Gazete Vatan Logo
Galatasaray Avrupa tehlikesini doğruladı

Avrupa tehlikesini doğruladı

Galatasaray Başkan Adayı Duygun Yarsuvat, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte isimlerle basın karşısına çıktı. Yarsuvat, idari kadroda ve futbolcularda tenkisata gideceklerini söyledi.

Avrupa tehlikesini doğruladı

Galatasaray Kulübü'nde 25 Ekim'de yapılacak olağanüstü seçimli genel kurulda başkan adayı olan Duygun Yasuvat, sarı-kırmızılı kulübü tek adamlık düzeninden ve baskın seçimden kurtarmak için göreve talip olduklarını söyledi.

Türk Telekom Arena'da basın toplantısı düzenleyen Yarsuvat, yönetim kurulu aday listesinde yer alan isimleri tanıtarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren toplantıda başkan adayı olma nedenleri hakkında bilgi veren Duygun Yarsuvat, şunları kaydetti:

"Galatasaray'ın içinde bulunduğu bu ortamda keyfi kuralların uygulanmasına mani olmak, baskın seçimlerden Galatasaray'ı kurtarmak ve Galatasaray'ın ananelerine uygun olarak işlemesini sağlamak için bu göreve talip olduk. Galatasaray, idari ve mali birçok sorunlarla karşı karşıya. Böyle bir ortamda tek adayla seçime gidilmesi, Galatasaray camiasına ait bir şey olamaz. Galatasaray, tek adam rejimini kaldıracak bir topluluk değildir. Tek adayla yapılacak seçim bir oldu bitti demektir. Bu nedenle kulübü hukuki olarak düzeltebilmek, idari yapılanmasını yenilemek ve çağdaş Galatasaray vizyonunu tazelemek için göreve talip olduk. Amacımız, Galatasaray sevgisini, sportif başarılarımızı yüceltmek ve sürdürülebilir bir ortama ulaştırmaktır."

Haberin Devamı

Futbol takımının kadrosunda daralmaya gitmeleri zorunluluğunun bulunduğunu aktaran sarı-kırmızılı kulübün başkan adayı, şu ifadeleri kullandı: "Kadromuzda daralma ile mali açıdan bir takım zorlukları yenebileceğimizi düşünüyoruz. Geniş bir idari kadromuz var. Bizden önceki yönetimler, 'kurumsallaşma' adıyla bu hale getirmişlerdir. Biz bunu azaltmayı düşünüyoruz. Sportif başarıda da taviz vermeden devam edeceğiz. Kadromuzda 41 oyuncumuz var. Bunların ancak 22'si futbol oynayabilmektedir. Geri kalanlar için bir çözüm bulmamız gerek. Bunlar, ölü yatırım olarak durmaktadır. Bu oyuncular da çok iyi sporculardır buna rağmen geniş bir kadroya sahip olduğumuz için bunlardan istifade edemiyoruz. Bunları da bir paraya çevirmek zorundayız."

Haberin Devamı

"Mali açıdan hiç iç açıcı durumda değiliz"

Duygun Yarsuvat, seçilmeleri durumunda hayata geçirecekleri projelerden bahsederek, "Mali açıdan hiç iç açıcı durumda değiliz. Galatasaray Kulübü'nün nakit akışı ve kaynakları çok kısıtlıdır. Kulüp, bu imkanlardan faydalanamamaktadır" dedi.

Nakit akışını sağlamak için Galatasaraylı iş adamları ve finans alanında söz sahibi kişilerden oluşan komiteler kurarak, geliri artırmaya, zararı azaltmaya çalışacaklarını belirten Yarsuvat, şöyle devam etti: "Marka değerimizin dünyada sahip olduğu yeri daha da kuvvetlendirmek için çalışacağız. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'yı 365 gün kullanabilir hale getirmeyi düşünüyoruz. Stat üzerinde yapacağımız değişikliklerle enerji sağlamayı planlıyoruz. Avrupa Birliği pasaportu taşıyan oyuncuların Türkiye'de serbest dolaşım hakkından yararlanması için Lüksemburg mahkemesine başvurmayı düşünüyoruz. Başvurduğumuz zaman bir hukukçu olarak başarısız olacağımızı zannetmiyorum. Kavgasız, gürültüsüz bir yönetim sonucu olarak, aramızda ihtilaf olan ve dava aşamasına geçilmiş bütün konuları müzakere yoluyla sonuçlandıracağız."

