Gazete Vatan Logo
Futbol Avrupa mı, Amerika mı?

Avrupa mı, Amerika mı?

Avrupa ile Amerika kıtalarında yer alan ülkeler arasındaki rekabet, dikkati çekiyor.

Avrupa mı, Amerika mı?

FIFA 2014 Dünya Kupası'da İspanya, İtalya, İngiltere gibi Avrupa'nın önde gelen ülkelerinin grup aşamasında elenmesi, yerini Kolombiya ve Kosta Rika gibi Amerika takımlarının alması, futbolda kıtasal dengeler üzerinde yaşanan değişimin boyutunu gözler önüne seriyor.

Düzenlenen son 2 FIFA Dünya Kupası'ndan zaferle ayrılan takımlar Avrupa ülkeleri olsa da, (2006, İtalya - 2010, İspanya) bu turnuvalarda Amerika kıtasında yer alan takımlar, öncekilere oranla daha başarılı bir performans gösterdi. Son 5 Dünya Kupası'nın çeyrek finalinde ülkelerin kıtasal dağılımı da bu durumu destekliyor.

Brezilya'da devam eden Dünya Kupası'nda, çeyrek finale çıkan ülkelerin yarısı Avrupa (Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika), diğer yarısı ise Amerika (Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Kosta Rika) kıtasında yer alıyor.

Güney Afrika'da 2010'da düzenlenen Dünya Kupası'nda çeyrek finale ise Güney Amerika'dan 4 ülke (Brezilya, Uruguay, Arjantin ve Paraguay) katılmış ve uzun bir sürenin ardından son 8 arasına kalan takım sayısı Avrupa'yı (Hollanda, Almanya ve İspanya) geçmişti. Gana ise Afrika'yı temsil etmişti.

Haberin Devamı

Önceki turnuvalarda ise Avrupa kıtasını temsil eden ülkelerin sayısı, diğer kıtalara oranla çok daha yüksekti. 2006'da Almanya'da düzenlenen turnuvanın çeyrek finalinde 6 Avrupa ülkesi (Almanya, İtalya, Ukrayna, İngiltere, Portekiz, Fransa) yer alırken, Latin Amerika'yı sadece Arjantin ve Brezilya temsil edebilmiş, iki takımda turnuvaya aynı turda veda ederek başarısız bir performans sergilemişti.

Güney Kore ve Japonya'nın ortaklaşa evsahipliği yaptığı 2002'deki şampiyonada ise, 4 Avrupa (İngiltere, Almanya, İspanya, Türkiye), iki Amerika (Brezilya ve ABD), bir Asya (Güney Kore) ve bir Afrika (Senegal) kıtasından ülke çeyrek finale katılmıştı.

Fransa'nın 1998'de evsahipliği yaptığı ve kupayı müzesine götürdüğü turnuvada da benzer bir görüntü olmuş, son 8 takımın 6'sı (Fransa, İtalya, Danimarka, Hollanda, Almanya, Hırvatistan) yine Avrupa'dan çıkmıştı.

İlk olarak 1930'da gerçekleştirilen ve bu yıl 20'incisi düzenlenen Dünya Kupası tarihinde, iki kıta arasındaki rekabet kupayı kaldıran ülke sayısında da devam ediyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Avrupa takımları 10 kez kupaya ulaşırken, Güney Amerika takımları ise 9 kez kupayı kaldırdı. Dünya Kupası'nı en fazla kaldıran Avrupa ve Amerika ülkeleri ise şöyle sıralanıyor:

Avrupa: 10

İtalya: 4

Almanya: 3
İngiltere:1
Fransa: 1
İspanya: 1

Amerika: 9

Brezilya: 5
Arjantin: 2
Uruguay: 2