönteminden başka türlü almanız imkan dahilinde değil. Satın alma opsiyonumuz bile yok.
- Bu kadroyla Şampiyonlar Ligi'nde ne kadar puan toplayabilirdik, bundan da emin değilim. 25 milyon Euro'luk oyuncu satışı yapmak kolay değil. Sözleşmesinin bitmesine bir sene kalmış bir oyuncuyu ilk teklif 4 milyon Euro'yken 12 milyon Euro'ya satmak kolay değil.
"Berke'nin Fenerbahçe kalesine geçmesini kimse durduramaz"
- Barış Alıcı ve Altınordu'dan aldığımız Berke Özer, bizim üzerinde durduğumuz oyuncular. Berke'yi biz almasak, daha yüksek paraya Avrupa'ya gidecekti ve kendisi çok çok iyi bir Fenerbahçeli. Fenerbahçe logosunu bakmadan çizebilecek kadar iyi bir Fenerbahçeli. Kendi yaş kategorisinin en iyi 3 kalecisinden biri. Yıllar boyunca milli takım ve Fenerbahçe'ye hizmet edecek. Kameni onun önünde değil. Şu anda önünde Volkan ve Harun var. Volkan Demirel'in mukavelesi seneye bitiyor, önümüzdeki sene Berke ve Harun vardır. Berke'nin Fenerbahçe kalesine geçmesini kimse durduramaz.
"Kulübün mali yapısı..."
- Döviz kuru arttığı için Finansal Fair Play sıkıntımız da artarak devam etmektedir. Mayıs sonundaki rakamlara baktığımız zaman borcumuz artmış görünüyor.
- Üç yılda 30 milyon Euro zarar etme hakkımızı çoktan aştık. Bu sene 60-70 milyon Euro kâr etmemiz gerekiyor. Ki bu çok mümkün değil.
- Kimse futbolcuların ödemelerini döviz kurundan TL'ye çeviremiyor. Borcumuzu çevirme konusunda baktığımız zaman, faizler %30-40'lara gelmiş durumda.
- UEFA'yla gidip konuştum. FFP vasıtasıyla her ülkede arzu ettiği sonuçları almışlar. Fakat anlayamadıkları bir husus var ki, Türk takımları tamamen ters istikamette. Burada Beşiktaş'ı ayrı tutuyorum.
- Beşiktaş'ın da ciddi borç yükü var, geçtiğimiz Mayıs ayını karlı bitirdiler. Fenerbahçe ve Galatasaray ise toplam 400 milyon borçlu geçirdiler. Bu kafayla gidersek ya ciddi cezalar yiyeceğiz, ya da sürekli UEFA kıskacında olacağız.
- En yaşlı oyunculara, en fazla paraların verildiği bir ligiz. Yabancı kuralı 8 kez değişmiş. Niye değişti, neden değişti? Ne fayda sağladı? Bazen 1 sezonda 2 kez değişmiş. 6, 6+1, 6+2, 6+0+4, 5+0+3 derken 14'e gelmiş. Şimdi de tekrar indireceğiz diyorlar.
"Ek transfer süreci tartışmalarını ne kadar etik buluyorsunuz?"
Ali Koç: Bu, Avrupa'da yaygın kullanılan bir şey. Türkiye'de de uygulanmasında sakınca yok. Ama oyun oynanırken kural değişmez. O yüzden sıcak bakmıyorum.
Bugün Sky Sports kaynaklı Carlos Carvalhal ile ilgilendiğiniz yönündeki haberler hakkında ne diyorsunuz?"
Ali Koç: O da yalan. Herhalde kaynağı buradandır.
'Cocu'nun kredisi ne kadar?' sorusuna
- Çok büyük facia olmadığı takdirde devre arasına kadar hiçbir şey yapmam. Ne olursa olsun, benim bu sistemin, bu kadronun, bu felsefenin yerine oturacağına inancım sonsuz.
"Marco Fabian transferi..."
- Fabian transferinde de Comolli kötü gösterildi. Orada da kötü gösterilecek biri varsa benim. Sosyal medyada Fabian'ın hiç videolarını izledin mi? Bir de onların daha detaylıları var. Renkli bir özel hayatı var. Sakatlanıyor ve yarım sezondan fazla oynayamıyor.
- Fabian, Dünya Kupası kadrosuna alınıyor ve bir maçta oynuyor. İşin ekonomik tarafı o kadar cazipti ki, bu risk alınabilir mi diye düşündük. Daha çok özel hayatını düşündük, onu da koyulacak maddelerle halledebilirdik.
- Futbolcu, son dakika yeni şartlar konuldu ve kabul etmedik, ayrıldık diyor. Damien'da oyuncunun menejerinin mesajları var, isterseniz devre arasına para ödemeyin ve ödeyin diye. Ben saygısızlık olmasın diye daha fazla detaya girmek istemiyorum.
Ali Koç özür diledi...

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Anadolu Ajansı muhabiri Erkan Tiryaki'ye attığı tweet nedeniyle tepki gösterdi. Reklam sonrası yanlış anladığını belirterek Tiryaki'den özür diledi.

- Erkan ile arada konuştuk. Bu tweetin iş dışı, kurum dışı, tamamen özel hayatında bir paylaşım olduğunu söyledi. Arkadaşları da kefil oldu. Kurumunu zikrettiğim için kurumundan da özür diliyorum.

"Emre Akbaba transferi..."

- Emre Akbaba'nın menajeri bize ulaştı. Comolli ve Cocu ile konuştu. Forma numarasına kadar görüşmüşler. Sonuçta oyuncunun kalbindeki tercih önemlidir. 'Galatasaray' deyince 'tamam' dedik biz de. Karakterli davrandı. 'Gönlüm Galatasaray'da' dedi.
"Barcelona başkanı ile görüştük..."
- Barcelona başkanı ile görüştük, birkaç oyuncu için de girişimimiz oldu. Mecbur olmadıkça, kiralama değil satış modeline gitmeleri gerektiğini ifade etti. Bizim ilgilenmediğimiz 1-2 oyuncu önerildi, ilgimizi çekmedi.
Diego Costa'ya teklif...
- Diego Costa'ya teklif konusunda basına yansıyan belge için - Çok üzüldüm, canım sıkkın. Böyle bir belge kulüpte yok. Olsa da böyle bir belge sızdırmayız. Benim fıtratımda yok. Benim çalışanımın böyle bir şey sızdıracağı aklıma bile gelmez.

- Eski yönetimle yeni yönetimi kaşı karşı getirmek için yapılmış bir şey olarak görüyorum. Hiçbir şekilde benim fıtratımda olmayan bir şey. Belge sızdıracak kişi olsak en son medya mensubu olur. Bu kadar basit ve kolay olmaması lazım.

- 'Yarım sezon görüşme olmuş' deniliyor. Rakamlar garibime gitti. Chelsea kadro dışı bırakmıştı, Atletico Madrid alamıyordu. Atletico'nun yasağı vardı. O evrakta olduğu gibi neden bir yıllık. Bazı insanlarımızın bizim evrak sızdırdığımızı söylemeleri çok üzücü.