Gazete Vatan Logo
Basketbol Ataman Kanter'i kadroya almadı

Ataman Kanter'i kadroya almadı

Basketbol A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman, Eurobasket 2015 aday kadrosunu açıkladı.

Ataman Kanter'i kadroya almadı

Fransa, Hırvatistan, Almanya ve Letonya'nın ortak organizasyonu ile 4-20 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 2015 Avrupa Şampiyonası'na katılacak A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın aday kadrosu belli oldu.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen ve Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman ile A Milli Takım Menajeri Haluk Yıldırım'ın katıldığı toplantıda, milli takımın 20 kişilik aday kadrosu açıklandı. NBA takımlarından Oklahoma City Thunder'da forma giyen Enes Kanter aday kadroya dahil edilmezken, kadroda şu isimler yer aldı:

Birkan Batuk, Cedi Osman, Doğuş Balbay, Furkan Korkmaz, Emircan Koşut (Anadolu Efes), Can Maxim Mutaf (Banvit), Göksenin Köksal (Darüşşafaka Doğuş), Kartal Özmızrak (NSK Eskişehir Basket), Oğuz Savaş, Semih Erden, Melih Mahmutoğlu, Kenan Sipahi (Fenerbahçe Ülker), Sinan Güler (Galatasaray Liv Hospital), Barış Hersek, Babby Dixon, Akif Egemen Güven (Pınar Karşıyaka), Samet Geyik (TOFAŞ), Ersan İlyasova (Detroit Pistons), Ömer Aşık (New Orleans Pelicans), Furkan Aldemir (Philadelphia 76ers).

Haberin Devamı

12 Dev Adam, Avrupa Şampiyonası'nda B Grubu'nda İzlanda, İspanya, Sırbistan, İtalya ve Almanya ile karşılaşacak.

ERGİN ATAMAN'IN SÖZLERİ...

