Gazete Vatan Logo
Süper Lig Bu ihale tarihe geçer!

Bu ihale tarihe geçer!

21 Kasım’da yapılacak naklen yayın ihalesiyle ilgili Kulüpler Birliği Vakfı en önemli toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Göksel Gümüşdağ şu sözlerle müjdeyi verdi: “Ocak ayında söylediğimiz 600-650 milyon Dolar’lık tahmini rakamlara çok yakın yerlerde bu işi bitireceğimizi düşünüyorum. Türk futbolu dev bir adım atmış olacak”

Bu ihale tarihe geçer!

Kulüpler Birliği Vakfı, İstanbul’da naklen yayın ihalesiyle ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirdi. 21 Kasım Pazartesi günü yapılacak ihaleyle ilgili fikir alışverişinde bulunan 18 kulübün başkan ve temsilcileri, son durumu gözden geçirdi.

Vakfın Başkanı Göksel Gümüşdağ toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Gümüşdağ, “2 yılı aşkın bir süredir devam eden çok titiz bir çalışmanın son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. 2010 yılında elde edilen rakamı bulmanın imkansız olduğu, kulüplerin uzlaşamayacağı söylendi. Ama gördük ki kulüplerimiz sürecin en başında sonuna kadar tam bir uyum ve uzlaşı içerisinde hareket ettiler. Ocak ayında deklara ettiğimiz 600-650 milyon Dolar’lık tahmini rakamlara çok yakın yerlerde biteceğine inandığımız bir ihale modeli oluşturduk” ifadelerini kullandı.

‘TFF büyük katkı verdi’

Öncelikle ihale yapma hakkını devreden Futbol Federasyonu’na teşekkür eden Gümüşdağ, “TFF’nin katkısını asla gözardı edemeyiz. Yüzde 8’lik komisyon payını kulüplerimize devrettiler. İhale değerini artırmaya yönelik çok değerli katkılarda bulundular. Biz de dünyada başarılı modelleri inceledik. Lig başkanlarıyla, yayıncılarla görüştük. Peter Kenyon, Phil Lines, Nic Coward gibi uzmanların hizmetleri çok önemliydi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Göreceksiniz, yüz milyonlarca Dolar’lık bir değer artışı ile Türk futbolu dev bir adım atmış olacak. Bu ihale tarihe geçecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öngörülen bedel 425 milyon Dolar

Türkiye Futbol Federasyonu, toplantının ardından Süper Lig yayın ihalesi için teklif alma sürecini resmen başlattı. 5 yıllık süreci kapsayacak şekilde 4 farklı paket için firmalar ihaleye girebilecek. TFF’nin hesabına 50 bin TL yatırılması halinde firmalar ihalenin şartnamesi öğrenilebilecek. Yayın haklarında A paketine ilişkin muhammen bedel 425 milyon Dolar, B paketi için 45 milyon Dolar, C paketi için 15 milyon Dolar ve D paketi için de 495 milyon Dolar şeklinde açıklandı. Muhammen bedel, öngörülen bedel anlamına geliyor. Bu saptamayı bilirkişi yaparken, bir anlamda ihalenin 425 milyon Dolar’ın altına düşmeyeceği ifade ediliyor. 2010 yılında muhammen bedel 213.3 milyon Dolar olarak açıklanmış, Digiturk 1.5 katı bedelle yani 321 milyon Dolar’a ihaleyi kazanmıştı. Aynı hesapla yeni rakamın 600 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Süreç böyle ilerleyecek...

TFF’nin hesabına 50 bin TL yatıran firmalar, ihalenin şartnamesini öğrenecek yani bir anlamda sürece dahil olacak. 21 Kasım Pazartesi günü saat 10.00’da TFF merkezinde başlayacak ihaleye firmalar kapalı zarf usulü tekliflerle girecek. Sonrasında ise açık artırma usulüyle rakamın yükselmesi bekleniyor. 2010’daki ihale Türk Telekom ile Digiturk arasındaki mücadeleye sahne olurken, Digiturk A paketi için 321 milyon Dolar’lık teklifle kazanmıştı. Bu rakam KDV, federasyon ve organizasyon payı ile 424 milyon Dolar’a ulaştı. Bu seneki ihaleye Digiturk’ün yanı sıra TRT, Tivibu ve başta İtalyan olmak üzere bazı yurt dışı firmaların katılacağı kulislerde konuşuluyor.