Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Cavendish 4'te 3 yaptı

Cavendish 4'te 3 yaptı

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 128 kilometrelik Fethiye-Marmaris etabını Omega Pharma-Quick Step takımından Britanyalı sporcu Mark Cavendish, 3 saat 14 dakika 23 saniye ile kazandı.

Cavendish 4'te 3 yaptı

İkinciliği Lampre Merida takımından Richeze Ariel Maximiliano, üçüncülüğü de yine Omega Pharma-Quick Step takımından Mark Rensow tekerlek farkı ile elde etti. Göcek Tüneli civarında meydana gelen kazaya 35 bisikletçi karışırken, yaralanan bisikletçilere müdahale edildi. Bu arada yarış uzun bir süre durdu ve Ortaca mevkiinden ikinci kez start verildi. 132 kilometrelik etap, 4 kilometre kısaltılarak 128 kilometre üzerinden hesaplandı.

YARIŞ ÖNCESİ NE DEDİLER?

Yarış öncesi Lotto Belisol'un Alman sprinteri André Greipel, "Eğer bugün ters rüzgar olursa şansımı deneyeceğim" diyerek yine dikkatleri üzerinde topladı. Ardından Orica GreenEDGE'nin Britanyalı sporcusu Adam Yates de, "Zirve için bugün şansımı deneyeceğim. Genel klasmanda fark 6 saniye, ancak kolay değil. Çünkü Taaramae çok güçlü, ama ben elimden geleni yapacağım" diye konuştu. Cofidis'ten Yoann Bagot ise artık takımın tamamen turkuaz mayonun ebedi sahibi olması için takım arkadaşı Rein Taaramae için çalışacağını belirtti. Neri Sottoli takımının İtalyan sporcusu Pozzo, Türkiye Güzellikleri Mayosu'nu korumak için yine kaçmayı deneyeceğini, olmazsa da ana grupla kalacağını söyledi.

Omega Pharma-Quick Step'in Avustralyalı bisikletçisi Mark Renshaw, "Bugün kesinlikle toplu finiş bekliyorum ve Cavendish orada olacak. Cofidis takımı ile birlikte onun için çalışacağız" diyerek bu açıklaması ile dikkatleri üzerinde topladı.

Finike-Elmalı etabını 4'üncü bitiren MTN Qhubeka'nın Eritreli sporcusu Merhawi Kudus, "Daha iyi bir sonuç almak isterdim, ama herkes beni takip etti" diye konuştu. Genel ferdi klasman birincisi ve turkuaz mayonun sahibi Cofidis'in Estonyalı bisikletçisi Taaramae, gece bir bebek gibi uyuduğunu söyledi. Cofidis'in Takım Direktörü Stephane Auge, dünkü yarışın senaryosunun hayal gibi olduğunu söyledi.

YARIŞIN CEREYANI

Starttan hemen sonra 5 sporcu atak yaparak kaçtı. Katusha'dan Maxim Belkov, Caja Rural - Seguros RGA'nın İspanyol sporcusu Mas Bonet, Drapac Cycling'in Avustralyalı bisikletçisi Adam Phelan, Wanty Grouppe-Gobert Takımı'nın Belçikalı sporcusu Frederick Backhaert (WGG) ve Neri Sottoli Takımı'nın İtalyan sporcusu Andrea Fedi ön grubu oluşturdular. 22. kilometre geçilirken Belkov (KAT), Mas (CJR), Phelan (DPC), Backaert (WGG) and Fedi (NRI) ana grubunun 3 dakika 30 saniye önünde pedal basıyorlardı.

BEKLENMEYEN KAZA YARIŞI DURDURDU

53'üncü kilometredeki Göcek Tüneli geçilirken etap esnasında bugüne kadar eşi görülmemiş bir talihsizlik yaşandı. Meydana gelen kazada 35 civarında bisikletçi düştü ve bu esnada yarış komiseri yarışı durdurdu. Yaralanan 19 bisikletçiye anında müdahale edildi. Yarış, kaza yüzünden uzun süre durdu. Parkurun kaygan zeminini daha çok kazaya sebebiyet vereceği endişesiyle etap için yeniden kilometreleme yapıldı ve Ortaca mevkiinden ikinci kez start verildi. Bu arada yarış komiseri öndeki 5'li grubun 2 dakika 34 saniyelik zaman farkını muhafaza edeceği kararını duyurdu.