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen ve A Milli Takım'ın, 4-20 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Şampiyonası aday kadrosunun açıklandığı toplantıda konuşan Ataman, genç oyunculardan kurulu bir kadro belirlediklerini ifade etti.
Ataman, Dünya Şampiyonası'ndakinden farklı bir aday kadro oluşturmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Bazı temel oyuncular devam ediyor. Bizim iki amacımız var. En önemli amacımız Avrupa Şampiyonası'nda madalya vaya olimpiyat elemelerine katılma hakkını elde etmek. Bu bizim en büyük hayalimiz. Milli takımızın bugüne kadar katılamadığı olimpiyatlarda yer alabilmesini sağlamak istiyoruz. Diğer taraftan da geçen yıl gençler ve ümitlerde Avrupa şampiyonu olan bir jenerasyonumuz var. Bu oyuncularımızı da A Milli Takım'a entegre etmek istiyoruz" diye konuştu.
Dünya Şampiyonası'nda herkesin gurur duyduğu bir takım izlettirdiklerini hatırlatan Ataman, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en iyi, en ileriye dönük, milli takımda oynamaktan gurur duyan, ay-yıldızlı formayı giymenin her şeyin üzerinde olduğunu hisseden oyuncularla yola çıkıyoruz. Geçen yıl da böyle yola çıkmıştık ve çok şükür kimsenin şans vermediği Dünya Şampiyonası'nda gurur duyulan bir Türk Milli Takımı izlettirdik. Her ne kadar madalya kazanamasak da geçiş jenerasyonunda dünyanın en iyi 8 takımı arasına girmeyi başardık. Bu sene de Avrupa Şampiyonası'nda madalya hedefleyeceğiz, 2016 Olimpiyat Oyunları için vize almaya çalışacağız. Herkese hayırlı olsun."
"İyi niyetli yaklaşımıma cevap alamadığım için Enes'i kadroya dahil etmedik"
Ergin Ataman, geçen yılki iyi niyetli yaklaşımına cevap alamadığı ve daha öncesinde yaşanan olaylar nedeniyle NBA'de forma giyen Enes Kanter'i, A Milli Takım kadrosuna dahil etmediklerini belirtti.
Enes Kanter'in Türkiye'yi NBA'de en iyi şekilde temsil ettiğini dile getiren Ataman, şöyle konuştu:
"Biz de onunla gurur duyuyoruz. Ancak son 2 yıldır Enes Kanter, Türk Milli Takımı'na çağrılmasına rağmen dahil olmadı. Benden önceki dönemi çok kurcalamak istemiyorum ancak geçen yıl başantrenörlüğe geldiğimde beyaz bir sayfa açacağımı ve tüm oyuncularımızı milli takımda görmek istediğimi belirttim. Bu dönemde Enes Kanter ile sıcak temas kurmaya çalıştık. Ancak geçen yıl bütün iyi niyetli çabalarıma rağmen Enes'ten bir cevap alamadım. Birkaç kez kendisini görüşmeye davet etmeme rağmen bir türlü kendisiyle buluşamadım. Ancak yine de menajerleri vasıtasıyla Dünya Şampiyonası'na katılacağını belirtti. Fakat şampiyona öncesi ani bir şekilde ameliyat olacağını ifade ettiler. Bir ihtimal yetişebileceği söylendi. Dünya Şampiyonası'nın başlamasına iki üç hafta kalaya kadar da kapıyı açık bırakacağımı belirtmiştim. Ancak daha sonra sakatlığı uzadı ve Enes milli takıma gelemedi."
Geçen sezon milli takım olarak güzel bir hava yakaladıklarını ve uzun rotasyonunda iyi oyunculara sahip olduklarını dile getiren Ataman, "Furkan Aldemir, Ersan, Ömer, Semih ve Oğuz gibi oyuncularımız var. Bu oyuncularımızla bir takım bütünlüğü kurduğumuzu gördük. Enes'in çok iyi bir oyuncu olduğunu kabul ettiğimiz halde, benden önce yaşanan tatsız bir olayla ilgili Türk halkından, kamuoyundan ve özellikle takım arkadaşlarından özür dilemediği ve geçen yıl da iyi niyetli yaklaşımıma bir cevap alamadığım için Enes Kanter'i bu yıl A Milli Takım kadrosuna dahil etmedik. İnşallah önümüzdeki dönemlerde NBA'deki başarısını sürdürür ve gelir bizlerle sıcak temas halinde olur ve biz de ona kadroda yer veririz" değerlendirmesinde bulundu.
"Biz de rakiplerimiz kadar güçlüyüz"
Ergin Ataman, açıkladıkları aday kadronun genç olmasına rağmen tecrübeli oyunculardan oluştuğunu vurguladı.
A Milli Takım kadrosunda yer alan Cedi Osman'ın bu yıl Anadolu Efes'te çok ciddi dakikalar aldığını, Furkan Korkmaz'ın da ciddi sorumluluklar üstlendiğini dile getiren Ataman, "Kartal Özmızrak da bu sezon NSK Eskişehir Basket'te dakika aldı ve yabancı oyuncuların çoğunlukta olduğu Türkiye liginde önemli bir sorumluluk üstlendi. Kenan Sipahi aynı şekilde. Biz bu oyunculara şans vereceğiz. Bu sezon çok tecrübe kazanan oyuncular da var. Örneğin Sinan Güler müthiş bir çıkış yakaladı. Keza Melih Mahmutoğlu yıldızlar topluluğu Fenerbahçe Ülker'de çok önemli sorumluluklar aldı. NBA'deki oyuncularımız da ciddi sürelerle oynuyorlar" ifadelerini kullandı.
A Milli Takım'dan ümitli olduğunu dile getiren Ataman, "Tabii ki çok ciddi, zor rakiplerimiz var. Ancak biz de rakiplerimiz kadar güçlü bir takımız. Türk basketbolunun geleceği burada. Geçen yıl bir geçiş dönemiydi. Şimdi sadece bu Avrupa Şampiyonası'nı değil, 2016 Olimpiyat Oyunları'nı da düşünerek böyle bir kadro yaptık. Ben bütün genç arkadaşlara güveniyorum" diye konuştu.
Barbaros Akkaş, hem kadın hem erkek milli takımlarda bu yıl olimpiyatlara katılma hedefiyle mücadele ettiklerini hatırlatarak, "Ondan sonra da madalya kazanmak için çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Haluk Yıldırım da Avrupa Şampiyonası'nda zor bir grupta yer aldıklarını belirterek, hedeflerine ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı