Gazete Vatan Logo
Futbol Aslan 9 doğuruyor

Aslan 9 doğuruyor

İki yılda 60 milyon Euro harcayan G.Saray’ın istikrarsızlığının altında 9 ciddi sorun yatıyor

Cimbom bir hafta iyi, bir hafta kötü. Çünkü Skibbe tutmadı. Sakatlar düzelmiyor, yıldızlar antrenmanda yatıyor. Yerli-yabancıya farklı tavır, yönetimdeki gizli rekabet, değişken taktik ortaya yaralı bir Aslan çıkardı.

GEÇEN sezon G.Saray transfere yaklaşık 30 milyon Euro, bu sene ise 32 milyon Euro harcadı. Sarı-kırmızılı yönetim bu harcamaların ardından çok büyük hedefler koydu. Şampiyonlar Ligi ön eleme maçında dev takımlar arasından S.Bükreş ile eşleştiler. Ancak büyük bir hayâl kırıklığı yaşandı. UEFA’da parlak sonuçlar var, hedef Kadıköy ancak Devler Ligi’ne kalınamadığı için 12 milyon Euro uçtu. Ligde ise geriye kalan 10 hafta sonrasında sadece 17 puan toplayan, Şampiyonlar Ligi’nden elenen sarı-kırmızılılar, ligde de 5. sırada kaldı. Peki G.Saray niye bu hale düştü... İşte bu başarısızlığın 9 nedeni:

1) SKIBBE AŞISI TUTMADI

FELDKAMP sonrası yeni hoca bulmak için 3.5 ay gibi bir zaman vardı. Bu zamanda G.Saraylı yöneticiler birçok isimle görüştüler. Bazı hocalarla fiyatta anlaşamadılar, bazıları ile çalışma şartlarında. Çünkü Adnan Sezgin’in çalışma şartları birçok hocaya tersti. Yapılan elemelerden sonra geriye iki aday kaldı. Bir tanesi Fransa’da Lyon’u birçok kere şampiyon yapmış Perrin, diğeri ise Bundesliga’da Leverkusen’i orta sıralara oynatan Skibbe! Futbol A.Ş. içinde yapılan oylamada 2-1 ret almasına rağmen Sezgin Skibbe’ye kefil olmuş ve genç teknik adamı G.Saray’ın başına getirmişti. Ancak Skibbe, sürekli tartışılır hale geldi. İdeal hoca olamadı.

2) ÇORBA GİBİ TAKTİK

SKIBBE’NİN gelişinin ardından yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen G.Saray’ın oturmuş bir ilk 11’İ ve taktiği hâlâ oluşmadı. Bazı maçlara 2 forvet bazı maçlara tek forvet, çift ön libero ile çıkılıyor. Bazen ilerde pres bazen geride pres uygulanmaya çalışılıyor. Oyun içinde gereksiz yer değişikleri yapılıyor. Sistem çorba olunca başarıda istikrar sağlanamıyor.

3) TAKIM İYİ ÇALIŞMIYOR

GÜNDE 2, bazen 3 antrenman yaptıran Kalli’nin aksine takım yatıyor. Skibbe bazen yaz kampı boyuncu oyuncularına rotasyon adı altında 2 günde bir antrenman yaptırdı. Bunun sonucunda da G.Saraylı oyuncular, özellikle 60. dakikadan sonra oyundan düşüyorlar.

4) YERLİ-YABANCI AYRIMI

SKIBBE’NİN yabancı oyuncuları ile yerli oyuncularına eşit davranmaması çok su yüzüne çıkmasa da takım içinde huzursuzluğa yol açtı. Hazırlık kampına bir hafta geç gelen Lincoln’ün ceza almaması için elinden geleni yapan Skibbe, Brezilyalı yıldızın kamptan da 3 gün önce dönmesine izin vermişti. Bir diğer örnek ise, Lincoln’ün lig maçında anlamsız yere gördüğü kırmızı karttan sonra ceza almaması. Ancak Ayhan’ın gördüğü kırmızıdan sonra tecrübeli orta saha oyuncusuna yönetim para cezası verdi.

5) SAKATLAR DÖNMÜYOR

G.SARAY’DA bu sene sakatlıklar mazeret olarak gösterildi. Zaman zaman sakat oyuncu sayısı 10’a kadar yükseldi. Bu sorun çözülemedi. Mesela Linderoth... Kemik büyümesi sorası ameliyat olduğu için uzun süre G.Saray’da oynayamadı. EURO 2008’de İsveç kadrosuna girdi. Dönünce 1 maç oynadı, yine sakatlandı. Bir diğer örnek ise Serkan Çalık’ın yılan hikayesine dönen menisküs ameliyatı ve iyileşememesi. 7 ay önce oldu, düzelme yok. Uğur Uçar da benzer vaka. Oysa Deivid 4 ayda döndü.

6) YANLIŞ ADAM TUTTURUYOR

TAKTİK anlayışını iyi oturtamayan Skibbe, karşı takımları iyi analiz etmeyi de başaramadı. Defansta verdiği eşleşmeler sürekli yanlıştı. Servet’i hızlı oyuncularla eşleştirdi, Emre ya da Meira’yı ise fizikli oyuncularla. Kendi oyuncularını da iyi analiz edemedi Skibbe. Geçen sezon G.Saray’ın az gol yemesindeki en büyük etken ön liberonun defansa yakın oynamasıydı. Bu şekilde olunca rakibin alanı daralıyor ve Servet’in rakibin forvetini kaçırma şansı azalıyordu. Çünkü Servet ve G.Saray’ın diğer defans oyuncuları, rakibin arkasında kaldıklarında yeterli olacak kadar hızlı savunmacılar olmadığı biliniyor. Hâl böyle olunca G.Saray 5 maçta 15 gol yedi.

7) OTORİTE KAYBOLMUŞ

KİŞİLİK olarak fazla sert bir yapıya sahip olmayan Skibbe, Adnan Sezgin’i kurtarma operasyonu sonrası yardımcıları Ümit Davala ve Boekamp’ın gönderilmesinin ardından takım üzerindeki bütün otoritesini de kaybetmiş oldu. Sarı-kırmızılı oyuncular Skibbe’yi ne kadar çok sevdiklerini dile getirmelerine rağmen Alman çalıştırıcıyı giderek bir hocadan daha çok bir arkadaş olarak görmeye başladılar. Bunun en büyük göstergesi de G.Saraylı oyuncuların 2 maçta gördükleri toplam 14 sarı kart oldu.

8) SANCTİS’İN BOMBALARI

ORKUN ve Aykut gibi 2 yerli kaleci ile geçen sezon şampiyonluğa ulaşan G.Saray’a büyük umutlarla transfer edilen De Sanctis büyük hayal kırıklığı yaşattı. İtalyan kalecinin yediği hatalı gollerle hem herkesin eleştiri oklarını üzerine topladı, hem de Aykut ve Orkun’un tam kaleye alışmaya başladıkları zaman içinde yedekte kalmalarına sebep oldu.

9) YÖNETİMDE KAOS VAR

SKIBBE’NİN geldiği günden itibaren sık sık eleştirilmesinin ardından yönetim içinde de çatışmalar yaşanıyor. Bu olaylar Benfica maçından sonra iyice ayyuka çıktı. Adnan Sezgin’in Haldun Üstünel ve diğer yöneticilere haber vermeden Meira ile Lincoln’e gece aleme çıkmaları için izin vermiş olmasının ardından Sezgin ve Üstünel’in ciddi bir tartışma yaşaması da basına kadar yansımıştı.

Haberin Devamı