Gazete Vatan Logo
Futbol Çıra gibi yandık

Çıra gibi yandık

UEFA; Beşiktaş, Bursaspor ve G.Antepspor’u mali kriterlere uymadıkları gerekçesiyle 1 yıl Avrupa Kupaları’ndan men etti

Çıra gibi yandık

Beşiktaş’a daha önce verilen ve ertelenen 2 yıllık men cezasını 1 yıla indiren UEFA Tahkim Kurulu, erteleme kararını ise kaldırdı. Böylece Kartal ‘hatalı mali bilgilendirme’ nedeniyle 1 yıl Avrupa’sız kaldı.

Tahkim Kurulu, Bursaspor’a Mbesuma’nın bonservisini geç ödemesi nedeniyle verilen ancak ertelenen 1 yıllık cezada erteleme uygulamasını kaldırdı ve şoke etti.

Ayrıca G.Antep’in de mali kriterleri yerine getirmemesi nedeniyle aldığı 1 yıllık cezayı onadı. Bu durumda G.Antep tıpkı Beşiktaş ve Bursa gibi gelecek sezon Avrupa’da olmayacak.
Çıra gibi yandık
ÇOK 8-0’lar gördük, hezimetler yaşadık ama dün gibisini hiç tatmadık! Türk futbol tarihimizin en karanlık günlerinden biri olarak tarihe geçen dünük gelişmeler, belki de işin ciddiyetini ülke olarak daha iyi kavramamızı sağlayacaktır.. Uzun süredir mali konularda büyük yaptırımlar uygulayacağını her basın toplantısında duyuran UEFA, dün Beşiktaş, Bursaspor ve G.Antepspor’u Avrupa Kupaları’ndan 1 yıl men ederek canımızı yaktı.

İSTERSENİZ önce siyah-beyazlılardan başlayalım.. Hatırlanacağı gibi UEFA Disiplin Kurulu 1 mayıs tarihinde Beşiktaş’a “hatalı beyanda bulunma” ve “mali disipline uymama” gerekçeleriyle Avrupa Kupaları’ndan 2 yıl men cezası vermiş, sonra da cezayı ertelemişti. Bu cezanın açıklanmasının ardından Beşiktaş’ın dosyasını hazırlayan UEFA Disiplin Müfettişi UEFA TAhkim kurulu’na başvurmuş ve cezanın artırılmasını talep etmişti. İşte bu nedenle dün İsviçre’nin Nyon kentindeki UEFA merkezine giden Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, avukat Emin Özkurt vedış ilişkiler sorumlusu Emin Usta şok bir kararla karşı karşıya kaldılar. Güçlü savunmaya karşın, Beşiktaş’ın 1 yıl süreyle Avrupa kupalarından men edilmesini engelleyemedi..
Çıra gibi yandık
UEFA Tahkim Kurulu, Dsiplin Kurulu’nun 30 Haziran-30 Eylül 2011 dönemlerine ilişkin olarak gerçekleştirilen denetimde Beşiktaş’ın UEFA Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Kuralları’na uymayarak, hatalı mali bilgilendirme yapmasından dolayı Beşiktaş’a verdiği 2 yıl (ertelemeli) men cezası ile 500 euro para cezası kararını bozdu. Tahkim Kurulu, 2 yıllık cezayı 1 yıla indirirken erteleme kararını kaldırdı, ayrıca 500 bin Euro’luk yaptırımda da indirime gitti ve 200 bin Euro’da karara vardı.

ZAMANINDA ÖDEMEDİLER

UEFA Tahkim Kurulu bununla da kalmadı ve Bursaspor ile ilgili 1 yıl ertelemeli avrupadan men cezasını da değiştirdi. Tahkim, Bursaspor’un eski futbolcusu Collins Mbesuma’nın başvurusu sonrasında Dsiplin kurulu’nun verdiği 1 yıl ertelemeli men cezasını da değiştirdi. UEFA Tahkim Kurulu ayrıca, tıpkı Beşiktaş’ta olduğu gibi futbolcularına ödemelerini zamanında yapmaması ve borçların zamanında ödenmemesi sebebiyle G.Antepspor’a verilen Avrupa kupalarından bir yıl men cezasını da onayladı.
Çıra gibi yandık
Kıran: Sonuna kadar hakkımızı ararız

BEŞİKTAŞ Futbol Komitesi Başkanı Tamer Kıran cezaları şu şekilde yorumladı: “Hakkımızı sonuna kadar savunmak için hukuki anlamdaki son noktaya kadar gideceğiz. Sayın Başkan ile yaptığım konuşmada cezanın ortadan kalkmasının zor olduğu izlenimine kapıldım. Trafikte kırmızı ışıkta geçtiğiniz zaman cezayı yersiniz. Bir daha geçmeyeceğim deseniz de cezayı yersiniz. Bu durumun tekrar etmemesi için elimizden geleni yapacağız.”

Şenez Erzik yine kayıplarda

TÜRK futboluna dün bomba düştü.. Ve UEFA Başkan Vekili Şenez Erzik’i arayan gözler yine kör oldu, hiçbir şey göremedi. Ne zaman Türkiye’nin başı sıkışsa kayıplara karışan, hiçbir zaman ülke menfaatleri doğrultusunda topa girmeyen, verilen cezaları uzaklardan seyreden Erzik, dün bir kez daha ülke vatandaşlarının tepkisine neden oldu.