TIRMANIŞ PRİMİNİ KAZANANLAR

Kazadan önce ise tırmanış primini kazananlar şu şekilde belirlendi:

1-Drapac Cycling'ten Adam Phelan, 2-Caja Rural'dan Lyis Mas Bonet, 3-Wanty Groupe Gobert'ten Frederik Backeart

SPRİNT PRİMİNİ KAZANLAR

Kazadan hemen sonra yola koyulan bisikletçiler, yeni bir prime doğru pedal bastı. Doğal olarak sprint primi de önde giden 5'linin arasında paylaşıldı ve şu netice alındı:

Wanty Groupe Gobert'ten Frederik Backeart birinci. Neri Sottoli takımından Andrea Fedi ikinci sırayı elde etti. Üçüncülüğü de Katusha'dan Maxım Belkov aldı. Finişe 74 kilometre kala 5'li grupla, ana grup arasındaki fark 2 dakika 33 saniye olarak ölçüldü. Kazanın moral bozacağını sanılırken, yarışa devam eden bisikletçilerin yeniden kıyasıya bir mücadelenin içerisine girmesi ise görülmeye değerdi.

YARIŞ DİREKTÖRÜNDEN HAVA DURUMU

Yaşanan kazanın bisikletçiler üzerinde olumsuz bir etki yaratmaması için yarış direktörü Abdurrahman Açıkalın sporculara ve ekip şeflerine zaman zaman hava raporu verdi. Finişe 60 kilometre kala yapılan, "30 kilometre içinde yağmur beklenmiyor" anonsu ise dikkat çekti. Ancak bu anonsa rağmen hava yeniden bozdu ve yağış kısa aralıklarla yeniden başladı. 51 kilometre kala ana grubun tempo artırdığı görüldü ve fark öndeki 5'li ile 2 dakikanın altına indi. İkinci starttan bu yana bir dakikalık fark kapatabilmişti ana grup.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ

Finişe 30 kilometre kala etabın son primini kazananlar da belli oldu. Bu etaba özgü Caretta Caretta olarak anılan Türkiye Güzellikleri Primi'ni Neri Sottoli Takımı'ndan Andrea Fedi aldı. İkinciliği Wanyt Groupe Gobert takımından Frederik Backeart, üçüncülüğü de Drapac Cylcing'ten Adam Phelan elde etti. Bu sonuca rağmen Türkiye Güzellikleri adına ortaya konan beyaz mayonun sahibi değişmedi. Marmaris-Bodrum etabında beyaz mayoyu Neri Sottoli takımından Pozzo giymeye devam edecek. Bu arada ana grupta öndeki 5'liyle aradaki farkı 1 dakika 19 saniyeye kadar düşürdü.

Finişe 12 kilometre kala peşisıra ataklar gelmeye başladı. Öndeki 5'li ana gruba yakalanırken sprinte kalkanlar küçük gruplar oluyturdu. Ancak kaçışlar uzun mesafeli olmadı. Yağmur finişe yaklaşıldığı sırada yeniden etkisini gösterdi. Marmaris rampası çıkıldıktan sonra, inişe geçildiği sırada Konya Torku Şekerspor'un İspanyol sporcusu Dela Fuente Rasilla David'in atağı gözlendi. İspanyol bisikletçi fazla kaçamadı ve yakalandı. Artık finişe doğru yaklaşık 80 bisikletçi inanılmaz bir hızla pedal basmaya başladı. Omega -Parma Quick Stepli bisikletçiler iki etapta olduğu takım arkadaşları Mark Cavendish'i mükemmel bir şekilde finişe taşıyıp etabı kazanmasını sağladı. Britanyalı bisikletçi çizgiyi müthiş bir sprintle geçerken eliyle 3 işareti yapıp üçüncü etap zaferini ilan ediyordu. Zamanı ise 3 saat 14 dakika 23 saniye idi.

TURKUAZ MAYO YİNE TAARAMAE'DE

Yarın koşulacak Marmaris-Bodrum etabında Turkuaz mayoyu Cofidis Takımından Taaramae Rein giyecek.

MARMARİS BELEDİYESİ ETKİNLİKLERİ

Fethiye-Marmaris etabı sırasında Marmaris Belediyesi bir dizi etkinlik düzenledi. Gerçekleştirilen etkinlikler şöyle:

19 Mayıs Gençlik Meydanı'nda toplanan Marmaris Bisiklet Topluluğu üyeleri ve Marmarisli bisiklet tutkunları halk turu yaptı. Bu nedenle Ulusal Egemenlik Caddesi, Yeni Datça Yolu, Yunus Nadi Caddesi, Cumhuriyet Bulvarı, Kemal Seyfettin Elgin Bulvarı ve Atatürk Caddesi trafiğe kapatıldı.

Marmaris Belediyesi önüne palmiye ağaçlarının arasına dev Türk Bayrağı asıldı. Bisikletçilerin Marmaris'e girişinden önce deniz üstünde de görsel şölen başlatıldı. Paraşütçüler dev Türk Bayrakları ile bisikletçileri karşıladılar.

Haberin Devamı