Gazete Vatan Logo
Futbol Bayern'den üçleme!

Bayern'den üçleme!

Bayern Münih, UEFA Şampiyonlar Ligi dahil 3 ana kulvarda kupa kaldıran 7. takım olarak dünya futbol tarihine adını yazdırdı.

Bayern'den üçleme!

Bu sezon Bundesliga, Şampiyonlar Ligi ve Almanya Kupası'nı kaldırmayı başaran Bavyera ekibi, Celtic, Ajax, PSV Eindhoven, Manchester United, Barcelona ve Inter'in ardından aynı başarıyı tekrarlayan 7. takım olmayı başardı.

Bayern Münih, aynı zamanda üçler kulübüne giren tek Alman temsilcisi olarak dikkat çekiyor. Aynı başarıyı daha önce ülke bazında İskoçya, Holanda, İngiltere, İspanya ve İtalya başarmıştı.

Son üçlü kupayı Mourinho'lu İnter kazanmıştı

Portekizli teknik adam Jose Mourinho yönetimindeki İnter, 2009-2010 sezonunda 80 puanla Serie A'yı şampiyonlukla kapatırken, İtalya Kupası finalinde Roma'yı Diego Milito'nun golüyle 1-0 yenmiş, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde ise son "üçlü kupa" sahibi Bayern Münih'i yine Milito'nun 2 golüyle devirerek aynı başarıyı tekrarlamıştı. İnter, böylece İtalya'da 3 ana kulvarda kupan alan tek İtalyan takımı olmuştu.

İspanyol devi Barcelona'da 2008-2009 sezonunda "üçlü kupa" kaldıran tek ülke takımı konumunda. La Liga'yı 87 puanla en yakın rakibine 9 puan fark atarak şampiyon bitiren Katalan ekibi, İspanya Kupası (Copa del Rey) finalinde Mestalla Stadyumu'nda Athletic Bilbao'yu 4-1 yenmiş, Şampiyonlar Ligi finalinde ise Samuel Eto'o ve yıldız oyuncusu Lionel Messi'nin golleri ile İngiltere ekibi Manchester United'ı 2-0 mağlup etmişti.

Aynı şekilde Manchester United'da İngiltere'de 1998-1999 sezonunda Şampiyonlar Ligi final maçında Camp Nou Stadyumu'nda Bayern Münih'i 2-1, İngiltere Kupası (FA Cup) maçında Newcastle United'ı 2-0 mağlup etmiş, çekişmeli geçen ligi de Arsenal'in bir puan üstünde kaparatak mutlu sona ulaşmıştı. "Kırmızı Şeytanlar", böylece üçler kulubünün tek İngiliz temsilcisi olmuştu.

Aynı başarıyı 2 kez tekrarlayan tek ülke "Portakallar"

Futbolda bir döneme damga vuran Hollanda, PSV Einhoven ve Ajax ile üçlü kupa kaldırmayı 2 kez başaran tek ülke. PSV Einhoven, 1987-1988 sezonunda o dönemki adı "Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası" olan final maçında Portekiz temsilcisi Benfica'yı penaltılarla 6-5 yenmişti. Teknik direktör Guus Hiddink yönetimindeki Hollanda temsilcisi, o yıllarda galibiyete 2 puan verilen sistemde ligi 59 puanla 1. sırada tamamlamış, Hollanda Kupası'nda da (KNVB Cup) Roda'yı 3-2 devirerek kulüp tarihinin en başarılı dönemini yaşamıştı.

Ajax ise 70'li yıllarda Johan Cruyff'lu efsane kadrosu ile fırtına gibi esmişti. İtalya'nın İnter takımını Şampiyonlar Ligi finalinde Cruyff'un 2 golüyle geçen Ajax, ligi 104 gol ve 63 puanla tamamlayarak şampiyon olmuş, Den Haag takımını Hollanda Kupası'nda 3-2 yenerek 3 kupa kaldıran 2. Hollanda takımı unvanını elde etmişti.

Bir sezonda 5 kupa

Üçlü kupa geleneğini ilk başlatan takım İskoçya temsilcisi Celtic, aynı zamanda bir sezonda 5 kupa kaldıran tek takım durumunda. 1966-1967 sezonunda katıldığı tüm turnuvalarda başarılı olan İskoçlar, sezonu 5 kupayla kapatarak kırılması zor bir rekore imza atmıştı.

Ligi 58 puanla lider kapatan Celtic, Şampiyonlar Ligi finalinde İnter'i 2-1, İskoçya Kupası'nda Aberdeen'i 2-0, İskoçya Lig Kupası'nda Glasgow Rangers'i 1-0 ve Glasgow Kupası'nda Partick Thistle takımını 4-0 yenmişti.

Haberin Devamı