Gazete Vatan Logo
Fenerbahçe Fenerbahçe'de tarihi kongre!

Fenerbahçe'de tarihi kongre!

Fenerbahçe'de Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda dün başlayan tarihi kongrede, bugün oy kullanma işlemleri gerçekleştirilecek ve yeni başkan belli olacak.

Fenerbahçe'de tarihi kongre!

Fenerbahçe'de tarihi gün. Sarı-lacivertli kulüpte bugün 20 binden fazla üye 37. başkanı seçecek. Oy verme işlemi saat 10.00 itibariyle başlayacak ve 17.00'ye kadar sürecek. Oyverme işleminin tamamlanmasının ardından tüm sandıklar aynı anda açılacak ve sayım işleminin ardından Fenerbahçe'nin yeni başkanı belli olacak.

KONGREDE DÜN YAŞANANLAR

18:40 - Ali Koç tekrar söz hakkı istedi:

"Evet, istediğimiz noktaya geldik. TV'ye çıkalım dedim, kabul etmediniz. Kavga etmek istiyorsanız, edelim."

"Ben bilmiyor muyum Burhan Karaçam'ın bir dönem Galatasaray üyesi olduğunu? Galatasaray Adası'nı kullanabilmek için mecburiyetinden üye olmuştur. Daha sonra bırakmıştır"

"Rahmetli abimi benden daha çok seviyordunuz. O da atçılığa meraklıydı. Bu merakından dolayı Galatasaray'a üye olmuştu. Bu, benim abimi Galatasaraylı mı yapar?"

"Madem Ali Koç'tun neden o takımın dağılmasına izin verdin?' sorusunu her gittiğim yerde duydum. Sayın Ali Yıldırım şahidimdir. En kötü günlerimizde yemekhanede toplanmıştık. 'Pamuk eller cebe, hepimiz 10'ar milyon euro verelim' dedim mi demedim mi?"

Haberin Devamı

"Selim Soydan bana geldi... Sizin, benim bir FETÖ projesi olduğumu anlattığınızı söyledi."

"Galatasaray şampiyon olduğunda ben o gün burada sahada gaz yedim. Ben mi neden oldum o kupa kaldırtmaya. Benim yüzümden mi kaldırdılar?"

"Siz ne vereceğinizi söyleyin, ben bir fazlasını vereceğim. Kolay gelsin."

18:30 - Divan Başkanı Vefa Küçük seçimle ilgili bilgilendirme yapıyor.

17:46 - Aziz Yıldırım kürsüye geldi.

İŞTE AZİZ YILDIRIM'IN KONUŞMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR:

"Burası Fenerbahçe genel kurulu kongre salonu. Bu kulüp için hapis yattım ayıp oluyor. Yapmayın böyle, lütfen birbirimize saygılı olalım. Ayıp ya. Nedir paylaşamadığımız? Televizyonlar veriyor burayı, amigo gibi olduk hepimiz."

"Ergani'de bir öğretmen çocuğu olan, devletin okullarında yetişerek inşaat mühendisi olan bu kardeşinizi defalarca başkanlığa layık gördünüz. Bırakın, bırakın alkışa gerek yok. En sonunda alkışlayacaksınız zaten."

"Muhalefetin en çok vurgu yaptığı şey, değişim. Elbette değişim yararlı ve kaçınılmazdır. Eğer doğru zamanda yapılıyorsa..."

Haberin Devamı

"Hala Fenerbahçe masumsun demedi Yargıtay. Bu sebeple bizi bu zulmü yapanların yakasına yapışamıyoruz. Fenerbahçe'ye bu kötülükleri yapanların kimler olduğunu bilmediğimiz için değil, elimizde yargı kararı olmaksızın yapacağımız her şey zorbalık olur."

"Bakın çok ayıp ediyorsunuz, belki de çoğunuz Aziz Yıldırım'ın 1 Milyon Üye Projesi sayesinde kulübe üye oldu. Ali beye yapılanı da affetmiyorum ama bana yapılanı da unutmam. Bakın ben 1 yıl bu kulüp için hapis yattım. İçinizden bir tanesi gidip 1 gün yatmaz. Ayıp! Fenerbahçe başkanına hakaret edemezsiniz, kim olursa olsun! Üstüne giydiğin formayı ben yaptırdım ben!"

"Ali Koç, 101 kişinin BİMER'e yaptığı başvurudan endişe duyuyor. Bundan endişe duyan biri Fenerbahçe için hesap sorabilir mi?"

