Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe Derbide kim avantajlı?

Derbide kim avantajlı?

lk 45 dakikada Kanarya, ikinci 45'te ise Kartal'ın özellikleri ön plana çıkıyor...

Derbide kim avantajlı?

Sarı-lacivertliler; defansı, siyah-beyazlılar; kalesi ve hücumu ile güçlü

1 POZİSYONDA BEŞİKTAŞ

Bu sezon gol dağılımlarına bakıldığında tüm futbolcularından en fazla verimi alan ekip Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlılar, 133 gol pozisyonunun 49'unda fileleri havalandırdı. Fenerbahçe, rakibinden fazla pozisyona (146) girmesine rağmen, 12 gol daha az (37) atabildi. Kartal yüzde 36,8 olan pozisyonları gole çevirme yüzdesi ile Fenerbahçe'ye (%24.8) bu alanda fark attı.

2 DEFANSTA FENERBAHÇE

Hücumda Van Persie mi Fernandao mu sıkıntısı yaşayan Fenerbahçe, defansta Mehmet Topal, Josef, Kjaer ve Alves'in performansı ile dikkat çekiyor. Kanarya 22 haftada rakiplerine 51 pozisyon verirken, bunların 19'unu kalesinde buldu. Bir maçı eksik Beşiktaş rakiplerine 71 gol pozisyonu verdi ama Tolga Zengin'in kurtarışları ile kalesinde sadece 20 golü ağlarında gördü.

3 KARTAL İYİ PASLAŞIYOR

Fenerbahçe ile Beşiktaş'ı ayıran bir başka nokta ise yaptıkları pas sayıları. Siyah-beyazlılar, ezeli rakibine göre topu ayağında tutmayı daha çok seviyor. Bu da pas sayılarına yansımış durumda. Kartal, Fenerbahçe'ye göre 479 isabetli pas yani neredeyse bir maçlık daha fazla pas yaptı.

Haberin Devamı

4 KANARYA'NIN FİZİĞİ GÜÇLÜ

Takımların kazandıkları ikili mücadeleler, hava topu yüzdeleri ve rakip atağı kesme değerleri incelendiğinde ön sıralara Fenerbahçe çıkıyor. Vitor Pereira'nın ekibi yüzde 53,4 olan ikili mücadele kazanma ve yüzde 60,2 olan hava topu kazanma başarısı ile ligin zirvesinde bulunuyor. 422 rakip atağını keserek de bu alanda ilk sıradalar.

5 HAVADA ALVES KARADA KJAER

Avrupa'nın maç başına en fazla hava topu kazanan ekibi olan Fenerbahçe'de bu başarının en büyük payı Bruno Alves'e ait. Portekizli futbolcu, maç başına kazandığı 5.4 hava topu ile ligin en iyisi oldu. Bunun yanında Simon Kjaer de girdiği 44 ikili mücadelenin sadece 1'ini kaybetti ve fark yarattı.

6 KULÜBENİN KRALI ŞENOL GÜNEŞ

İki ekibin kulübe performansları incelendiğinde Şenol Güneş açık ara öne çıkıyor. Deneyimli teknik adam 21 maçta 62 oyuncu değişikliği yaparken, bu isimler oyuna girdikten sonra 8 gol attı, 7 de asist yapmayı başardı. 15 golü kulübeden bulan Güneş, bu sayı ile ligin en iyisi. Vitor Pereira ise 65 hamlesinde 6 gol, 5 asisle 11 golü kulübeden getirdi.

Haberin Devamı

7 NÖBETÇİ GOLCÜ CENK TOSUN

Kulübeden oyuna girdiği 16 maçta 341 dakika süre alan Beşiktaşlı Cenk Tosun, kulübeden oyuna girip skoru en fazla değiştiren isim. Başarılı futbolcu, bu sürede 3 gol atıp, 3'te asist yapatı. Siyah-beyazlıların bir diğer yeteneği Kerim Frei da sonradan oyuna girip 3 gol atarken bir de golle sonuçlanan asist yaptı.

8 İLK YARIDA F.BAHÇE HIZLI

İki takımın karşılaşmalarında atılan gollerin dakika aralıkları incelendiğinde ise ilk 45 dakikalar Fenerbahçe'yi, ikinci 45 dakikalar Beşiktaş'ı işaret ediyor. Sarılacivertli takım, 31 ila 45. dakikalar arasında tam 12 gol bulurken, tüm gollerinin yüzde 32'si bu aralıkta atıldı. Beşiktaş'ta ise topların yüzde 58'i yani 28 tanesi son yarım saatlik bölümde ağlarla buluştu.

9 KANARYA GEÇ ÇÖZÜLÜYOR

Atılan gollerde Fenerbahçe ilk yarılarda öne çıkarken, Kanarya ilk 45 dakikalarda yediği goller ile de fark yaratıyor. 18 takım içerisinde ilk 45 dakikada en az gol atılan ekip olan Fenerbahçe, ağlarında bu aralıkta sadece 5 gol gördü. Beşiktaş 11 golü ilk 45 dakikada yedi. İkinci 45'de ise Fenerbahçe 12 gol görürken, Beşiktaş atılan 8 gol ile ligin bu aralıkta en az gol yiyen ekibi.

Haberin Devamı

10 ÖNE GEÇERSE KAYBETMİYOR

Ligin en fazla gol atan ekibi olan Beşiktaş, bu sezon öne geçtiği hiçbir maçta puan kaybetmedi. Siyah-beyazlılar geriye düştüğü karşılaşmalardan 9 puan çıkarırken, yenik duruma düştüğü maçlarda 12 puan kaybetti. Fenerbahçe'de ise durum farklı. Sarı-lacivertlilerler öne geçtiği maçlarda 6 puan kaybederken, yenik duruma düştüğü maçlarda aldığı puan ise bir.

(Sabah)