Gazete Vatan Logo
Futbol Dijitürk'ün bu açıklaması şok etti!

Dijitürk'ün bu açıklaması şok etti!

'Şike yüzünden abone kaybettik, ihale bedelini düşürün'

Spor Toto Süper Lig maçlarının naklen yayını için yılda 424 milyon dolar ödeyen Digiturk, futbolda şike soruşturmasının ardından aboneliklerin iptal edilmesiyle gelirlerinin ciddi anlamda düştüğünü bildirdi. Digiturk, “Dolar da aşırı yükseldi, hesaplarımız alt üst oldu. Toplam zararımız 100 milyon doların üzerinde. İhale bedelinin düşürülmesini talep ediyoruz. Yoksa mahkemeye başvuracağız ” uyarısı yaptı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), şike soruşturmasıyla zor günler geçirirken, bir darbe de Mehmet Emin Karamehmet’in sahip olduğu yayıncı kuruluş Digiturk’ten geldi. Futbol maçlarının yayınına KDV, federasyon ve organizasyon payı dahil yılda 424 milyon dolar ödeyen Digiturk’ten TFF’ye “Şike soruşturması nedeniyle abonelik iptali yaşanıyor. Döviz kuru da yükseldi. Zararımız 100 milyon dolardan fazla. İhale bedelinde indirim yapın” tepkisi geldi.

Spor Toto Süper Lig’in yayın hakkını 2010’da 4 yıllığına yeniden kazanan Digiturk, futbolda şike soruşturmasının ardından aboneliklerin iptal edilmesiyle gelirlerinin ciddi anlamda düştüğünü bildirdi. Zararın 100 milyon doları aştığını iddia eden şirket, TFF ve kulüplerden zararın giderilmesine dair olumlu yanıt alamaması halinde, ihale bedelinin düşürülmesi için mahkemeye başvuracağını açıkladı.

Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. (Digiturk) yetkilileri, yaptıkları açıklamada, şike soruşturması kapsamında gözaltıların başlamasıyla büyük oranlarda abonelik iptal talepleriyle karşılaştıklarını belirterek, iptallerin soruşturmaya dahil olan kulüplerin taraftarların yanı diğer kulüp taraftarlarından da katılmasıyla arttığını söyledi. Soruşturmanın kapsamının genişletilmesiyle mevcut aboneliklerin iptalinin yanı sıra abone olmak isteyen futbolseverlerin bu fikrinden vazgeçmesinin gelirlerinde ciddi bir düşüşe neden olduğunu aktaran yetkililer, şu bilgileri verdi:

Play-Off heyecan kattı ama...

“Sözleşme ile dolar cinsinden ödemekle yükümlü olduğumuz bedel, doların aşırı yükselmesiyle aleyhimize işledi. Bu, enflasyon rakamlarıyla birlikte değerlendirildiğinde şirketimizin futbol maliyetinde bir önceki sezona göre beklenmeyen 50 milyon dolarlık artışa neden oldu. Ama biz maliyetlerdeki 50 milyon dolarlık beklenmeyen bu artışa rağmen yaşanan süreç nedeniyle futbol sevgisi ve izleme alışkanlığı derinden etkilenmiş abonelerimize maliyet artışını yansıtmadık. Fedakarlığa devam ederek, HD servislerinin 1 yıl boyunca futbol abonelerince ücretsiz izlenebilmesini sağlayan kampanyalarla futbol abonesini sistemde tutmaya çalıştık.”

TFF’nin Süper Lig’de Play-Off uygulaması getirmesinin abone kayıplarındaki büyük düşüşün önüne geçmesine rağmen, hedeflenen abone sayısının çok altında kalınmasını bir türlü engelleyemediğini vurgulayan yetkililer, yayıncı kuruluş olarak bu sezon için toplam zararlarının 100 milyon doların üzerinde olduğunu açıkladı.

İhale dönemleri arasında en büyük geliri 2011-2012 futbol sezonundan beklediklerini ama yaşananlar nedeniyle hesaplarının alt üst olduğunu ifade eden Digiturk yetkilileri, şunları söyledi: “İhale döneminden beri imzaladığı sözleşmenin her yükümlülüğünü yerine getiren ve soruşturmayla ilgisi olamayan şirketimiz, yıllardır Türk futbolunun marka değerinin artması için en önde olmayı görev edindi. Buna rağmen yaşananların bedelini hiçbir suçu olmamasına rağmen tek başına üstlenmesi hakkaniyete ve hukuka aykırıdır. TFF ve kulüplerle yapılan görüşmelerde bu soruna duyarlı bir biçimde çözüm üretilmemesi durumunda, şirketimiz istemeyerek de olsa bedel revizesi için hukuki yollara başvurmak durumunda kalacaktır.”

1 milyon Lig TV abonesi var

Digiturk’ün yaklşık 3 milyon abonesi bulunuyor. Bunun 1 milyona yakınını Spor Toto Süper Lig maçlarının yayınlandığı Lig TV aboneleri oluşturuyor.

İhale kıran kırana geçmişti

14 ocak 2010’da 214 milyon 300 bin dolar muhammen bedelle başlayan A Paketi (Süper Lig yayın hakkı) ihalesinde Türk Telekomünikasyon A.Ş. 215, Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. ise 220 milyon dolar teklif vermiş, 2’nci turdaki açık artırma Digital Platform İletişim Hizmetleri’nin 220 milyon dolarlık teklifi üzerinden başlamış, karşılıklı fiyat artırmalarla 3.5 saat süren ihaleyi, 321 milyon dolarlık teklifle Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş. kazanmıştı.

Haberin Devamı