"Bizim yaşadıklarımız Real Madrid'in başına gelse Real Madrid bu başarıları elde edebilir miydi? Şampiyonlar Ligi'ni kazanabilir miydi? Ronaldo, Marcelo takımda olur muydu?"

Haberin Devamı

"Diyorlar ki hep kavga, hep kavga. Aziz Yıldırım herkesle kavgalı diyorlar. Aklıma Nasreddin Hoca'nın fıkrası geliyor, hırsızın hiç mi suçu yok diye..."

"Daha sezonun ortasında rakip kulüplerle sözleşme imzalayan adamları isteyen savunsun. Fenerbahçe'ye karşı küstahlaşan adam cevabını alır. Bunun adı kavgacılıksa, kavgacıyım."

"Ali Koç, Fenerbahçe'ye kurumsallığı getireceğini söylüyor. Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'ye, Fenerbahçe de Türkiye'ye kurumsallığı getirdi."

"Sayın Ali Koç, ikimiz de aynı parayı koyalım. Sen futbolu çok iyi biliyorsun, gel futbolu sen yönet. Ben amatör branşları yöneteyim. Fenerbahçe kazansın."

"Ali Koç, sen 12 Mayıs 2012'de şampiyonluk kaybedilirken sen burada değil miydin? Ben hapisteydim, ben burada olsaydım, Galatasaray burada kupa kaldıramazdı."

"Terraneo’yu sportif direktör yaptığımızda biz onu 7-8 senedir tanıyorduk. Biz ona maaş ödemiyoruz. Böldük tazminat ödüyoruz."

"Doğrular maalesef acıdır. Sayın Ali Koç, neden Santos, Lugano gittiğinde müdahale etmedin? Aranızda toplayın 5-10 milyon verseydiniz de o çocuklar gitmeseydi, Fenerbahçe şampiyon olsaydı olmaz mıydı?"

Haberin Devamı

"Ben bu kulübe isteyerek ve bilerek Beşiktaşlı, Galatasaraylı kişileri üye yapmadım. Ama bilmeden yapmışımdır. Çünkü gelirken 'Bir gün herkes Fenerbahçeli olacak' diyerek geldim."

"Ali Koç'un listesinde olduğu söylenen biri "Trabzon, Fenerbahçe'nin yerine Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor, her yer Trabzon olsun o zaman" diye tweet atmış. Hayırlı olsun. Listesinde mi değil mi bilmiyorum."

"Ali Koç'un listesindeki Burhan Karaçam, 1980 yılında Galatasaray'a üye olmuş. 1995'te ayrılmış."

16:42 - Başkan Adayı Ali Koç, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Ali Koç'un konuşması yarıda kaldı. Ortamın yatışması istendi. Stadyumda gerginlik var.

İŞTE ALİ KOÇ'UN KONUŞMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR:

"3 Temmuz saldırısında camia olarak ödediğimiz bedel, takdire şayan, dimdik duruşunuz, kaçtı derken Türkiye'ye dönmeniz, kaçtı diyenlerin şu an kaçmış olması, bizlere vermiş olduğunuz cesaret, tüm Türkiye'ye örnek olmuştur."

"Sayın Başkanım, Fenerbahçe tarihine yazılacak çok ama çok önemli işlere imza attınız. Türk sporuna büyük hizmetleriniz oldu. Tesisleşme, stat, salonumuz, amatör şubelere yatırım ve başarı, hayatınızı Fenerbahçe'ye vakfetme... Tüm bunlar için minnettarım."

"Her zaman yanınızda olduk, olmaya devam edeceğiz. Fenerbahçe camiası, alçak FETÖ saldırısına karşı kenetlenerek dimdik durmayı bilmiştir. 'Ne şikesi, memleket elden gidiyor' ikazınızı bizler anladık ama tüm Türkiye'nin anlaması maalesef biraz zaman aldı."

"Allah korusun, bundan sonraki süreçte arzulamadığımız bir sonuç çıktığı takdirde, inanın başta ben olmak üzere saçınızın kılına zarar gelse bu camia aynı refleksi bir saniye düşünmeden gösterecektir."

"Finansal sıkıntılara ya da sportif konulara değil, bir başka derin yaramız üzerinden hitap edeceğim. Taraftarımızın neden tepkili olduğunu, Fenerbahçelilerin neden kan ağladığını, bazılarımızın maç dahi seyredemeyecek hale geldiğini daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum."

"Sayın başkanım, pek çok kez, kimsenin Fenerbahçe'den büyük olmadığını söylediniz. Fakat siz de Fenerbahçe'den büyük değilsiniz, bunu unuttunuz."

