Gazete Vatan Logo
Futbol Efsaneye veda mı?

Efsaneye veda mı?

Beşiktaş-Trabzonspor maçı İnönü Stadı'nda, yenilenmeden önceki son mücadele olabilir.

Efsaneye veda mı?

Beşiktaş Kulübü'nde son 10 yıldır kazanılan başarılar ve yapılan transferler kadar gündemi meşgul eden diğer bir konu 'Yeni İnönü Stadı' projesi oldu.

Alınması gereken izinler, yaratılacak maddi kaynak, stadın tarihi konumu nedeniyle siyasilerin yeni stat hakkındaki görüşleri derken 2012 Mayıs ayı itibariyle İnönü Stadı hala yenilenemedi. 1947 yılındaki yapılan haliyle 16 bin kişilik olan stadın, 1950'li yıllarda yapılan ilk değişikliklerle kapasitesi arttırıldı. Son olarak 2004 yılında yapılan tadilat ile İnönü Stadı 32 bin oturma kapasiteli bir futbol arenası oldu.

Eski Beşiktaş başkanı Yıldırım Demirören yeni stat hakkında 2008 yılında bir proje açıklamış ancak o gün maketi, resimleri ile kamuoyuna tanıtılan 'Yeni İnönü Stadı' gerçekliğe dönüşmemişti. Son dönemde de stat için alınması gereken izinler hakkında tam bir bilgi karmaşası yaşanmıştı. Son dört yılda 'İzinler Tamam' başlığı ile yapılan haberler, kısa bir süre sonra çelişkili açıklamalar ile yerini, 'Yeni İnönü Stadı Projesi Başka Bahara Kaldı' başlıklı haberlere bırakıyordu.

İNŞAAT ERTELENMESİ İNÖNÜ STADI İÇİN İLK DEĞİL!

Aslında bu 'ertelenme' durumu İnönü Stadı'nın alışık olduğu bir durum. 19 Mayıs 1939'da Dolmabahçe Sarayı'nın arkasında bulunan arazide ilk temel atıldığında inşaat planlandığı gibi devam edememişti. O dönemde ertelenmeye neden olan konu alınacak izinler değil, patlak veren İkinci Dünya Savaşı olmuştu. Dünya savaş halinde iken İstanbul'un orta yerine bir stat yapmak mümkün değildi ve stat inşaatına başlanmak 4 yıl ertelenmişti. 19 Mayıs 1943 yılındaki yeni temel atma töreni sonrası İtalyan mimar Paolo Vietti Violi'nin, mimar Fazıl Aysu ve mimar Şinasi Şahingiray işe koyuldular. 4 yıllık bir çalışmanın ardından 27 Kasım 1947'de tamamlanan stada, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün adı verildi. Aynı gün oynanan açılış maçında Beşiktaş, İsveç'in AIK Solna takımına 3-2 mağlup olmuş ve İnönü Stadı'ndaki ilk golü Süleyman Seba kaydetmişti.

65 yıllık maziye sahip İnönü Stadı'nın yenisini yapmak için Fikret Orman başkanlığındaki Beşiktaş yönetimi yoğun çaba harcıyor. Alınıp alınmadığı hala netleşmeyen izinler, stadın yapılması için maddi kaynak ve stat inşaat halindeyken Beşiktaş'ın maçlarını nerede oynayacağı son günlerde konuşulan konuların başında geliyor. Tüm bu yoğunluğun arasında Beşiktaş 2011-2012 sezonun son resmi maçını bugün Trabzonspor' karşı oynayacak. Kısa süre içinde stat inşaatına başlanırsa bu akşam 65 yıllık İnönü Stadı kapılarını son kez açacak.

Siyah Beyazlı taraftarlar eğer İnönü'ye veda edilecekse farklı organizasyonlar yapılmasını savunuyor. Sosyal medya aracılığı ile birbirlerine fikirlerini paylaşan taraftarların ilk düşüncesi açılışta olduğu gibi kapanışta da AIK Solna takımı ile oynamak. Diğer bir düşünce ise Beşiktaş forması ile efsane olmuş isimlerin yeninden İnönü'ye çıkıp, stada hep birlikte veda edilmesi. 2008 yılında ortaya atılan düşünce ise statta ilk golü atan Süleymen Seba'nın son golü atacağı bir organizasyonla 65 yıllık İnönü'ye veda etmek olmuştu.


Haberin Devamı