Gazete Vatan Logo
TBL David Blatt: 'Çok zor bir sezon bizi bekliyor'

David Blatt: 'Çok zor bir sezon bizi bekliyor'

Blatt: Doğru yaklaşımla beraber sürdürülebilir temellere inanan bir ekip var. Burada kendi felsefemle çok uyuşan bir ortam buldum

David Blatt: 'Çok zor bir sezon bizi bekliyor'

Avrupa’da Rusya ile Eurobasket’i kazanıp (2007) ve Maccabi’nin başında Euroleague şampiyonluğu yaşayıp (2014) zirve yapan, ardından NBA’in yolunu tutan David Blatt, Cleveland Cavaliers’taki 2. sezonunda doğduğu yer ABD olsa da, mesleğe adım attığı ve ‘sürekli’ mesai yaptığı Avrupa Kıtası’ndan gidip NBA’den şampiyonluk çıkaran ilk coach olacaktı belki... Ama sezon bitmeden yaşanan ayrılık, belki de Blatt’in yeni Türkiye macerasının habercisiydi... 2007-2008 sezonunda Efes Pilsen (Anadolu Efes) ile geçirdiği ve şanssızlıklarla dolu sezonun ardından yeni bir Türkiye macerasına bu kez Darüşşafaka Doğuş ile yelken açan 57 yaşındaki tecrübeli çalıştırıcı, Yeşil-Siyahlı kulüpteki yapılanmayı, kısa ve uzun vadedeki hedeflerini anlattı.

‘FELSEFEMİZ UYUŞUYOR’

“Basketbol felsefesi olarak anlayışım hiç değişmedi. Buraya neden geldiğim sorusunun yanıtı ise şu: Darüşşafaka Doğuş’ta benimle aynı zihniyette kişileri buldum. Doğuş Grubu’nda en başta Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’ten, İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kutluay’a ve Genel Menajer Mithat Demirel’e kadar, niteliğe, doğru yaklaşıma ve çalışmayla beraber ilkelere ve sürdürülebilir temellere inanan bir ekip var. Burada kendi felsefemle çok uyuşan bir ortam buldum.”

Haberin Devamı

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ’

“Her şeyden önce buradaki işlerimizden birisi de seyirci kitlesini büyütmek. Bu da şu anlama geliyor: İnsanların takip edeceği, parçası olmak isteyeceği ve son olarak da seyirci kitlemizi ve desteğimizi artırabileceğimiz iyi, sürdürülebilir ve nitelikli bir program oluşturmak. Rakamsal olarak bazı büyük kulüplerin gerisinde olduğumuz doğru. Ama bu aynı zamanda da bir fırsat. Programımızın bu yönünü de büyütebiliriz.”

‘ÇEKİCİ BASKETBOL OYNAYACAĞIZ’

“Sayıca seyircimiz çok olmayabilir ama bizim de seyircimiz var. Salonumuz da diğerlerininki kadar büyük değil ama son derece modern ve konforlu. Adım adım gidelim ve güzel salonumuzu olabildiği kadar sık dolduralım. Buradan yola çıkarak da insanların kendini özdeşleştireceği ve parçası olmak isteyeceği bir takım olalım, kazanmaya yönelik çekici bir basketbol oynayalım. Hep beraber bunu yapabiliriz.”

Haberin Devamı

‘KISA SÜREDE ÇOK YOL ALDIK’

“Takımla birlikte çalışmaya başlayalı 3 hafta ve 2 gün oldu. Ama iletişim açısından, ilişki açısından, işlerimizi nasıl yapacağımız konusunda birbirimizi anlama açısından şimdiden çok yol kat ettik. Açıkçası çok yeni bir takımız. Teknik kadrosu da yeni bir takım olarak kadrosu geçen sezona göre aynı kalan takımlara nazaran uyum sağlamamız daha fazla süre alacak. Ama kendi deneyimime dayanarak söyleyebilirim ki: Bu takım çok kısa sürede çok yol kat etti. Bu da şu ana kadar iyi oynamamızı sağlıyor.”

‘HİÇ ŞİKAYET ETMEDİM'

NBA’de antrenörlük yapmak her yönüyle zor. Her şeyin ötesinde kurallar farklı. 48 dakika oynamak, her gün seyahat etmek... Avrupa’dan başlı başına çok farklı bir boyutta yaşıyorsunuz... Benim için ‘NBA’de şampiyonluk yüzüğü çalındı’ yorumları yapılsa da ben buna katılmıyorum.”

‘İSTİKRAR ÖNEMLİ’

“Hazırlık maçları adı üstünde hazırlık maçlarıdır. Kazanmak ya da kaybetmek çok özel bir anlam ifade etmez. Ama oynadığınız oyunun şeklini ifade eder. Bizim maçlarımıza da bakarsanız istikrarlı şekilde benzer tipte sonuçlar aldığımızı görürsünüz. İstikrar önemli bir şey. Çalışmamızın henüz başındayız ama bu istikrarı göstermeyi başardık.”

Haberin Devamı

‘ÇOK ZOR BİR SEZON BİZİ BEKLİYOR’

“Bence bütün takımlar çok zorlu bir uyum dönemi geçirecek. Çünkü Euroleague çok farklı bir formata büründü. Bununla beraber önümüzde Euroleague’e paralel oynanacak çok ama çok sert bir Türkiye Ligi var. Oyuncular, teknik kadro, yönetim, bütün organizasyon üzerinde sezon boyunca istikrarlı şekilde iyi sonuç alma baskısı olacak. Bu sadece bizim için değil bütün takımlar için geçerli.”

‘MÜKEMMELE ODAKLANACAĞIZ’

“Benim için en öncelikli şeylerden biri, mükemmelliğe bağlılığımızı göstermektir. Yani işimizi yaparken, spor hayatımızda, sahaya ayak bastığımız her anda, yaptığımız her şeyde, her defasında mükemmeli hedeflemek... Sonuçlardan bahsetmek kolay, ama süreç ve tutarlı yaklaşım olmadan sonuçlar hakkında konuşma hakkımız olmaz, ya da eksik noktalar olur. Ne yapacağımız anlatmaktan ziyade nasıl yapacağımızı anlatmayı daha doğru buluyorum. Mükemmeli hedefleyerek, birbirimize bağlı kalarak, adım adım giderek kaliteli bir takım, kaliteli bir program inşa etmek asıl hedefimiz.”

Haberin Devamı

(Habertürk)