TFF teyakkuzda

TFF, dünkü şok kararlar sonrası ülke menfaatleri doğrultusunda kulüplerle birlikte hareket etme kararı aldı. 3 kulübe yapılanların çok acımasızca olduğunu düşünen TFF yetkilileri, dosyaların CAS’a taşınması aşamasında ekiplere destek verecek, gerekirse UEFA’ya karşı birlikte tavır alınacak.

‘Hızlı bir şekilde CAS’a’

Yunus Egemenoğlu: “Bursaspor’a ceza verilmesi statüye aykırı. Beşiktaş ve Bursa çok hızlı olarak CAS’a gidip tedbir aldırmalı.”

TFF eski yönetim kurulu üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, umut dolu konuştu: “Bursaspor’a ceza verilmesi kulüp lisans sistemi statüsüne aykırı. O yüzden ceza çok ağır. Mayıs ayında alınan kararla, ilk denetimler geçen yaz yapıldı. 11 Avrupa takımında aykırılık tespit edildi. Bunlardan 3’ü, Beşiktaş, G.Antep ve Bursa’ydı.

‘ÖZELLİKLE BURSA’

BEŞİKTAŞ ve Bursaspor’un çok hızlı bir şekilde CAS’a başvurması gerekiyor. İhtiyati tedbir talebinde bulunup, bu kararları önlemeleri gerekiyor. Özellikle Bursaspor ile ilgili dosyanın içine baktığımızda, Bursaspor’a verilen ceza, kanaatime göre hukuka aykırı ve çok ağır.

Çünkü UEFA, kulübün itilaf konusu olan borcu varsa bunu lisans almaya engel görmüyor.”

CAS; Beşiktaş ve Bursa kararını bozabilir

UEFA’NIN aldığı kararlar sonrası CAS’a başvuracaklarını açıklayan Beşiktaş, Bursa ve G.Antep’ten 2’sinin şansı yüksek. CAS’tan tek hakimli çabuk mahkeme talep edecek olan iki kulüp, eğer buradan tedbir kararı aldırabilirlerse, Avrupa Kupaları’na bu sezon katılabilirler. Hukukçulardan alınan bilgilere göre bu çok yüksek bir ihtimal.

FAKAT kurtarırı olmayan G.Antep’in böyle bir şansı yok..

Avrupa’ya giden 4 takımın 3’ü ceza yedi

GEÇEN sezon 4 takımla Avrupa’da ülkemizi temsil ettik. F.Bahçe’nin alınmaması sonrasında Trabzon Devler Ligi’nde, Beşiktaş, Bursa ve G.Antep de Avrupa Ligi’ne gitmişlerdi.. Cezalar sonrası da geçen sezon Avrupa’ya giden 4 takımın 3’ünün ceza aldığı göze çarpıyor.. Trabzon da şike süreci sonrası UEFA’dan ceza yerse tam bir Avrupa laneti yaşamış olacağız.

Yazıcı: Bu bir hukuk cinayeti

BURSASPOR Başkanı İbrahim Yazıcı, UEFA Disiplin Kurulu’nun yeşil-beyazlı kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası vermesini ”Bizim böyle bir ceza almamız mümkün değil. Bu bir hukuk cinayeti olur” diyerek yorumladı: “Gerekli itirazlarımızı yapacağız. Bunu da vakit geçirmeden şimdi gerçekleştiriyoruz. Borcu olmayan bir kulüp, nasıl böyle bir ceza alır. Bunda bir hata olduğunu düşünüyoruz. Bu yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz.”

Ceza alan 11 takımın 3’ü Türk

UEFA Disiplin Komitesi’ne bu sezon 11 takımın gittiği biliniyor. Bunların isimleri tek tek açıklanmıyor ama bir ülkeden 3 takımın gittiği ne bu yıl ne de daha önce yaşanmış bir durum değil. 11 takımın 3’ü Türk olunca da insan, UEFA’nın bize karşı son zamanlardaki tutumunu çok net olarak görebiliyoruz..

Eskişehir ve Karabükspor gidiyor

Ligden Avrupa bileti kapan Beşiktaş yerine Es-Es, kupa finalisti Bursa yerine Karabük Avrupa Ligi’ne alınacak.

UEFA’NIN Avrupa Kupaları’na gitme hakkını elinden aldığı Beşiktaş ve Bursaspor yerine hangi takımların gideceği de merak ediliyor. Şöyle anlatalım. Beşiktaş hakkını ligden, Bursaspor da kupadan aldığı için yerlerine gidecek takımla da bu organizasyonlardan seçiliyor. Ligi Bursa’nın arkasında bitiren Eskişehir, Beşiktaş’ın hakkını alaca.. Çünkü üstündeki Bursa zaten kupada final oynadığı için Avrupa Kupaları’na gidiyordu.

FB’YE ELENMİŞTİ

PEKİ diğer takım kim olacak.. Bursa finale gelmeden önce Eskişehir’i eledi ama onlar ligden hakkını kazandı. Bu yüzden F.Bahçe’nin kupa yarı finalinde elediği Karabük, UEFA’da mücadele edecek.

Haberin Devamı