Haberin Devamı

"Bu sene mayısın ikinci haftasında olağan seçim yapılacaktır"

Yarsuvat, 25 Ekim'de seçilecek başkan ve yönetim kurulunun görev süresinin 2015 yılının mayıs ayına kadar olacağını aktardı. Galatasaray tüzüğünün seçim tarihini tüm açıklığıyla belirlediğini anlatan 77 yaşındaki başkan adayı, "Galatasaray'ın bu hale gelmesinde elimizdeki tüzük hükümlerine ve hukuk normlarına uyulmamasının sebep olduğunu düşünüyoruz. Tüzüğün ilgili maddesine göre, 'olağan seçim kurulu 3 yılda bir mayıs ayının ikinci yarısında yapılır' hükmü vardır. Arada olağanüstü seçim olursa, tüzükte öngörülen 3 yıl sonra mayıs ayının ikinci haftasında bu seçimin yapılması lazım. Olağanüstü seçimle gelen ikinci yönetimin görev süresi, birinci yönetimin süresi kadardır. Baskın seçimden bıktık. Bu sene mayısın ikinci haftasında olağan seçim yapılacaktır. Bütün arkadaşlarımız hazırlansın, plan ve projelerini yapsınlar" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"Amatör branşlardan vazgeçemeyiz"

Galatasaray'ın amatör branşlarda başarılı olduğuna dikkati çeken Yarsuvat, bu şubelerden vazgeçmelerinin söz konusu olamayacağını söyledi. Duygun Yarsuvat, kulübün eski ikinci başkanlarından Ali Dürüst'ün Sportif AŞ'de görev almayı kabul ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Amatör olarak geçmesine rağmen, gerçekte profesyonel olan basketbol ve voleybol takımları var. Bunlardan vazgeçemeyiz. Bu takımlar, Galatasaray'ın vitrinleridir, başarılarıdır, övünç noktalarıdır. Bunlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Devraldığımız görev çok ağır. Bunun altından kalkmak için muazzam maddi kaynaklara ihtiyacımız var. Futbol AŞ, en önemli şirketlerimizden biri. Deneyimli ve Galatasaray'la daha önce görev almış kişileri buraya çağıracağız. Ali Dürüst kardeşimiz burada görev almayı kabul etti. Ali Dürüst'ün yanına deneyimli arkadaşlarımızı da alacağız."

"İntikam timi olarak oluşturulduğunu görüyorsunuz"

Yarsuvat, Ünal Aysal'ın yönetim kurulunun devamı oldukları yönünde yapılan eleştirileri reddetti. Aysal ile bir bağlantısı olmadığını aktaran Yarsuvat, başkan adaylarından Alp Yalman'ın listesini "intikam timi" olarak nitelendirdi ve şöyle devam etti: "Ekibimde Ünal Aysal yönetiminden 3 kişinin bulunması istikrar için var. Mutlaka eski yönetimin de devam etmesi gerekir. Bu arkadaşların burada bulunması kulübün hayati noktalarında devamlılığı sağlamak içindir. Ben, Ünal Aysal'ın karşısındaki Mehmet Helvacı'nın listesindeydim. Demek ki Ünal Aysal ile bir bağlantım yok. Olması da beklenemez çünkü ben tek adamlığa karşıyım. Ben, Chelsea'nin bile tek adamla yönetilmesine karşıyım. Ünal Aysal'ın tek adamlığı, belki Galatasaray'ı bu duruma getirmiştir. Karşımda yarışa giren ekibin de belli kişiler tarafından desteklendiğini biliyorsunuz. İntikam timi olarak oluşturulduğunu görüyorsunuz. Bunlar yanlış, bunları kaldırmak istiyoruz. Kamuoyunda bunu yerleştirmeye çalışmak, bizim Galatasaraylılık anlayışımıza aykırıdır."

