Gazete Vatan Logo
Ziraat Türkiye Kupası Dev derbi öncesi analiz!

Dev derbi öncesi analiz!

Fenerbahçe ve Beşiktaş, kupa yarı finalinde 2-2'nin rövanşında Kadıköy'de karşılaşıyor. İki takım ne yapmalı, nasıl bir maç izleyebiliriz; Ersin Düzen ve Gökhan Dinç yazdı...

Dev derbi öncesi analiz!

ERSİN DÜZEN | Kadıköy'de Gelenek Devam Eder

F.BAHÇE’NİN ligi kazanma ihtimali, rakiplerine göre daha az. Sezonu kupa ile bitirmek için en kestirme yol önce Beşiktaş’ı elemek, sonra finali kazanmak. Sarı-lacivertliler, Kadıköy’de 15 senedir derbi kaybetmiyor. Bu akşam aynı istatistiğin devam edeceğini düşünüyorum; bir başka deyişle final F.Bahçe’ye daha yakın. Sebeplerini sıralayalım...

BEŞİKTAŞ’IN lig motivasyonu daha fazla. Şenol Güneş, belki de farklı bir 11 ile sahaya çıkabilir. F.Bahçe, oyun olarak tatmin etmese de, istediğini nasıl alacağını bilen bir takım. Taraftarın yoğun baskısına rağmen şuurunu hiç bir zaman yitirmeyen, disiplinli, soğuk kanlı ve güvenli.

GEÇEN her dakika F.Bahçe’nin lehine. Aykut Kocaman’ın tam da işine gelebilecek bir avantaj. Beşiktaş’ın gole ihtiyacı var. Daha agresif olmak zorunda. F.Bahçe’nin 2. bölgedeki top kazanma başarısı ve pas yüzdesi çok yüksek. De Souza-Mehmet Topal’ın yanı sıra, Kocaman’ın Aatif ve Dirar tercihleri bu yüzden. Bu dörtlü, stoperler de alanı daraltınca her baskıyı kırıyor.

Haberin Devamı

‘Kartlarını rahat kullanır’

F.BAHÇE’DEKİ eksik, kriz anında devreye giren lider oyuncu yok. Ayrıca risk alan futbolcu olmaması. Dirar, oyun disiplinine sadık kalsa da, yeteneklerini sergilemiyor. Giuliano, istasyon bulmayınca oyunda görünmüyor. Bu kimliğe sahip Valbuena ise forma alamıyor. Maçın sürpriz ismi ise Mehmet Topal olabilir.

HAKEME dikkat çekmek istiyorum. Mete Kalkavan, son maçlarında iyi olsa da, oyuncu iletişiminde en sorunlu hakem. Gergin atmosfer olursa, kartlarını cömertçe çıkartır.

GÖKHAN DİNÇ | Bu Derbiyi Almak Kulübenin Görevi

BİR yanda şampiyonluk mücadelesi veren Beşiktaş, diğer yanda da rakipleri tarafından her geçen hafta yarışın içine sokulmaya çalışılan F.Bahçe var. Beşiktaş her zaman, her kupayı kazanmak için oynamalı ancak bu sezon biraz daha farklı. Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde yakalanan grafiğin sürdürülebilir olması için Beşiktaş’ın mutlaka şampiyon veya ikinci olması gerekli.

BU nedenle Şenol Güneş, derbiye yedek ağırlıklı kadro ile çıkmalı. Aksi halde maçın ve atmosferin etkisi ile adam kaybedilir ve bunun da faturası ağır olur. Öncelikli konsantrasyonun kesinlikle lig olması gerekiyor. Kaldı ki Beşiktaş yedek kulübesi bile ligimizdeki birçok takımın üzerinde. F.Bahçe maçında bu kadro yeterli olur mu bilinmez ancak sahada mücadele edecek kadar geniş bir kadro var Şenol Hoca’nın elinde.

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLUK HER ŞEYİN ÜZERİNDE

BU kadronun geniş tutulmasının nedeni de böyle maçlar. İlk 11’de sürekli forma şansı bulamayan isimlerin de görevi böyle maçları almak. Beşiktaş’ın F.Bahçe deplasmanında uzun zamandır kazanamamasını bir motivasyon olarak ortaya koymak da çok anlamsız. Sonuçta G.Saray’ın Kadıköy zaferini gören insanlar neredeyse torun sahibi oldu ama önemi var mı? Yok. Sezon sonunda kazanılan şampiyonluk her şeyin üzerinde.

SON yılların hem puan hem de yarış içinde olan takım sayısı anlamında en ilginç sezonunu yaşarken planlı ve hesaplı olanın uzanacağı 2 kupadan birisi için sahaya çıkacak Beşiktaş’ın kulüp anlamında kupaya sahip çıkması ancak kadro olarak kendisini zorlamaması gerekiyor.

Haberin Devamı