Gazete Vatan Logo
Futbol Eduardo Li ABD'ye iade edilecek

Eduardo Li ABD'ye iade edilecek

İsviçre, rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltında bulunan eski FIFA yetkilisi ve eski Kosta Rika Futbol Federasyonu Başkanı Eduardo Li'yi, ABD'ye iade edecek.

Eduardo Li ABD'ye iade edilecek

İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsviçre'de gözaltında bulunan eski FIFA yetkilisi ve eski Kosta Rika Futbol Federasyonu Başkanı Eduardo Li'nin ABD'ye iade edilmesi onaylandı" denildi.

Açıklamada, "Kosta Rika vatandaşı Li'nin, İsviçre Federal Ceza Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunmak için 30 gün süresi var" ifadesi kullanıldı.

İsviçre Adalet Bakanlığı, Li'nin, 2018 Dünya Kupası ön eleme turunun pazarlama haklarının bir ABD spor pazarlama şirketine satışında rüşvet almakla suçlandığını açıkladı.

Li'nin yanı sıra 27 Mayıs'ta İsviçre'nin Zürih kentinde rüşvet aldıkları ve kara para akladıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlar arasında FIFA Başkan Yardımcısı Jeffrey Webb ile FIFA yetkilileri Jose Maria Marin, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, Julio Rocha ve Costas Takkas bulunuyor.

Eduardo Li ile birlikte 4 FIFA yetkilisinin ABD'ye iadesi onaylanmış oldu. İsviçre daha önce de Webb, Figueredo ve Esquivel'in iadesini onaylamıştı.

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri, 2018 ve 2022 Dünya Kupası'nda "kara para aklandığı" gerekçesiyle 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Davanın iddianamesinde adı geçen FIFA yetkilileri, 1991 yılından bu yana yapılan uluslararası futbol organizasyonlarını kirletmekle suçlanıyor.