"Galatasaray Adası'nı geri alacağız"

Galatasaray Kulübü'nde sürekli olarak tartışılan Galatasaray Adası'na kiraya verilmesinden bu yana hiç gitmediğini anlatan Duygun Yarsuvat, adanın kiracıdan alınması için uğraşacaklarını söyledi.

Uzatılan kira sözleşmesini skandal olarak nitelendiren Yarsuvat, "Göreve geldiğim zaman, mutlaka oranın tahliyesi için uğraşacağım. Karşı tarafla müzakere etmeye imkan yok. Dava yoluyla halledeceğiz. Galatasaray Adası'nı Galatasaraylılara geri alacağız. Adanın sözleşmesinin uzatılması da bir idari skandaldır. Bu konudaki görüşümüz kesindir" ifadelerini kullandı.

"Prandelli ile devam edeceğiz"

Sarı-kırmızılı kulübün başkan adayı, göreve gelmeleri durumunda teknik direktör Cesare Prandelli ile yola devam edeceklerini aktardı. İtalyan teknik adamın henüz tam kadro olarak 2 aydır takımla çalıştığını anlatan Yarsuvat, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sezon 4. yıldızı almak için uğraşacağız ancak sporcularda veya teknik heyette herhangi bir değişiklik düşünmüyoruz. Prandelli, sezon başında geldi ve takımla ağustos ayı sonunda bir araya geldi. 2 aylık bir süre insanların yerleşmesine, takımın oturmasına yeterli değildir. Bunun dışında yabancı ve Türk oyuncuları tanıması, Türkiye'deki şiş kebap, rakı ve boğaza alışması zaman alacaktır. Yavaş yavaş Türk toplumuna alışan bir hocaya 'git' demek doğru değildir. Akıllı düşünmek lazım, 2-3 maçı kaybedebilirsiniz. Ölümcül değil ki bunlar. Bir maç kaybedildi diye karşı takımın antrenörü hırpalanıyor. Gitmesini istemek gibi radikal çözümlere biz başvurmayacağız. Prandelli ile devam edeceğiz."

Ebru Köksal: "Tehlikede olan 2016-2017 sezonudur"

Mevcut yönetim kurulu üyesi ve Duygun Yarsuvat'ın yönetim listesinde yer alan Ebru Köksal, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Köksal, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanı Mehmet Helvacı'nın finansal fair-play kriterleri gereğince Galatsaray Futbol Takımı'nın gelecek yıl Avrupa'dan men cezası alacağı yönündeki iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

UEFA ile Mayıs 2014'te imzalanan sözleşme çerçevesinde 2 yıllık bir geçiş süresi kazandıklarını anlatan Köksal, "Bu sezon 50 milyon avro kar etmemiz gerekiyor. Mayıs ayına kadar bu hedefe ulaşmaya çalışacağız. Kalan 8 aylık süreçte kar yaratılması için giderlerde tasarruf, gelirlerde artış olması gerekiyor. Zarardan kara dönüşme işlemi imkansız değil, kolay da değil ama yapılamayacak bir şey de değil" ifadelerini kullandı.

Avrupa'dan men cezası alma olasılıklarının bulunduğunu dile getiren Ebru Köksal, "Önemli olan sportif başarıdan taviz vermeden gerekli önlemlerin alınması ve camianın arkamızda durmasıdır. Tehlikede olan sezon 2015-2016 değil, 2016-2017 sezonudur. Ayrıca Galatasaray Kulübü'nün yanı sıra diğer Türk kulüpleri de bu sorunla karşı karşıyadır. Şu an için kaybedilmiş bir durum yok" şeklinde konuştu.

