Gazete Vatan Logo
Futbol FIFA'da istifa depremi!

FIFA'da istifa depremi!

Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde yeniden FIFA başkanlığına seçilen Sepp Blatter, görevinden istifa etti.

FIFA'da istifa depremi!

Bugün Zürih’te yapılan basın toplantısına konuşan Blatter başkanlıktan istifa edeceğini açıkladı. Altı gün önce FBI kontrolündeki operasyonlarda FIFA delegelerinin kaldığı otel ve FIFA’nın merkez ofisi basılmıştı. FIFA’nın pek çok üst düzey yöneticisi ve yetkilisi göz altına alınmıştı.

Blatter, FIFA'nın en kısa zamanda olağanüstü genel kurula giderek yeni başkanını seçeceğini de söyledi.

Bu operasyonun gölgesinde yapılan seçimlerde ilk turda başkan çıkmamıştı. Ürdün Prensi Ali’nin ikinci turda yarıştan çekilmesiyle Blatter bir kez daha başkan seçilmişti.

'FIFA'nın daha derinlikli bir yapılanmaya ihtiyacı var'
Basın toplantısında konuşan Blatter, "Benin yönetimim futbol dünyasındaki herkes tarafından destek görmüyor. FIFA'nın daha derinlikli bir şekilde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var" dedi.
Blatter, yeni seçimlere kadar sorumluluklarını yerine getireceğini söyledi.
İstifa eden başkan bu karara "Başkanlığı ve hayatının son 40 yılı üzerine uzun uzun düşündükten sonra vardığını" söyledi.
FIFA'ya ve onun çıkarlarına olan bağlılığını vurgulayan Blatter, "FIFA'nın benim için çok önemli. Bu nedenle istifa kararını alıyorum" şeklinde konuştu.
Öte yandan İsviçre Başsavcılığı Sepp Blatter hakkında bir soruşturma olmayacağını ve istifası devam eden soruşturma sürecini etkilemeyeceğini açıkladı.
FIFA Etik Kurulu da incelemelerine devam edeceğini, başkandan bağımsız çalıştığını ve istifanın kendilerini etkilemedini açıkladı.
Platini: Doğru bir karar
UEFA Başkanı Michel Platini, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in görevini bırakacağını açıklamasının doğru bir karar olduğunu söyledi.
UEFA'dan yapılan yazılı açıklamada, Blatter'in FIFA'daki başkanlık görevinden istifasını değerlendiren Platini, "Zor ama cesurca alınmış doğru bir karardı" ifadesini kullandı.
Bu arada, Blatter'in istifa kararının ardından FIFA, başkanlık seçimi için olağanüstü toplanacak. Blatter, yeni başkan belirlenene kadar görevine devam edecek.
FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla, 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle geçen hafta açılan soruşturmanın gölgesinde düzenlenen kongrede Blatter, 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.
Dyke: FIFA için iyi bir haber
İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Dyke, "Bu kararı memnuiyetle karşılıyoruz ve FIFA için iyi bir haber olduğuna inanıyoruz. Bu adımı FIFA'nın ihtiyacı olan değişim yolunda başlangıç sayıyouruz" diye konuştu. İngiltere Milli Takımı eski oyuncusu ve futbol yorumcusu Gary Lineker, "Blatter'in istifa ettiğine inanamıyorum. FIFA'nın ne kadar dik duruşlu bir kuruluş olduğu ortaya çıktı" diye görüş bildirdi.
İlk adaylar belli oldu
Fransız AFP'nin geçtiği haber göre 29 Mayıs'ta FIFA Başkanlık seçimini kaybeden Ürdün prensi Ali bin El-Hüseyin, FIFA Başkanlığı'na yeniden aday olduğunu duyurdu. Ali yaptığı açıklamada resmen aday olduğunu açıklamasa da "Değişiklik isteyen tüm derneklerin yanındayım" dedi.
Fransız eski futbolcu David Ginola da yaptığı açıklamada FIFA Başkanlığı'na aday olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı