Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe Ali Koç gibi yeni cengaverler gerek!

Ali Koç gibi yeni cengaverler gerek!

Vatan Ekonomi Müdürü Ercan İnan, F.Bahçe başkanının açıkladığı mali tabloya rağmen kulübün nasıl ayakta kalabileceğini kaleme aldı.

Ali Koç gibi yeni cengaverler gerek!

Bu finansallar F.Bahçe’ye ait olmasaydı geçmiş olsun derdim. Ancak F.Bahçe’nin bu olumsuz görüntüye rağmen ayakta kalması, ayakta kalmanın ötesinde sportif rekabette de geri kalmaması mümkün. ‘F.Bahçe için canımı veririm’ diyen işadamları tanıyorum. Büyük, baba işadamlarından da 2’şer 5’er milyon dolar hibeler gelirse F.Bahçe en azından yakın vadede nakit akışını düzenleyebilir.

F.BAHÇE’NİN yeni Başkanı Ali Koç, yaptıkları kapsamlı denetim sonrası kulübün mali fotoğrafını tüm şeffaflığı ile samimi bir şekilde kamuoyu ile paylaştı. Açık söyleyeyim bu paylaşılan finansallar, F.Bahçe’nin değil de bir A holdingine ya da B şirketine ait olsaydı ‘Geçmiş olsun, son çıkan elektrikleri söndürsün’ derdim.

TÜM KULÜPLER BATIK!

KOÇ’UN da dediği gibi şu an Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ıncı maddesine göre F.Bahçe borca batık. Ancak F.Bahçeliler korkmasın, zira bu bugünün hikayesi değil. Geçmiş bilançolar incelendiğinde zaten çok uzun süredir borca batık olduğu yani kaynakların ekside olduğu biliniyor. Ayrıca sadece F.Bahçe değil hemen hemen tüm kulüpler borca batık vaziyette.

Haberin Devamı

BİLİNMEYEN kısım toplam borcun 400 değil 621 milyon Euro çıkması. Tabii bir de Euro’nun sürekli Türk Lirası karşısında sinir bozucu bir şekilde değer kazanması ve borcun durduğu yerde artması var yeni olan.

GEÇMİŞ OLSUN DERDİM

DEDİM ya bu finansallar F.Bahçe’ye ait olmasaydı geçmiş olsun derdim. Ancak F.Bahçe’nin bu olumsuz görüntüye rağmen ayakta kalması, ayakta kalmanın ötesinde sportif rekabette de geri kalmaması mümkün.

ALİ Koç’un sarı-lacivertli kulübe hibe ettiği 50 milyon doları ayrı tutuyorum. Görünen o ki şu an nakit akışı diye bir şey kalmamış.

KULÜBÜN yayın gelirinden tutun tribün gelirine kadar tüm gelirleri temlikli. Hatta anlaşılıyor ki Fenerium gelirleri bile temlikli. 2021 yılına kadar bir kulübün yaşaması için ihtiyacı olan tüm gelir kalemleri kontrol dışında.

HİBELER GELMELİ

PEKİ geriye ne çözüm kalıyor?

ALİ Koç gibi yeni cengaverler çıkması, taşın altına elini koyması lazım. Maç kaçırmayan, bildiğim sakin halinin dışında, maç başladıktan sonra delirmiş halde gördüğüm ‘F.Bahçe için canımı veririm’ diyen işadamları tanıyorum.

Haberin Devamı

Canlarını vermelerine gerek yok. Büyük, baba işadamlarından da 2’şer 5’er milyon dolar hibeler gelirse F.Bahçe en azından yakın vadede nakit akışını düzenleyebilir.

Yeni sponsorluklar şart

BİLİNEN gelirler temlikli dedik. O halde çözüm olarak bir de geriye yeni bilinmedik sponsorluklar kalıyor. Ali Koç ve ekibi yeni sponsorluklarla temlik edilmemiş ekstra bir gelir yaratabilirler.
ANCAK şirketlerimiz için ‘Zor durumdalar’ denen bir ortamda güçlü sponsor bulmak öyle kolay değil. Burada yine Koç şirketlerine iş düşebilir.
Koç’un vizyonuna
kreditörler güvenecektir
ALİ Koç’un vizyonuna güveniyorum. Kreditörler de güvenecektir. Borç yeniden yapılandırıldığı, sermaye artırımına tüm hissedarlar katıldığı ve gönüllü işadamları da Koç’a destek oldukları takdirde bu zor günler atlatılır.
Geçen yıl TFF’den 4.8 milyon TL ceza alan F.Bahçe’nin bunu karşılayabilmek için 56 bin forma satması gerek.
Sermaye artırımı nefes aldıracak
BİR de tabii sermaye artırımı var. Sermayenin 28.2 milyon liradan bedelli olarak 98 milyon liraya çıkarılması yine kısa vadede nefes alınmasını sağlayacaktır.
Taraftar köstek değil destek olsun
BİR de taraftara parantez açmak lazım. Kulübe destek olmaya devam etsinler. Ancak Fenerium’dan aldıkları forma ile maça gelip sahaya su şişesi atmasınlar. Çünkü yine Koç’un verdiği rakamlardan anlıyorum ki taraftarın desteği yarardan çok zarar getiriyor.
KULÜBÜN aldığı saha olaylarına bağlı cezalar 56 bin forma satışına eşdeğermiş. Lütfen taraftarlar bu son cümleyi dikkatli okuyup üzerinde biraz düşünsünler...
2 yılda düze çıkabilir
MEVCUT borcun daha uzun vadeli bir krediye dönüşmesi halinde önümüzdeki 2 yıl atlatıldıktan sonra yeniden düzlüğe çıkılabilir. Tabii bu arada çılgın, sırf taraftar istiyor diye maliyeti yüksek zarar edilebilecek transferler yapılmadığı takdirde.
Holdingler batar, F.Bahçe batmaz!
“Farklı bir duruş ve doğru bir iletişim ile factoring şirketleri yapılandırma için ikna olacaklardır. F.Bahçe gibi büyük bir camiayı karşılarına almayı istemeyeceklerdir.”
BENİM Ali Koç’un söylediklerinden çıkardığım bazı finans kurumlarının fahiş faizli borçlarına esir olunmuş bir yapı var. Faiz katlanarak büyüyor. Yüzde 50’lere yaklaşan faizlerle borç alınmış belli ki. Ancak orada da Ali Koç’un bir cümlesine dikkat çekmek istiyorum.
“FACTORING firmalarıyla oturduk konuştuk. Yapılandırma için. Buna mukabil üzerimize gelen firmalar da var. Biz de bunlarla mücadeleye karar verdik, isterlerse de haciz başlatsınlar. Bunlarda usulsüzlük var.
Bunlardan 2 tanesi bu işi çok farklı yerlere götürdüler, biz de F.Bahçe olarak farklı bir duruş sergileyeceğiz” diyor.
İŞTE GÜCÜ BU!
İŞTE F.Bahçe’nin gücü burada başlıyor. Başkası batar ama F.Bahçe batmaz dememin asıl sebebi de bu. Hakikaten farklı bir duruş ve doğru bir iletişim ile şirketlerin borcu yeniden yapılandırmasının önü açılabilir. Şirketler buna bir şekilde ikna olacaklar, F.Bahçe gibi büyük bir camiayı karşılarına almayı istemeyeceklerdir.

Haberin Devamı