"İnsan faktöründe yaptığınız sayısız hatayı gördükçe, hatırlayınca, belki o zaman harcanan 100 milyonlarca euro, sayısız kalıcı yatırıma rağmen, neden kupa sayısında rakiplerimizin gerisinde kaldığımızı daha iyi anlayacağınızı sanıyorum."

"Her başarıyı hep ben diyerek sahiplendiniz ama her başarısızlığı başkalarına faturaladınız."

"Bu sene kaçan şampiyonluğu da kendiniz hariç, ben dahil herkesi sorumlu tuttunuz."

"Takımımızı sonuna kadar teşvik edeceğiz ama rakiplerimizi de sportmenlik ve centilmenlik adına alkışlayabileceğiz. Rakip yöneticilere saygı gösterip iyi muamele yapacağız. Saygı görmek istiyorsak, saygı göstermeliyiz."
"Taraftarların yönetimle alakalı küfürlü tezahüratlarına karşıyım ama hiçbir yönetici de taraftara küfür edemez. Bu kulübün sahibi taraftardır. Taraftarlar her zaman hancıdır, diğer herkes yolcudur."
"Barcelona, dünyanın en iyi takımlarından biri. Lütfen bir düşünün, kaç yıl boyunca kadrosunu ezbere sayabildiniz? Puyol, Pique, Dani Alves, Busquets, Messi... Ana iskeleti koruyup her yıl birkaç takviyeyle her sene tepeye oynadılar."
"Tekerleği tekrar icat etmeye gerek yok. İstikrar bu işin formülü. Siz ne yaptınız? Takımımızı hiç tanımayan, Terraneo isimli kişiye tüm yetkileri verdik. O ne yaptı? Takımın en ateşli futbolcularını bir günde harcadı, 8-9 tane yeni oyuncu aldı. Yine şampiyon olamadık."
"Ben 2 senedir futbolla ilgilenmedim dediniz. Bunun altından şöyle bir mesaj çıkıyor: 'İlgilenseydim daha başarılı olurduk.' Keşke ilgilenseydiniz sayın başkan. Siz bu kulübün başkanı değil misiniz?"
"3 Temmuz sürecinde, ağızları sulanarak, keyifle, zevk içinde bizi linç eden insanlar hala aynı yerdeler. Onlar en büyük FETÖ düşmanı olarak gözüküyor bugün. Onlar aynı yerdeler ama bazıları size yakın duruyor."
"Benim kaçtığımı ima ettiniz. Kızmadım ama çok kırıldım. Vicdanı olan, konuya adil bakan, o günleri hatırlayan hiç kimse beni böyle suçlayamaz, suçlamayacaktır da."
Aziz Yıldırım'ın tepkisi üzerine yanına giden ve sonra yeniden konuşan Ali Koç: "Sayın Başkan haklı, 'Bir tane arkadaşımın elini sıkmadınız' diyor haklı ama kimin elini sıkıp, kimin elini sıkmayacağınızı bilemiyorsunuz. Sizin yanınızda bana kötülük yapanlar var."

16:25 - Denetleme raporunun açıklanmasına geçildi. Yönetim Kurulu oy çokluğuyla ibra edildi.

15:45 - Kongre üyesi Zeki İzci konuşmasını yaparken iki başkan adayının taraftarları protestoda bulundu. Oluşan gerginliğin ardından kürsüye gelen Divan Başkanı Vefa Küçük araya girerek 'Burayı ben yönetiyorum' ifadesini kullandı.

14:20 - Fenerbahçe'nin eski Başkanı Ali Şen, kürsüye gelerek konuşma yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Başkan Aziz Yıldırım "Burada beni öpüyor, ama rahat olsun. Ben buradayım ve hiçbir yere gitmiyorum" dedi.

14:00 - İki başkan adayının da yönetim kurulu listeleri resmen açıklandı.

13:35 - Verilen aranın ardından kongre kaldığı yerden devam ediyor.

12:15 - Kongreye 13.30'a kadar ara verildi.

11:50 - Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük, konuşmaları tezahürat ve ıslıklarla bölen üyelere sert tepki gösterdi. Küçük, 'Burası tribün değil, genel kurul. Oldu olacak gelin, konuşmacıları darp edin. Yeter artık, susun. Yan okuldaki veliler bize kızmaya başladı, artık ben de protesto edeceğim, saat 13.00'dan sonra olabilir, şu anda sınav devam ediyor. Lütfen daha sakin, daha sessiz olalım.' dedi.

