Gazete Vatan Logo
Futbol E-bilet tribüne huzur getirdi

E-bilet tribüne huzur getirdi

Futbolumuzun kanayan yarası olan şiddet olayları hızla yok olmaya doğru ilerliyor.

E-bilet tribüne huzur getirdi

TÜRK futbolunun uzun yıllar kanayan yarası olan tribün terörü ve yeşil sahalardaki şiddet, elektronik bilet uygulamasının yürürlüğe girmesiyle beraber yok olmaya doğru hızlı ilerliyor. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenlemesine Dair Kanun’un kabul edilmesinin ardından 2014-15 sezonuyla birlikte uygulanmaya başlanan elektronik bilet sistemi sayesinde artık hiçbir olay cezasız kalmazken, tribünlere huzur geldi.

HOLİGANİZM KAYBOLMAYA YÜZ TUTTU

ÇOK uzak değil, daha iki sezon öncesindeki Beşiktaş-G.Saray derbisi tarafların sahaya girmesi nedeniyle yarıda kalırken, holiganizm kaybolmaya yüz tuttu. Türk futbolunun kimsenin hatırlamak dahi istemediği karanlık dönemlerinde sahaya inip adam mı dövülmedi, tribünden sahalara yabancı madde mi yağmadı?

ÖYLE ki bir dönem sahaya taş, çakmak atılması kimseyi şaşırtmaz hale gelirken, tribünden yeşil sahalara musluk, kama, levye, muşta, merdane, içki şişesi, kilitten tutun kupa hatta yastık bile atıldı. Şimdi ise olumsuz davranışta bulunanların anında tespit edilebilmesi nedeniyle yere çöpünü atan bile iki kez düşünür hale geldi.

Haberin Devamı

KİMSENİN YANINA KÂR KALMIYOR

MAÇLARA sanki savaşa gidermiş gibi yanlarında kesici-delici aletlerle gelenlerin sayısında da artık ceza almadan kurtulmalarının mümkün olmadığını bildiklerinden azalma var.

KARŞILAŞMALARIN gerek devre arası gerekse sonlarında soyunma odası koridorlarında başta hakemlere olmak üzere, rakip takım oyuncularına karşı yapılan saldırılar, tehditler, edilen hakaretlerin sümen altı edilmesi de tarihe karıştı. Kimin yaptığı tespit edilemediği için hakkında uygulama yapılamayanlar da artık kamera görüntüleriyle kolaylıkla bulunur oldu.

KULÜPLER DE RAHAT NEFES ALDI

E-Bilet, taraftarlarının neden olduğu saha olayları ve çirkin-kötü tezahürat nedeniyle ağır para cezaları ödeyen ve statları kapanan kulüplerin de üstündeki yükü ciddi anlamda azalttı. Bu uygulamayla beraber temsilcilerin hangi tribünden küfür edildiğini raporlarına yazmasının ardından aynı stattaki bir sonraki maçta o tribündeki taraftarların elektronik biletleri bloke ediliyor. Bu kişilerin maç izlemesi engelleniyor.

Haberin Devamı

ÇOCUK VE AİLELERİN SAYISI ARTTI

SEYİRDEN men cezası alanın başkasının kartıyla stada girme girişimleri de yüz tanıma sistemi ile artık tarihe karıştı. Uygulanmaya başladığı ilk dönemde akıllarda soru işareti yaratan sistem ikinci sezonunda bunları giderdi. Elektronik bilet kullanan taraftarın sayısı 1.5 milyonu aşarken, maçlara gelen çocuk ve ailelerin sayısındaki artış uygulamanın ne kadar yararlı olduğunun bir başka göstergesi.

4 ana ligde sadece 9 takım PFDK’lık oldu

ELEKTRONİK Bilet’in şiddeti azalmasına en iyi örnek bu sezon çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilen kulüplerin sayısındaki düşüş. Geçtiğimiz sezonlarla gerek Süper Lig ve PTT 1. Lig gerekse Spor Toto 2. ve 3. Lig’de her hafta onlarca kulüp, kötü ve çirkin tezahürattan PFDK’lık olurken geçen hafta 4 ana ligde sadece 6 maçta 9 takım disipline verildi.

Usta-çırak ayırmıyor

YEŞİL sahalardaki şiddeti bitirmekte kararlı olan Türkiye Futbol Federasyonu bu konudaki tutumunu büyük-küçük takım ya da isim ayırt etmeden sürdürüyor. Bunun en son örneği de Trabzon’un G.Antep’le berabere kaldığı maçın ardından hakemlerin statta rehin alınması olayında açıkça görüldü. Trabzon Başkanı ve yöneticiler bu olay nedeniyle ağır cezalar alırken, TFF Başkan Vekili İbrahim Usta da 1.5 yıl hak mahrumiyeti ile cezalandırıldı.

Haberin Devamı

Endişe ortadan kalktı

ELEKTRONİK biletin yarattığı ‘fişlenme’ endişesi de artık geride kaldı. Çünkü elektronik bilet sahiplerinden kişiye özel ekstra bir bilgi istenmezken, tutulan kayıtlar da herhangi bir uygulamada kullanılmadı.

6222’YE GÖRE E-BİLET ZORUNLU

Madde 5

(4) Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulur. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yerine uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye’ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilir. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılabilir. Spor müsabakalarına, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilir. Spor müsabakasına izleyici olarak girecek kişilerin kontrolünü ev sahibi kulüp yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük ev sahibi olmayan müsabakalarda, müsabakaya katılan her iki kulüp; milli müsabakalarda ise, ilgili federasyon tarafından yerine getirilir.

Haberin Devamı