Gazete Vatan Logo
Süper Lig Denizli'den derbi yorumu!

Denizli'den derbi yorumu!

Mustafa Denizli pazar günü oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisini yorumladı

Denizli'den derbi yorumu!

Milliyet gazetesinden Bilal Meşe'yle bir röportaj gerçekleştiren Denizli çarpıcı ifadeler kullandı.

İşte o röportaj;

Azerbaycan’da görev yapmasına karşın Süper Lig’i radarından kesinlikle çıkarmayan Türk Futbolu’nun efsane hocası Mustafa Denizli, derbiyi mercek altına aldı.

Denizli ile yaptığımız tele-söyleşide hem Galatasaray’ı, hem de Fenerbahçe’yi en ince ayrıntısına kadar kantara koyduk. Takımların avantajlarını, dezavantajlarını konuştuk. Mustafa hocanın ilk mesajı şu oldu;

“Bize her şeyiyle derbiyi yaşatın...”

Söyleşiye, klasik ‘Hangi takım kazanır?’ sorusuyla giriş yaptık:

“Burada kazanma ihtimalinden ziyade derbinin atmosferi çok önemli. Çünkü, skor şampiyonluk yarışını çok fazla değiştirmeyecek. Yani, bu derbi özellikle Galatasaray açısından çok önem taşıyor. Galatasaray’ı bu maçı kazanabilmesi için tribünleriyle doksan dakika birlikte oynaması gerekiyor. Bu bütünlüğü sağlayamadıkları anda, onlar adına çok zor olur. Bu birliktelik sağlandığı anda Galatasaray’ın üst düzeye çıkabilirliği her zaman var. Ne var ki, Galatasaray, son haftalarda bu unsuru yakalamadığı için sahaya tedirgin çıkacaktır.”

- Derbi’nin kaderini hangi futbolcular belirler, kimler öne çıkar?

* “Her derbi yeni bir yıldız, öne çıkan bir oyuncu yaratabilir. İki takımı kantara koyacak olursak, Galatasaray’da Sneijder, Burak Yılmaz ve biraz da Melo öne çıkabilir. Fenerbahçe’de ise Gökhan Gönül, Sow ve Emenike olarak düşünüyorum.”

Sözü, kritik derbiyi yönetecek hakeme, yani Bülent Yıldırım’a getirdik:

“Bülent Yıldırım çok iyi bir grafik gösteriyor ve derbi için iyi bir seçim. Ancak, çok sıkıntılı bir maç yöneteceğini sanmıyorum. Çünkü, ortada kafa kafaya bir yarış yok. Bu faktör de Bülent Yıldırım’ın işini kolaylaştırıyor.”

Drogba ve Emenike... Bu ikiliden hangisi sonucu belirler?

“Etkileyici isimler arasında saymıştım Emenike’yi... Drogba ise son haftalardaki kötü görüntüsüne bu maçta son verebilir mi, bilemiyorum. Nasıl bir performans ortaya koyacak, şimdilik soru işareti. Eğer arzulanan performansı bu derbide yakalarsa, Galatasaray taraftarı onunla ilgili olumsuzluğu rafa kaldırabilir, hatta unutabilir.”

Derbide en kritik eşleşme hangi oyuncular arasında olur?

* “Şu olur, bu olur demek çok zor. Çünkü iki takım da genellikle alan savunması taktiğini öne çıkararak oynuyor. Onun içindir ki, bu eşleşmeler devamlı değişebilir. Alan ve takım savunmasını hangi takım yaparsa büyük avantaj sağlar.”

Mancini mi, yoksa Yanal mı avantajlı, neden?

“Mancini bulunduğu ortam ve psikoloji itibariyle daha sıkıntılı durumda. Bu da otomatikman, Ersun Yanal’ı avantajlı kılıyor. Yani, Mancini ve Galatasaray tribün
elektriğini, desteğini yanına alabilirse, avantaj sağlar.”

Peki derbide maçın adamı kim olur?

“Bu soruya hiç kimse yanıt veremez. Belki üç dakika oynayan, belki on dakika oynayan maçın adamı olur. Derbiler bu tür olasılıklara açıktır.”

Savunma, orta saha ve hücum bölgelerini ayrı ayrı ele alırsak, hangi takım hangi bölgede ağır basar, neden?

“Bu unsurları ayrı ayrı ele alamayız. Çünkü takım bir bütündür. Bu bütünlüğü Fenerbahçe lig maçlarında Galatasaray’a oranla daha iyi sağladı. Maalesef Galatasaray bu anlamda süreklilik gösteremedi. Ama bütün bunlar derbiler için olasılıklardır. Derbilerin hangi şartlarda hangi sonuçları ortaya çıkardığı Türkiye çok yaşadı, bu hafta da yaşayabilir.”

Bu maçta nasıl bir futbol ortaya çıkar? Yani kalite, mücadele ve de tempo açısından... Beklentiniz nedir?

“Bu ortamda ben sadece mücadelenin ön plana çıkmasını bekliyorum. Doğrusu futbolseverleri doyuracak bir futbol ortaya çıkacağını sanmıyorum.”

Fenerbahçe derbiye nasıl bir taktikle çıkar? Açık puan farkı, Yanal’ı savunma anlayışına iter mi?

