Gazete Vatan Logo
Futbol F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi güme gitti

F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi güme gitti

M.Ali Aydınlar, Lütfi Arıboğan ve Göksel Gümüşdağ, UEFA’nın yolladığı “F.Bahçe’yi Avrupa’ya göndermeme kararı sizindir” yazılı belgenin başkanlığını İlhan Helvacı’nın yaptığı Hukuk Kurulu’nda sümen altı edildiğini öğrenince görevi bıraktı

F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi güme gitti

Başkan vekilleriyle birlikte istifa eden Aydınlar, “Erkiner’in iddia ettiği şekilde maalesef 6 Eylül ve 3 Kasım’da belgelerin geldiğini tespit ettim” dedi.

Yani ‘Bizi federasyon men etti, Aydınlar’dan belge saklanıyor’ diyen F.Bahçe yönetimi haklı çıktı, Kanarya da yok yere Devler Ligi’nden yoksun kaldı.


F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi güme gitti VE Türk futbolu saatler içinde hem yazı hem kışı yaşamaya devam ediyor.. Dün bunun bir benzerini yaşadık ve sadece 2 gün önce ‘Görevimizin başındayız’ diyen TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, vekilleri Lütfi Arıboğan ve Göksel Gümüşdağ ile birlikte istifa etti. Bu durum size şaşırtıcı gelebilir ama bu istifaların sebebi, sizi çok daha fazla şaşırtacak ve bu süreçte F.Bahçe’nin ne kadar haklı olduğunu göz önüne serecek.

-BİLİNDİĞİ gibi sarı-lacivertli yöneticiler hep ‘Devler Ligi’nden bizi TFF haksız yere men etti’ demişler, TFF yetkilileri de bunu inkâr etmişti. Dün bu çelişkinin sebebi istifa eden Aydınlar’ın açıklamasıyla ortaya çıktı.

F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi güme gitti -BUNA göre F.Bahçe’nin hep istifa etmesi gerektiğini ve bilgi sakladığını iddia ettiği başkanı İlhan Helvacı olan Hukuk Kurulu’na gelen 6 Eylül ve 3 Kasım tarihli 2 belge, Helvacı tarafından sümen altı edildi. Yani F.Bahçe, haksız yere Devler Ligi’nden men edildi.

‘UEFA GÜVEN VERMİYOR’

-İŞTE Aydınlar’ın açıklaması: “Göreve devam kararını aldığım günün akşamında, bazı spor programlarındaki yorumcuların, şahsıma hakarete varan söylemlerinin dozunu artırarak seviyesiz saldırıları, devam etmem konusunda yeniden düşünmeye sevk etti.

-BİR haber programında CAS hakimi Av. Kısmet Erkiner’in açıklamalarını da hayretler içerisinde izledim. Derhal bu açıklamaların doğruluğunu araştırdım ve ilgili raporun maalesef federasyonumuza 6 Eylül ve 3 Kasım tarihlerinde ulaştığını bugün öğrendim. Böylece Sayın Erkiner’in ifadelerinin doğruluğunu tespit etmiş oldum. Kendisine uyarıları nedeniyle teşekkür ederim.

-UEFA yetkililerinin bize karşı farklı, CAS’ta farklı tavır almaları, UEFA gibi Avrupa futbolunun çatı örgütü olan bir kuruluşun yapmış olduğu uygulamanın, içinde bulunduğumuz ortamın ne kadar güvensiz ve samimiyetsiz olduğunu gösterdi.

‘UMARIM DİKKAT ÇEKER’

-GÜVEN ortamının bulunmadığı, bir çok kişi ve kurumun çıkarları nedeniyle etik dışı davranmayı mubah saydığı bir ortama daha fazla tahammül etme imkânım ortadan kalkmıştır. Gelinen nokta; hayata bakışım, iş yapış biçimim, etik anlayışım ve dünya görüşümle tezat bir görüntü oluşturdu ve böyle bir sürecin içerisinde yer almayarak bazı şeylere dikkat çekebilmenin çok daha önemli olacağı kararına vardım. Bu nedenle 29 Haziran 2011’de başladığım TFF Başkanlığı görevinden istifa ediyorum. Umarım bu çıkışım, Türk futbolunun geleceğini doğru şekillendirmek adına, konuya zarar verenlerin bir kez daha netleştirilebilmesine yardımcı olur ve futbol ailesi, kendisi için en doğru yolu bulur.

Şimdi ne olacak?

YENİ federasyon seçilene kadar yönetim istifa etmediği için tüm kurullar (Etik, Hukuk, Disiplin ve Merkez Hakem kurulları) görevlerine devam ederler. Ancak şike süreciyle ilgili Etik ile Disiplin Kurulu’nun federasyon seçilmeden rapor hazırlaması beklenmiyor.

SEÇİM UEFA’nın istediği cezaların play-off’lar öncesi verilmesine de olanak tanımayacak. Çünkü yeni atanan Etik Kurul yeni bir rapor hazırlamak ihtiyacı duyacaktır. Bu durumda cezalar gelecek sezona kalacak..

