Gazete Vatan Logo
Galatasaray Bütün Avrupa 'Havuz' diyor

Bütün Avrupa 'Havuz' diyor

Türkiye'de havuzun bozulması tartışılırken, bu uygulamanın son kalesi İspanya La Liga da 2016'da havuza geçiyor.

Bütün Avrupa 'Havuz' diyor

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın çıkışı ile başlayan havuz tartışmasında ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş da olumlu görüş belirtse de dünyadaki örnekler bize tam tersini işaret ediyor. Dünyanın en başarılı pazarlanan ligleri olarak ön plana çıkan İngiltere Premier Lig ve Almanya Bundesliga, kolektif yayın satışı yani bizdeki adıyla havuz sistemi ile her yıl gelirlerinin üzerine koyuyor.

İTALYA HAVUZSUZ BATTI

Havuz sistemi dışına çıkmayı deneyip bu uygulamayı 1998'de delen ilk büyük lig olan İtalya'da bazı kulüpler kısa vadeli kazançlar elde etmesine karşın ligin büyük düşüşüne şahit oldular. Yayıncı kuruluşların büyük maddi krizlerle boğuştuğu 11 yıl boyunca pasta daralınca, İtalyan devleri 2010'da havuz sitemine dönerek yıllık 1.1 milyar Euro karşılığında Sky Italia ile anlaştı. Böylece gelir kaybı önlendi.

LA LIGA DA ORTAK PAZARLAYACAK

Avrupa'daki önemli ligler arasında havuz uygulaması olmayan tek ülke İspanya... Real Madrid ile Barcelona'nın bazı rakiplerine göre 7 katın üzerinde yayın geliri elde etmesi ligdeki dengeleri yerle bir edince, iki kulüp ortak karar alarak 2016'dan itibaren yayın havuzunun birlikte pazarlanması için fikir birliğine vardı. Barcelona Başkanı Josep Bartomeu, geçen sezonun bitiminde The Times'a verdiği demeçte, "Barça ile Real başarılı olabilir ama biz sorunumuzu biliyoruz: Premier Lig çok daha rekabetçi. Kimin kazanacağını bilemiyorsunuz. Bizim düzenimiz değişmeli" açıklamasını yaptı. La Liga, 2016/2017 sezonundan itibaren havuz sistemine geçecek ve 5 büyük ligde yayın haklarını tek başına pazarlayan kulüp kalmayacak.

Haberin Devamı

EN DENGELİSİ PREMIER LİG

Avrupa ve Türkiye'deki yayın havuzlarının dağılımına bakınca en dengesiz ligin İspanya La Liga'da olduğu göze çarpıyor. Güçlü takımlar bulunmasına karşın gittikçe rekabetten uzaklaşan ve çift başlı bir lig haline dönüşen La Liga'da, Barcelona ile Real Madrid ligin sorunlarını çözmek adına havuz sistemini istiyor. Dünyanın en iyi pazarlanan ligi Premier Lig rakiplerine nazaran daha eşit bir dağılım belirlerken, Almanya Bundesliga da aynı çizgiyi izliyor. İtalya ise Türkiye'ye benzer bir çizgi izliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE SÜPER LİGİ

Kulüp Para (Milyon Euro)

1. Fenerbahçe .................24,4

2. Galatasaray................. 23,9

3. Beşiktaş.......................19,9

18. Kayserispor ................7,6

Birinci/sonuncu oranı: 3,2

(Sabah)