Gazete Vatan Logo
Futbol FIFA karıştı! 14 kişiye dava

FIFA karıştı! 14 kişiye dava

ABD, FIFA'nın üst düzey 9 yöneticisi ile 5 spor pazarlama şirketi yöneticisine rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından dava açtı.

FIFA karıştı! 14 kişiye dava

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, sanıklara 1991 yılından bu yana uluslararası futbol organizasyonlarını çok sayıda suçla "kirlettikleri" suçlaması yöneltildiği belirtildi.

İddianamede sanıklara yönelik 47 suçlama bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Futbol yöneticileri, iki jenerasyondur bulundukları makamı kendi çıkarları için kullandı. Bu yöneticiler, ahlaki prensibi olmayan spor pazarlama şirketi yöneticileri ile birlikte rekabeti ortadan kaldırarak belirli şirketlerle karlı anlaşmalar imzalama karşılığında sistemli olarak rüşvet ve komisyon elde ettiler" ifadelerine yer verildi.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch de konuya ilişkin açıklamasında, sanıkların söz konusu şirketlerle yaptıkları anlaşmaların FIFA ve bağlı kuruluşları reklam geliri açısından zarara uğrattığını ve dünya genelinde çocuklar, gençler ve gelişmekte olan ülke sporunun zarar görmesine neden olduklarını söyledi.

Lynch, "Adalet Bakanlığı, bu tür yolsuzluklara son verme ve sorumluları adalet önüne getirme niyetini bugünkü operasyonla göstermiştir. Diğer ülkelerle de bu konuda birlikte çalışmayı bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İddianamede 2011 FIFA seçimlerine ilişkin yolsuzluk ve rüşvet suçlaması getirildiğini de kaydeden Lynch, FIFA yöneticileri ve diğerlerinin 2010 Dünya Kupası'nın ev sahibini belirleme sürecini etkileme için de rüşvet aldıklarının öne sürüldüğünü vurguladı.

Lynch, bir sonraki adımın sanıkların İsviçre'den ABD'ye iadesi olduğunu söyledi.

Sepp Blatter: Kötülerin kökü kazınsın
FIFA Başkanı Sepp Blatter, aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında İsviçre ve ABD'de açılan soruşturmaların, görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak konusunda yardımcı olacağını söyledi.
Cuma günü yapılacak 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık için Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile yarışacak Blatter, FIFA'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, futbol camiası, taraftarlar ve FIFA, zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Çoğu kişinin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Yaşananların, birçok kişinin bize bakışını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek izlesem de ABD ve İsviçre makamlarınca başlatılan soruşturmaları olumlu karşıladığımız açıkça bilinmelidir. Soruşturmaların, FIFA'nın futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için önceden belirlediği tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Blatter, "Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı'nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir" diyerek ilgili mercilerle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
FIFA Etik Kurulu'nun hakkında soruşturma açılan 11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası verdiğini hatırlatan Blatter, "Görevini suistimal edenlerin futbolda yeri yok. Böyle işlere karışanları, futbolun dışında tuttuğumuzdan emin olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

9 FIFA yöneticisi, 5 şirket yetkilisi

İddianamede suçlanan sanıklar şöyle:

Haberin Devamı

"FIFA Başkan Yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo, FIFA yöneticileri Eduardo Li, Jack Warner, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin ve Nicolas Leoz. Spor pazarlama şirketi yetkilileri Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Jose Margulies, Hugo Jinkis ve Mariano Jinkis."

Zanlılardan Webb, Figueredo, Li, Rocha, Takkas, Esquivel ve Marin İsviçre'de polis tarafından bu sabah düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

ABD'nin Miami kentinde de polisler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) merkezinde arama yaptı.

FIFA'dan 11 isme geçici hak mahrumiyeti
FIFA'dan yapılan açıklamaya göre, 1990 yılından bu yana tanıtım ve medya firmalarından rüşvet aldıkları, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na evsahipliği sürecinde kara para akladıkları iddiasıyla İsviçre, 1991'den bu yana uluslararası futbol organizasyonlarında çok sayıda yolsuzluk olayına karıştıkları iddiasıyla da ABD'deki soruşturmalara konu olan 11 yetkiliye geçici hak mahrumiyeti cezası verildi.
FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu Başkanı Hans-Joachim Eckert'ın ceza almasına hükmettiği 11 yetkili arasında şu isimler yer alıyor:
"Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Chuck Blazer ve Daryll Warner."

Haberin Devamı

UEFA'dan ertele çağrısı
Genel Sekreter Gianni Infantino, ertelenmesini istedikleri FIFA kongresini boykot edebileceklerini duyurdu.
UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, rüşvet operasyonunun ardından FIFA başkanlık seçiminin ertelenmesi çağrısında bulundu.
UEFA adına bildiriyi okuyan Infantino, "FIFA kongresi yaşanan olayların ardından ertelenmeli ve başkanlık seçimi önümüzdeki altı ay içerisinde yapılmalıdır" dedi.
UEFA açıklamasında FIFA ile ilgili olarak ise, "Bugün olanlar FIFA adına utanç vericidir ve dünya futbolunun genel imajına büyük zarar vermektedir. Rüşvetin ne yazık ki FIFA'nın bir kültürü haline geldiğini üzülerek görmekteyiz" yorumu yapıldı.
UEFA bugün kendisine bağlı futbol federasyonlarıyla bir toplantı yaparak durum değerlenirmesinde bulunacaklarını da belirtti.
UEFA yaşananların Avrupa futbol ailesinde büyük bir şok ve üzüntü yarattığını belirterek, "Artık FIFA'da gerçek bir temizlik ve yeniden organize şart olmuştur. Dünya futbolunun bu şekilde yönetilmeye devam edilmesine imkan yoktur" denildi. UEFA yetkilileri bugün Varşova'da kendine bağlı federasyonlarla yapacağı toplantının ardından yarınki FIFA başkanlık seçimlerini boykot edebileceklerini de duyurdu.

Erzik de tanık olacak!

İsviçre'nin Zürih kentinde bu sabah düzenlenen ve FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı operasyonun ardından Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı bazı FIFA İcra Kurulu üyelerinin bilgisine başvurulacağı öne sürüldü.
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, daha önce çeşitli finans kuruluşlarından banka detayları toplayan İsviçre makamlarının operasyon çerçevesinde FIFA merkezindeki elektronik bilgi ve dokümanlara el koyduğu bilgisine yer verildi.
Gazete, soruşturma kapsamında halihazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının evsahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.
İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Issa Hayatou (Kamerun), 2018 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı ve Rusya'nın Spor Bakanı Vitaly Mutko, Angel Maria Villar Llona (İspanya), Michel D’Hooghe (Belçika), Worawi Makudi (Tayland), Marios Lefkaritis (GKRY), Jacques Anouma (Fildişi Sahilleri), Rafael Salguero (Guatemala) ve Hany Abo Rida da (Mısır) polisin sorularını yanıtlayacak isimler arasında bulunuyor.