Gazete Vatan Logo
Futbol Çakır ve ekibi cebini doldurdu

Çakır ve ekibi cebini doldurdu

Son olarak Portekiz ile İspanya arasındaki yarı final maçını yöneten FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır, bir kez daha yönetimiyle göğsümüzü kabarttı.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 16 yıl sonra maç yöneten ilk Türk hakemi olan ve düdük çaldığı karşılaşmalardaki kararlarıyla tam not alan Çakır ve ekibi, üst düzey performansının yanı sıra önemli bir gelirin de sahibi oldu.

EURO 2012'de Türkiye'yi temsil eden Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım, Hüseyin Göçek, Tarık Ongun ve Bahattin Duran, maç başı kazancı olarak 152 bin euro gelir elde ettiler. 'Harcırah' olarak da şu ana kadar 7 bin 200'er euro alan hakemlerimiz, böylece toplam 188 bin euronun (430 bin lira) sahibi oldular.



Maç başı 15 bin euro

Edindiğimiz bilgiye göre, EURO 2012'de görev yapan orta hakemlere maç başı 15 bin euro ödeniyor. Yardımcı hakemler (çizgi hakemleri) 8 bin euro, 4'üncü hakemler 6 bin euro, yardımcı hakemlerin yedekleri ise 5 bin euro kazanıyor. Ayrıca tüm hakemler, UEFA'dan günlük 300 euro harcırah alıyor.

Her anlamda kazandı

Şampiyonada 3 maçta orta hakem, bir mücadelede 4'üncü hakem olarak düdük çalan Çakır, şu ana kadar harcırahla birlikte 58 bin 200 euro (133 bin lira) ücret aldı.

Portekiz-İspanya
Hakem: Cüneyt Çakır
Yardımcılar: Bahattin Duran, Tarık Ongun
Çizgi hakemleri: Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek

İngiltere-İtalya
Dördüncü hakem: Cüneyt Çakır
Yedek yardımcı hakem: Bahattin Duran

İtalya-İrlanda Cumhuriyeti
Hakem: Cüneyt Çakır
Yardımcılar: Bahattin Duran, Tarık Ongun
Çizgi hakemleri: Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek

Ukrayna-İsveç
Hakem: Cüneyt Çakır
Yardımcılar: Bahattin Duran, Tarık Ongun
Çizgi hakemleri: Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek

Bu sezon 12 uluslararası maç

FIFA korkartlı Cüneyt Çakır, 2011-2012 sezonunda 5'i Şampiyonlar Ligi, 3'ü de EURO 2008 olmak üzere 12 uluslararası mücadele yönetti.

Türk hakemlerinin önünü açtı

Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona ile Chelsea arasındaki yarı final maçında görev yaptıktan sonra Avrupa Şampiyonası'nda da yarı final yöneten Cüneyt Çakır, Türk hakemliğine büyük katkıda bulundu. Önümüzdeki yıllarda daha çok hakemimizin, uluslararası sahnede boy göstermesine kesin gözüyle bakılıyor.

UEFA-FIFA farkı

Uluslararası Futbol federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), düzenledikleri turnuvalarda hakemlere farklı sistemle ödeme yapıyor. UEFA, Avrupa Şampiyonası sırasında hakemlere maç başı ödeme yapıyor. FIFA ise bütün hakemlere aynı parayı ödüyor.

EURO 2008'de 12 orta hakem, maç başına 10 bin euro gelir elde ederken, yardımcı hakemlerde 5 bin euro para kazandı. Şampiyonada oynanan 31 maçta toplam 44 hakem görev yaparken, UEFA bu hakemlere 1 milyon eurodan fazla ödeme yaptı. FIFA ise 2010 Dünya Kupası’nda düdük çalan her hakeme 50 bin dolarlık ödeme yaptı.

Süper Lig'de durum ne?

Türkiye Futbol Federasyonu, 2011-2012 sezonunda Spor Toto Süper Lig maçları için orta hakemlere 2 bin 700 lira, yardımcı hakemlere bin 500 lira, dördüncü hakemlere de bin 300 lira ödeme yaptı.

Devler Ligi maçı 2 bin 500 euro

Şampiyonlar Ligi'nde karşılaşma yöneten bir hakem, yaklaşık 2 bin 500 euro maç tazminatı alıyor. Milli maç yöneten hakemlere, UEFA tarafından bin 800 euro ödeniyor. UEFA Avrupa Ligi'nde düdük çalan hakeme ise yaklaşık bin 500 euro veriliyor.

(hürriyet)

Haberin Devamı