“Tam tersi, Fenerbahçe’nin savunma ağırlıklı oynaması bana göre çok uzak bir ihtimal. Hele bir de bu kadar avantajlı durumdayken... Bir de derbi psikolojisini düşünün. Galatasaray’ı yenip, şampiyonluğu daha anlamlı hale getirme düşüncesi de öne çıkabilir, çıkması da doğaldır. İki takım da, takım savunması yapar.”

Galatasaray’da bir diyalog eksikliği var. Bunu saha içindeki görüntülerden görebiliyoruz. Sezon bitiyor neredeyse, bir Kopenhag bir de Juventus maçları belleklerde kazılı. Bu maçlar da sezonu kurtarma adına yeterli olamadı

Hocam, iki takımı da çalıştırdınız... İki takımın kadro kalitesini biliyorsunuz. Hangisi daha etkili ve daha doğru. Teknik adam olarak, hangi kadroyu tercih ederdiniz?

“Hangi kadronun daha etkili olduğu çok önemli değil. Hangisinin daha takım olduğu önemlidir. Galatasaray bu anlamda sıkıntılar yaşayan bir ekip. Fenerbahçe ise ikinci yarıda birkaç haftalık mağlubiyetler serisine girdi, ancak zor da olsa oradan dönmesini bildi. Tabii ki bu dönüşte hem Galatasaray’ın, hem de Beşiktaş’ın katkısı büyük oldu. Her iki takım da o avantajı iyi kullanma becerisini gösteremediler, değerlendiremediler. Bu da Fenerbahçe’ye büyük avantaj sağladı. Galatasaray’ın kadrosuna baktığımız zaman çok değerli olduğu zaten gözüküyor. Fenerbahçe’de aynı çizgide. Artı Fenerbahçe yabancılar konusunda Galatasaray’ın yaşadıklarını yaşamıyor. Yani, yabancılar konusunda Fenerbahçe’nin bir devamlılığı söz konusu.
Galatasaray ise her hafta yeni bir arayış içinde. Bunu daha önce de konuştuk, Galatasaray bu sezon takım bütünlüğünü yakalamakta zorluklar yaşadı. Galatasaray’da bir diyalog eksikliği var. Bunu saha içindeki görüntülerden görebiliyoruz. Galatasaray çizgiyi çok ender yakalayabildi. Türkiye liginde çok az oldu bu. Sezon bitiyor neredeyse, Galatasaray’ın bir Kopenhag bir de Juventus maçları belleklerde kazılı. Bu maçlarda sezonu kurtarma adına yeterli olamadı. Galatasaray iyi oynamıyor, iyi oynamadığı için de iyi sonuçlar alamıyor. Bu çok net ortada.
Bu derbi inşallah benim düşündüğümün üzerinde bir futbol ortaya koyar ve tribünle takım arasındaki bağları da güçlendirirler.”

G.Saray ve Beşiktaş’ın şansları aynı

Galatasaray ile Beşiktaş, kafa kafaya ikincilik mücadesi veriyorlar. Bu ikiliden hangisi Devler Ligi’ni yakalar, kim ağır basıyor?

“Sezonun esas kilit sorusu bu. Bu soruyla siz zaten şampiyonu belli etmişsiniz. İkincilik yarışı, Fenerbahçe’nin ipi göğüslediği anlamına geliyor. Futbol öyle bir oyun ki, her türlü sürprizlere gebedir. Ortada çok büyük anormallikler olmazsa, bu soruyu da doğru bir soru olarak kabul etmek zorundayız. Zaten bu yarışın bence esas manada havasını kaçıran hadise Fenerbahçe’nin Avrupa’ya gidemeyecek olmasıdır. Bu karar lig yarışını da son derece olumsuz etkilemiştir. Galatasaray ve Beşiktaş’a gelince, iki takım arasındaki şartlar çok eşit. Derbiyi Galatasaray kazanırsa, ikincilik için büyük avantaj sağlar. İki takımın ikincilik mücadelesi bir kaç hafta daha sürer.”

Bize derbiyi yaşatsınlar

Mustafa hocam bu derbi öncesi mesajınız ne olacak?

“Bir futbolsever olarak R.Madrid - Barcelona maçının heyecanını bize yaşatmalarını istiyorum. Bu derbi sadece klişede kalmasın, bize göstersinler. Futbol olarak, oyun olarak, tempo olarak, gollerle süslesinler, bizleri futbola doyursunlar. En önemlisi centilmenliği tüm futbolseverlere anımsatsınlar. Özeti, herşeyiyle, bizlere derbi yaşatın.”

Kaybederse sıkıntı

Hocam, Galatasaray’da Başkan, yönetim, teknik kadro ve futbolcular bir hayli sıkıntılı ve hedef konumundalar. Derbiyi kazanmaları halinde Aslan’daki bu sıkıntılar rafa kalkar mı? Yenilmesi halinde nasıl bir tablo bekliyor Galatasaray’ı?

“Derbiyi kazanmaları halinde en azından sıkıntıları bir süre için ertelerler. Tersi bir skorda ise sıkıntılar giderek büyür. Fenerbahçe hem yener, hem de iyi bir futbol ortaya koyarsa, Galatasaray kalan haftalarda asla rahat olamaz.”

Haberin Devamı