Gazete Vatan Logo
Futbol Demirel tarihe geçti

Demirel tarihe geçti

4 yıl daha görevinin başında kaldı

Demirel tarihe geçti

Ankara’da 173 delegenin oy kullandığı seçimlerde Turgay Demirel ile Ali Doğan yarıştı. 1992’den bu yana görevde olan Demirel, 67 oya karşılık 105 oy toplayıp 4 yıl daha başkanlık koltuğunda kaldı.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nunda dün yapılan seçimden zaferle çıkan Turgay Demirel, 6. kez başkanlık koltuğuna otururken 4 yıllık görevini tamamlaması halinde ise en uzun süre bu koltukta oturan başkan unvanını da elde edecek. Toplam 179 delegeden 173’ünün hazirun cetveline imza attığı seçimde Turgay Demirel ile Ali Doğan yarıştı. 5 sandıkta yapılan oylamada 105 oy alan Turgay Demirel, 67 oy çıkan Ali Doğan’ı geride bırakıp 1992’de Osman Solakoğlu’ndan devraltığı başkanlık koltuğunda 4 yıl da oturmayı garantiledi. 1968-77 ve 1979-92 yılları arasında toplam 23 yıl görev alan Solakoğlu’nu, 4 yıllık görevini tamamlamasının ardından ‘en uzun başkanlık’ konusunda geride bırakacak. SEÇİM öncesinde G.Saray, F.Bahçe, Beşiktaş ve Anadolu Efes’in Ali Doğan’a destek verip Demirel’e cephe almasına rağmen son başkan, 105 oy toplayıp bir kez daha kazandı. Genel kurula F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve Anadolu Efes Başkanı Tuncay Özilhan da katılırken 11.30’da açılan oturumda Erdal Poyrazoğlu ortak aday olarak divan başkanlığına seçildi.

DEVLET TEPKİSİ!

Gündem maddelerine geçildikten sonra ise F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın usul hakkındaki itirazı dikkat çekti. Faliyet denetim raporlarının eline geçmediğini belirten Yıldırım, özerklik vurgusu yaptı. Federasyonun özerkliğini sorgulayan Yıldırım, ‘listede devletin temsilcisinin olmaması’ gerektiğini belirtip eleştirilerde bulundu. OY verme işlemi öncesinde ise iki başkan adayı da delegelere seslenirken daha sonra ise seçime geçildi. Oylama ilk kez alfabetik sıralamaya göre yapılırken sandıklardan şu sonuçlar çıktı: 1. sandık (21-13), 2. sandık (23-13), 3. sandık: 23-12, 4. sandık (23-12), 5. sandık (15-17).
Doğan konuşunca kaybetti
Genel kurula Aziz Yıldırım’ın gelmesi en fazla ilgi çeken görüntüydü. Yıldırım’ın divan başkanı ile atışması ve ardından da söz alarak konuşması kongreye ağırlığını koymak istemesi olarak algılandı. Ayrıca Yıldırım’ın Tuncay Özilhan ve Fikret Orman’la birlikte oturması da ‘birlikte hareket’ mesajı niteliğindeydi.
Turgay Demirel’in rakibi Ali Doğan ve ekibi seçimin başında gerilim politikası izledi. Yaptığı konuşma ise belki de seçimin kaderini belirledi. Dünya 2.’liğini küçümseyen, başkan olmak için basketbol bilmeye gerek olmadığı yönünde konuşan ve seçimin Ankara’da yapılması zorunluluğuna rağmen ‘neden İstanbul’da yapmadınız’ sorusunu yönelten Ali Doğan’ın bu sözleri ise delegeler arasında keskin dönüşlere neden oldu.

‘Delegelerle görüşemedim’

Seçimden mağlubiyetle çıkan Ali Doğan, oylama öncesinde ise iddialı konuştu.Yangından mal kaçırır gibi seçim yapıldığını da belirten Doğan, “Seçim takviminin çok kısa olmasından dolayı, bir çok delege ile görüşme imkanı sağlayamadım. Popülizmin olduğu yerde hiç bir iyi netice olması mümkün değil. ‘Ali Doğan basketboldan anlamaz’ dediler. Basketboldan da az çok anlarız ama bir yönetici bir yere talip olurken, illa bu işin uzmanı, ehli olacak diye bir şey yok” dedi.

3 Büyükler Demirel’i dinlemedi
Demirel’e karşı 3 Büyükler ve A.Efes cephe oluştururken konuşması sırasında da protestoda bulundular. Aziz Yıldırım, konuşmaya tepki gösterirken G.Saray, F.Bahçe ve Beşiktaş temsilcileri salon dışına çıktı. Oylamanın ardından konuşan Demirel ise durumu, “Delegelerin bazı ihtiyaçları oluyor ve dışarı çıkabiliyorlar. Ayrılmaları hangi zamana denk geldi bilmiyorum ama beni 6. kez gördükleri ve kanıksadıkları için seyredip çıkmış olabilirler” özetledi.

Haberin Devamı