27 Şubat’a kadar Hüsnü Güreli

-DÜN TFF’den yapılan açıklama şöyle: “TFF İcra Kurulu’nun bugün yaptığı toplantı sonucunda, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, TFF 1. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ ve TFF 2. Başkanvekili Lutfi Arıboğan görevlerinden istifa etmişlerdir.

-27 Şubat’ta yapılmasına karar verilen Seçimli TFF Genel Kurulu’na kadar federasyona, İcra Kurulu üyesi Hüsnü Güreli vekaleten başkanlık edecektir.

-YÖNETİM Kurulu ve tüm kurullar, seçime kadar görevlerine devam edecektir.”

‘Detayları kamuoyuyla paylaşacağım’

-TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan da istifasını şu gerekçelere dayandırdı: “Gelinen noktada başkanımıza, federasyonumuza, gerekse şahsıma yöneltilen haksız suçlama ve hakaretlerin dozunun tahammül sınırlarını aşması, mesnetsiz suçlamalarla kamuoyunun önüne atılmış olmam ve başkanımızın da bırakma tasarrufu üzerine istifa kararını verdim. Yaşanan bu olağanüstü gündem ve süreçte, Türk Futbolunun yeniden yolunu bulması ve sistemin önünü açmak üzere görevimden ayrılıyorum.

-GEREKLİ olursa sürece dair yaşananlar hakkında bazı detayları, belgeleriyle önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağım.”

Belgede ‘Biz F.Bahçe’yi oynatırdık’ yazıyor

Erkiner’in bahsettiği belgede, ‘TFF delillerden tatmin olmazsa, UEFA’ya kulübü Devler Ligi’nden çekmenin erken olduğunu söyleme yetkisindedir’ ifadesi var.

CAS avukatı Kısmet Erkiner elindeki belgede şunların yazdığını açıkladı: “TFF, F.Bahçe’nin men kararının UEFA’nın baskısıyla aldığını iddia ediyor. Elimde, F.Bahçe’nin açmış olduğu davada UEFA’nın CAS’a vermiş olduğu savunma var. Bu savunmanın 6.3 paragrafında UEFA ‘Şayet TFF elinde bulunan delillerden tatmin olmaz ve kulüp yetkililerinin şike yaptığı konusunda bir karara varamazsa, UEFA’ya kulübü Şampiyonlar Ligi’nden çekmenin erken bir karar olduğunu söyleme yetkisindedir. TFF bu savunmayla bize F.Bahçe’yi ihraç edeceğini bildirmeseydi biz onu oynatırdık’ diyor.”

Belgeyi 2 kez bilerek yolladılar

UEFA, üzerinde ‘Şampiyonlar Ligi’ne F.Bahçe’yi siz yollamadınız. Sizin kararınızla biz F.Bahçe’yi Devler Ligi’nde oynatmadık’ yazan belgeyi 6 Eylül ve 3 Kasım’da 2 kez yollamış. Peki bu neden 2 kez yapıldı? Bunun cevabını da öğrendik. Çünkü UEFA, 6 Eylül’de bu belgeyi yolladığında Devler Ligi başlamış, henüz dava yoktu.

SONRA F.Bahçe CAS’a dava açtı ve UEFA kendilerine bir sıkıntı doğabileceğini düşünerek bu belgeyi 2 kez gönderdi.

Peki bu kritik süreç nasıl işledi?

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile iki başkanvekili Lütfi Arıboğan ve Göksel Gümüşdağ’ı istifaya götüren UEFA, TFF, CAS ve F.Bahçe dörtgeninde yaşananları hatırlamakta yarar var..

-UEFA, TFF, CAS ve F.Bahçe dörtgenindeki süreç şöyle işledi: UEFA ağustos başında TFF ile görüşerek “İddialar güçlü ise F.Bahçe’yi göndermeyin. Yoksa ülkenize yaptırım uygularız” uyarısını sözlü olarak yaptı. TFF de 24 Ağustos’ta F.Bahçe’yi men etti. F.Bahçe de 1 Eylül’de CAS’a, hem UEFA hem de TFF hakkında 45 milyon Euro’luk tazminat davası açtı.

-BU gelişme üzerine UEFA 6 Eylül’de “TFF’nin F.Bahçe’yi ihraç etmesini zorunlu kılmadığını, TFF’nin dileseydi bu talebe karşı direnebileceğini ve ihracın erken olabileceğini” belirten bir resmi yazı gönderdi. Hukuk Kurulu’na gelen bu yazı Aydınlar’a ulaşmadı. F.Bahçe bu yazıya istinaden Aydınlar’a başvurdu ama “Böyle bir yazı yok” cevabı aldı. F.Bahçe avukatı ise “Sizden belge saklıyorlar” iddiasında bulundu.

-TÜM bu gelişmeleri yakından izleyen UEFA tazminat davasından kendini sıyırmak için aynı yazıyı 3 Kasım’da bir kez daha gönderdi.

Haberin Devamı