Gazete Vatan Logo
Futbol Dilmen'den flaş açıklamalar!

Dilmen'den flaş açıklamalar!

NTV Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, Aytemiz Alanyaspor-Fenerbahçe karşılaşmasını değerlendirdi.

Dilmen'den flaş açıklamalar!

Dilmen değerlendirmeleri şu şekilde:

Fenerbahçe, geriye dönme yolunda önemli bir adım attı. Gelecek hafta camia için var olma gibi bir maç olacak. Aykut Kocaman, genelde çok temkinli, sabırlı bir teknik adamdır. Açıkçası sezon başından beri ısrarla sabırdan bahsetti. Geçen hafta trenin kaçmasından kuşkulanmıştı. Ekim aylarında falan takımın daha iyi olacağını düşünüyor. Fenerbahçe 2 farklı öne geçemiyordu. Bugün öne geçti. Acaba Aykut Kocaman, 3-1’den sonraki Fenerbahçe’yi mi istiyor? Oyunu hükmeden, topa sahip olan bir takıma bayılır Aykut Kocaman… Kocaman, 3-1’den sonra istediğim bu demiş olabilir.

"Ekici neredeyse ruhunu veriyordu"

Futbolculuk zor bir iş. Çok uzun süre oynamadığınız zaman sıkıntı yaşarsınız. Mehmet Ekici neredeyse ruhunu veriyordu. 45 dakikada bitti. 1 devreyi bile bitiremedi. Yine 3 haftadır oynamayan Alper’i oyuna almak zorunda kaldı.Böyle bir dezavantaj yakaladı. Bu galibiyet önemli bir galibiyet. Alanyaspor ofansif bir takım. Fenerbahçe konsantrasyonu yüksek. 5 maçla maça çıkmak kolay değil. Ezeli rakibin Galatasaray 1 gün önce puan farkını artırmış. Bu açıdan kolay değil.
"Valbuena sabaha kadar oynar"
Valbuena’yı hemen hemen sahanın her yerinde gördük. Janssen, penaltıyı yarattı. Hat-trick yapabilir miydi, yapabilirdi. Kameni de oynadı. Hasan Ali’nin ofsaytı bozduğu bir pozisyonu vardı. Bugün sahanın en iyi oyuncusu Valbuena. Valbuena, atıyor, attırıyor ve oyununun içinde var. Gomis nasıl gol atmayı seviyorsa, Valbuena da öyle. Valbuena, sabaha kadar oynar. Küçük çocuğun heyecanı var. Takımı itiyor. Janssen de iyi takipçilik yaptı. Isla’nın da devam ettiği bir koşu var.Tartışılan ilk yarıda bir tane pozisyon var.
"Penaltı pozisyonu..."
Penaltı pozisyonunu dakikalarca izledim. Çünkü maçın kırılma anı. Janssen topa dürttükten sonra ayağını koyuyor. Her şeye rağmen topu geçiremedi. Fenerbahçe 3-1’den sonra oynamaya başladı. İhtiyacı olan, kolay bir galibiyet elde etti. 0-0 giden bir oyunda kazanmak isteyen bir Fenerbahçe vardı. 1-0’dan sonra takımın tamamına yakını geriye yaslandı. Puan ve skora karşı oynayan bir Fenerbahçe vardı. Valbuena da sazı eline aldı. Valbuena, Giuliano’dan iki kat daha önde. Ama yarın bir Beşiktaş maçı size sert gelebilir. Adriano da çıkar, Caner de çıkar. O detayları Kocaman zaten değerlendiriyor. 3-1’den sonra takım rahatladı.
"Ekici 2 ay daha forma beklemesin"
Mehmet Ekici, en az 2 ay daha 11’de forma beklemesin. Herkes Mehmet Ekici’yi görmek istiyor. Ama Düzce’deki oyun yetmiyor. Fenerbahçe geri döndü diyemem. Ama dönme konusunda bir adım attı diyebiliriz. Medyamız, futbol camiamız skora göre konuşabilir. En tehlikeli şeydir. Şenol Güneş mesela farklı kazandıkları maçtan sonra bile eksiklerimiz var diyor, bardağın boş tarafına da bakmaya çalışıyor. Taraftar ve Kocaman, zirveden 4 puan gerideyse bu işin içinde olduğunu görür. Böyle maçları yakalama şansları da olacak. Daha geçen hafta uçaktan inen bir oyuncu maça çıktı. Kocaman, Soldado’ya sen henüz yeterli durumda değilsin diyor demek ki.
"Isla'yı çok beğendim"