11:45 - Kongre üyeleri konuşmalarını yapmaya başladı. Üyelerden Haluk Burcuoğlu, "Futbolcuya tepki göstermek küfür etmek taraftarlık mı?" ifadelerini kullanınca gerginlik arttı. Fenerbahçeli futbolculara destek olmak istediğini kaydeden Burcuoğlu, "Güruh" ifadesini kullanınca tansiyon arttı. Yuhalama ve ıslıkların artmasıyla Haluk Burcuoğlu konuşmasında zorlandı. Bu sırada kongre üyeleri, "Fenerbahçe her zaman taraftarındır" ve "Taraftara kimse Güruh diyemez" tezahüratları yükseldi.

11:10 - Fenerbahçe'de Asbaşkan Şekip Mosturoğlu, kulübün faaliyet raporunu açıkladı. Mosturoğlu açıklamasında; 'Şampiyonlar Ligi'nde yeni statüye göre Fenerbahçe Futbol Takımı'nın gruplara kalacağına inancımız tamdır. Avrupalı bir futbol adamı ile birlikte altyapı konusunda Türkiye'nin en kapsamlı projesini hayata geçireceğiz.' dedi.

11:00 - Kongre saygı duruşu ve İstikal Marşı'nın ardından resmen başladı. Vefa Küçük, Mustafa Kemal Atatürk'ün adını zikrettiği anda üyeler dakikalarca ayakta alkışladı.

10:55 - Başkan adaylarının yönetim kurulu listeleri genel kurula sunuldu.

10:40 - Kurulu Vefa Küçük’ün yönetmesi kararı alındı. Ardından Vefa Küçük şu açıklamayı yaptı; "Bugün hem Fenerbahçe hem de Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Başkan adaylarımız, ilk defa stadyumumuzda üyelere hitap edecek, projelerini anlatacak. Kaymakamlığın bir ricası var. Öğrenciler sınavda. Sınav bitene kadar stadyum içinde ve dışarda fazla yüksek ses çıkarılmaması konusunda bir rica var. Buna uyarsak hepimiz saygı göstermiş oluruz genç kardeşlerimize.'

10:30 - Yönetim kurulu üyeleri yerlerini aldı, kongre başlıyor.

10:15 - Fenerbahçe Başkan adayı Ali Koç stada giriş yaptı. Koç'a tribünde bulunan kongre üyeleri sevgi gösterisinde bulundu.

Kongre detayları

- Öncelikli kontrol noktası Kenan Evren Lisesi’nin önünde kurulacak. Burada yapılacak kontrollerden sonra üyeler içeri alınacak. Kimlik kartı, kongre kartı ya da kulübün gönderdiği SMS mesajı ilk geçiş için yeterli olacak.

-Bu noktadan geçtikten sonra iki güvenlik noktası daha var. Üyeler “Steril Ortam” diye adlandırılan Fenerium Tribünü’nün arkasındaki açık alana alınacak. Devamında Fenerium Tribünü’ne giriş yapılacak ve konuşmalar gün boyu takip edilecek.

- İlk günün ardından ikinci gün için de yine benzer güvenlik noktalarından geçilecek. Stat içinde oy kullanacak üyeler Migros Tribünü’nde yerlerini alıp seçim sonucunu bekleyebilecek. Oy kullanıp dışarı çıkanlar ise tekrar içeri alınmayacak.

-Seçimde oy kullanacak kongre üyeleri tek başına stada girebilecek. Yanında hiçbir yakınını stada sokamayacak.

-Olası kötü hava şartları da düşünüldü. Zeminin yarısı korumaya alındı, bunun üzerinde yer alan sandıklar da benzer şekilde kapatıldı. Kurulan özel platform sayesinde konuşmacılar ve sandıklar olası kötü havadan etkilenmeyecek.

EN AZ 20 BİN KATILIM BEKLENİYOR!

Seçimli olağan genel kurulun rekor katılımla kulüp tarihine geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kongrede 20 binin üzerinde üyenin oy kullanması bekleniyor. Kulüp tarihindeki önceki katılım rekoru 2-3 Haziran 2013’te gerçekleşen kongrede kırılmıştı. Aziz Yıldırım’ın Mehmet Ali Aydınlar’ı geçerek yeniden başkan olduğu kongrede 9 bin 380 oy kullanılmıştı. Yarın başlayacak kongrede, 2013 yılındaki rekor katılımın iki katına ulaşılması tahmin ediliyor. Ayrıca bu seçimde Sarı-Lacivertli kulübün en fazla oy alan başkanı da belli olacak. Önceki rekor, 2013’te 6 bin 821 oy alan Yıldırım’a aitti.