Gazete Vatan Logo
Basketbol FIBA'dan yeni lig projesi!

FIBA'dan yeni lig projesi!

Avrupa'da tekrar ipleri eline almak için çalışmalara başlayan FIBA'nın hazırladığı yeni lig projesi deprem etkisi yaratacak gibi.

FIBA'dan yeni lig projesi!

Avrupa basketbolunda özellikle genç yeteneklerin NBA'e kaçışı ve ULEB tarafından düzenlenen Avrupa Ligi'nin ekonomik olarak kulüplerin beklentilerini karşılayamaması en büyük sorunlar olarak gösteriliyor. Ve bu tartışmalar arasında Turgay Demirel'in başkanlığa seçilmesinden sonra Avrupa'da tekrar ipleri eline almak için çalışmalara başlayan FIBA'nın hazırladığı yeni lig projesi deprem etkisi yaratacak gibi. Zonebasket'in ulaştığı projenin detayları ise şöyle:

1-Lig 16 takımlı olacak ve 8 takıma A lisansı verilecek. Bunlar da Anadolu Efes, Fenerbahçe, Real Madrid, Barcelona, Maccabi, Panathinaikos, Olympiakos ve CSKA Moskova olacak. Diğer 8 takım ise her sezon başında yine FIBA tarafından belirlenecek.

2-FIBA birkaç hafta içinde kulüplere iki taslak sunacak. İlk hedef kapalı lig ama buna İspanyol kulüpleri soğuk... İkinci taslak ise 16 takımlı ve ULEB Avrupa Ligi'ne benzer bir format. Ama burada da şöyle bir sorun var; FIBA'nın teklifini kabul eden takımlara yıllık 15 milyon $'a yakın bir garanti para ödenecek. Bunun da yerel liglerde haksız rekabet oluşturmasından çekiniliyor. Ayrıca kapalı ligin sponsorlarca daha cazip olduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı

3-FIBA'nın bu savaşta en büyük kozu ise para... Kuracağı ligle birlikte 80 milyon euro reklam ve tv geliri elde etmeyi planlayan FIBA, bu paranın büyük bir kısmını takımlara dağıtacak. ULEB'in dağıttığı para ise geçen sezon 32 milyon Euro idi.

4-FIBA, takımlara oyuncuların NBA çıkışını sınırlayan yeni bir kontrat sistemi de getirecek. Böylece kan kaybının önlenmesi planlanıyor.

5-FIBA'nın projesini hayata geçirmesi halinde ULEB'in sponsorlarını kaybedeceği gibi cazibesini de yitireceği öngörülüyor. Ancak kapalı lig ile açık lig tercihi de bunda etkili olacak.

(Sabah)