Isla’ya bugün hayran oldum, çok beğendim. Isla’nın yarısı kadar Hasan Ali çıkabilse her iki taraftan da darbe vurmuş olursun. Hasan Ali, Isla kadar dinamik bir oyuncu değil. 30 derecede nasıl depar atıyor? Fenerbahçe’yi nefeslendirdi. Fenerbahçe, Allah’tan Valbuena’yı almış. Lyon ile Beşiktaş arasında oynanan maçta iz bırakmıştı. İyi ki varsın diyeceğin bir oyuncu. Alex De Souza set oynayan bir takımın oyuncusuydu. Alex’in anahtarları vardı. Pas, şut… Geçen yıl mesela Fenerbahçe’de anahtar yoktu. Giuliano anahtar olarak alındı. Saha içinde problemi çözdü. Barcelona’da Messi oynamasın, sıradanlaşır. Messi, geberik günde oluyor zorlanıyorlar. Artık Neymar da yok. Giuliano'nun da artık devreye girmesi lazım.
Çok iyi futbolcu farklıdır. Zidane neden büyük oyuncuydu? Top gelmeden karar veriyordu. Rakip analizi açısından baktığında ne yaparsın? Valbuena ve Giuliano’nun durumlarını rakipler avantaja çevirebilir. Günümüz futbolunda bir oyuncu kaldırabiliyorsunuz. Ama iki oyuncu olmuyor. Kaldıramıyorsunuz. Ancak dar alanda oynarsanız kaldırılabilir. Dakika 84, Beşiktaş sol beki topu aldı pas verdi, gol oldu. Bunu 3-1’den sonra gördük. Skorun rahatlığı diyebiliriz.
Van Persie ve Janssen kıyaslaması...
İzleyiciler gözünde canlandırsınlar. Van Persie’ye bak bir de Janssen’e. Van Persie lütfen oynuyor. Janssen ise kendini geliştirmek için uğraşıyor. Çok önemli golcülerin sol ayakla attığı gol azdır. Ters ayakla gol atmak da önemlidir. Solaklar, sağ ayağını sadece yürürken kullanırlar. Neto da topu oyuna iyi sokuyor. İki maç üst üste sarı kart gördü. Bu biraz handikapı diyebiliriz. Görünen, Neto-Skrtel ikilisi oynayacak. Kocaman ayrıca sol beki de sabitlemeli. Birini, diğerinin önüne koyamıyoruz şu anda.
Aykut Kocaman, ideal 4’lüyü bulmalı. Beşiktaş’ta Pepe-Tosic oynuyor. Galatasaray’da Serdar Aziz öyle. Tercihlerin yapılması ve istikrarlı olması lazım. Volkan Demirel’in yediklerine ve kurtardıklarına bakmak lazım. Güven problemi yaşadığı bir gerçek.Haftaya Kameni mi oynayacak, yoks bu maçları kaldıran Volkan mı oynayacak? Kolay bir karar değil. Kaleci ve sol bek istikrarını Aykut Kocaman’ın mutlaka bulması lazım diye düşünüyorum.
Gelecek hafta sakatlığı düzelirse Martin Skrtel savunmada oynayacak. Aykut Kocaman’ın Janssen ile başlayacağını, öndeki oyuncuların aynı olacağını düşünüyorum. Dirar ya da Alper ile başlayabilir. Giuliano da yedek kalabilir. Valbuena evet. Isla da canlı, diri bir oyuncu. Stoperin mutlaka 1.90 olması gerekmiyor. Isla’yı sağ stoper yap, oyuna da çıkabilir. Şener mi, Isla mı? Bence, önce Isla gelir. Alanyaspor, geçen sene çok gol attığı için ligde kaldı. Bu sene atamazlarsa işleri zor.
Giuliano çok temiz bir penaltı golü attı. Penaltıyı moral olsun diye kullanmış olabilir. Giuliano’nun Alex gibi iz bırakacağını şu an düşünmüyorum. Çok kısa vakit geçti. Valbuena ise iz bırakır ve gider. Bu hafta da tüm maçlarda gol oldu. Golsüz maç izlemiyoruz. Janssen penaltı atacaktı, Giuliano’nun morale ihtiyacı vardı, o atmak istedi. Öndeki oyuncular penaltıcı. Giuliano’da da pas oyunu var. Valbuena ise topla oynamayı çok istiyor. Valbuena fark yaratan bir oyuncu.
Aykut Kocaman detaycı bir teknik adam. Abdullah Avcı da öyle bir teknik adam. İleriyi 3’lemesinin sebebi Giuliano’dur. Öndeki Dirar olsaydı üçlemezdi. Dirar’ı da iç gibi oynatıyor. Ozan solda oynamasına rağmen çok fazla Josef’in yanına giriyor. Çok dip dibe oynuyorlar.
Bu formül biraz mecburiyet gibi duruyor. Kocaman, rakipten gelen bir teknik adam. Bugün ise onu biraz ayırdı. Aykut Kocaman bize bir mesaj veriyor. Üçlü orta sahadaki adamım Mehmet Ekici değil diyor. Giuliano tercihi Beşiktaş maçında soru işareti olabilir. Kaleci, sol bek ve Giuliano tercihleri kafa karıştırabilir.
Kaynak: Ajansspor

Haberin Devamı