Sorular sırasında söz alan Mete İkiz ise futbol takımında ödemelerin eylül ayı sonunda yapıldığını belirterek, Wesley Sneijder ile ilgili çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi. İkiz, ayrıca kulübün A sınıfı hisselerinin satılmasının da söz konusu olmadığını aktardı.

Öte yandan toplantıda yönetim kurulu listesinde yer alan isimler, tek tek kendilerini tanıttı. Galatasaray Başkan Adayı Duygun Yarsuvat, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte isimlerle basın karşısına çıktı. Yarsuvat, idari kadroda ve futbolcularda tenkisata gideceklerini söyledi.

Yönetim kuruluna alacağı üyelerinin düşünmeden görevi kabul ettiklerini söyleyen Yarsuvat, "Amacımız, biraraya gelmemiz için derhal ortaya çıkmıştır. Görevi yaparken; insana saygıyı ön plana çıkartacağız. Görevi yaparken, diğer insanlarla kavga etmeyeceğiz. İnsana saygıyı fair-play'i ortaya koyacağız. Galatasaray ve Türk sporunda bulunan bu kavgayı ortadan kaldırmamız gerekir. Bizim yönetimimiz, cesur, atılımcı özverili bir yönetimdir. Bu yönetim anlayışını sağlayacak arkadaşlarım var. Biz bunlarla hedefe beraber yürüyeceğiz. Bu hedefe yürürken sadece biz değil tüm Galatasaraylılar, Galatasaray'da üye olan veya olmayan tüm Galatasaraylıların yardımından istifade edeceğiz. Kalpler sarı-kırmızılı renkler için atacak" dedi.

Galatasaray'ın zengin entellektüel tecrebesinin hedefe yürürken kendilerine yeteceğini vurgulayan Duygun Yarsuvat, "Bunu yaparken bir takım idari ve mali değişiklikler de yapmamız gerekecek. İdari yapı içerisinde yapacağımız değişiklikler, mali yapı üzerinde de etkili olacak. Kısa ve uzun dönemde başlayacağımz ve bizden sonra gelecek yöneticilerin işlerini planladık. Kısa dönemde giderleri azaltacağız. Sporda başarıyla gelirleri artıracağız. Çünkü bir spor kulübünün esas mali kaynağı başarıdır. Bu başarıyı sağladığımız sürece kazancımız da artacaktır. Başarılara biz gelmeden öcne dahi sinyalleri verilmiştir. Bu başarılar bize kazanç da getercektir. Sadece sevinç değil, kazancı da beraberinde getirecektir" diye konuştu.

Galatasaray Spor Kulübü'nün mali açıdan zor durumda olmasından dolayı yapacakları ilk işin kulübü UEFA fair-play standartlarına uyğun hale getirmek olacağını vurgualyan Yarsuvat, kadroda tenkisatın da sinyalini verdi. Yarsuvat, "SPK mevzuatı ve UEFA mali kriterlerini 31 mayıs 2015'te bitecek mali yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi önceliktir. Kadromuzda daralmayla mali açıdan bir takım zorlukları da yenebileceğimizi düşünüyoruz. Geniş bir idari kadromuz var. Bizden önceki yönetimler, kurumsallaşma adına idari kadroyu geniş tutmuş. Biz bunu azaltmayı düşünüyoruz. Sportif başarıda taviz vermeden devam edeceğiz. Sportif olarak 41 oyuncumuz var. Bu 41 oyuncunun bilemediniz 18 bilemediniz 22'si futbol oynamaktadır. Geri kalanlar için de bir çözüm bulmamız icap eder. Ölü yatırım olarak bunlar durmaktadır. Bu oyuncular da bir cevherdir. Bunlmardan istifade edemiyoruz. Dolayısıyla bunları da bir paraya çevirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.