Gazete Vatan Logo
Beşiktaş Fikret Orman'dan flaş açıklamalar

Fikret Orman'dan flaş açıklamalar

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, transferin sona ermesinin ardından açıklamalar yaptı.

Fikret Orman'dan flaş açıklamalar

Vodafone Arena'da, siyah-beyazlı takımın yeni transferleri için düzenlenen basın toplantısının ardından medya mensuplarına konuşan başkan Fikret Orman, zor bir transfer dönemi geçirdiklerini söyledi.

Geçen sezon Demba Ba ve Atınç Nukan'ın transfer döneminin hemen başında satılması sayesinde önemli bir avantaj elde ettiklerini belirten Orman, "Transferde zor bir dönem geçirdik. Yorucu ama verimliydi. Geçen seneye Demba Ba ve Atınç'ın transferleriyle rahat başlamıştık. Bu durum bize sezon başında bütçe oluşturmuştu ve daha rahat olmuştuk. Ana niyetimiz şampiyon kadroyu korumaktı. Gökhan Töre'yi bizim ve oyuncunun istediği şekilde kiraya verdik. Son 15 güne gelene kadar Beşiktaş'ın Gökhan Töre'den kaynaklı 3 milyon avroluk barajı vardı." diye konuştu.

Bu sezonu UEFA'nın belirlediği zararın altında bir şekilde kapatacaklarını söyleyen Orman, "UEFA'yla üç maddelik anlaşmamız var. Birincisi ne kadar satış yaparsanız o kadar transfer yapabiliyorsunuz. İkincisi Beşiktaş'ın oyuncularına ödeyeceği tüm ücretler 59 milyon avroyu geçmeyecek. Üçüncüsü ise Beşiktaş'ın geçen sene 20 milyon avro zararla kapatma hakkı vardı. Onun altında kaldık. Bu sene de 10 milyon avro zararla kapatma bütçemiz var. Bu rakamın altında kapatacağımızı düşünüyorum. Üçünü de iyi dengelememiz lazımdı. Buna yönelik çalışmaya başladık. Gökhan Töre'nin kiralanmasından sonra Sosa'nın satışı gerçekleşti ve transferleri buna istinaden gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Stoper konusunda teklifleri mantıklı bulmadım"

Göreve geldiklerinde Oğuzhan Özyakup, Olcay Şahan gibi isimlerin takıma yeni katıldığını ve 4 yılda stadını bitirmiş, önemli transferlere imza atmış bir kulüp haline geldiklerini söyleyen Orman, bu durumu yönetim başarısı olarak değerlendirdi.

Orman, stoper transferi yapılmaması yönündeki bir soruya "Son 14 günlük süreçte Sosa'yı satma niyetimiz yoktu. Sosa için 4 milyon avroluk bir teklif vermişlerdi, kabul etmedik. Sonra 8 milyon avroluk bir teklifle geldiler ve kabul ettik. Sosa'yı sattıktan sonra kalan sürede tüm konsantrasyonumuzu stopere yoğunlaştırdık. Son dakika teklifleri Beşiktaş menfaatleri açısından doğru değildi. Stoper konusunda teklifleri mantıklı bulmadım. Şampiyon takımın stoperinde Marcelo ve Tosic oynuyordu. Rhodolfo'nun geri geliyor olması pozitif bir durum. Tosic ve Atınç sol stoper oynuyorlar. Atınç Nukan'ın yerine yabancı bir oyuncu transfer etsek o zaman da orta saha ya da forvetten birini UEFA listesine yazamayacaktık." şeklinde cevap verdi.

Haberin Devamı

Samir Nasri ile ilgilendik

Transfer yaparak şampiyon olunmayacağını söyleyen Fikret Orman, Fransız futbolcu Samir Nasri ile ilgilendiklerini dile getirerek, "Beşiktaş'ın bir kurum kültürü var. Biz kolej takımıyız. Ağır bir disiplin yönetmeliğimiz var. Bunlara uyacak oyuncular burada oynayacaktır. Buna uymayanlar bu takımda yer almayacaktır. Takımın huzurunu bozabilecek olan oyuncular büyük yara açarlar." değerlendirmesinde bulundu.

Caner Erkin ve Aboubakar transferlerinden bahseden Orman, kiralık olarak gelen isimlerin satın alma opsiyonlarını değerlendirmeyi düşündüklerini ifade ederek, "Aboubakar'ın satın alma opsiyonu 10 milyon, Caner Erkin'inki de 1 milyon avro. Nasıl ödeneceği sözleşmelerde yazılıdır." dedi.

Haberin Devamı

Aboubakar'ı bu sezon kontratıyla almak istediklerini ancak UEFA Finansal Fair Play yüzünden kiralamak zorunda kaldıklarını vurgulayan Orman, transfer ettikleri isimlerin çok önemli futbolcular olduğunu belirterek, "Aboubakar 35 milyon avroyu görmüş bir oyuncudur. Bu sene alsak 12 milyon 500 bin avro olacaktı. Talisca 25 milyon avroya İngiltere'ye gidiyordu ama pasaportu yüzünden gidemedi. Beşiktaş geçen sene hazirandan bu yana 37 milyon 500 bin avroluk oyuncu satmıştır. Beşiktaş'ta sat al dönemi başlayacak dedim. O rotada gidiyoruz." şeklinde görüş belirtti.

"En namuslu, en başarılı teknik direktör Şenol Güneş'tir"

Teknik direktör Şenol Güneş'in bir televizyon programında yönetime yaptığı eleştirileri de değerlendiren Orman sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Hocamız haklıydı. Teknik direktör sezon başı kampına gitmeden önce kadrosunu elinde görmek ister, bu çok normal. Şenol Güneş tarafından bakınca hocamız transferlerin bitmesi arzusundaydı. İlkelerimize ve kriterlerimize uyan oyuncular almak da bizim haklı olduğumuz nokta. Beşiktaş geçen seneye göre bu sene daha avantajlı. Geçen sezon stadımız yoktu, oyuncu kadrosu da bu kadar geniş değildi. Sezona şampiyon olarak başlamamıştı. Hocamız ne niyetle söylediğini daha sonra basın toplantısında açıkladı. Hepimizin ortak menfaati Beşiktaş'ı başarılı kılmak. En namuslu, en başarılı teknik direktör Şenol Güneş'tir. O da benim gibi Laz, arada olur öyle şeyler."

"Oğuzhan, Şampiyonlar Ligi'nde ustalığını gösterecek"

Beşiktaş'ın genç orta saha oyuncusu Oğuzhan Özyakup için 15 milyon avroluk teklif geldiğini söyleyen Fikret Orman, "Biz, Aboubakar için 3 kere görüşmeye gittik. Oyuncuyu istemek böyle olur. Oğuzhan'ı isteyenlerde ben böyle bir arzu görmedim. Oğuzhan transfer yapılmak için transfer edilecek bir oyuncu değildir, Beşiktaş'ın önemli bir yıldız oyuncusudur. İsteyen kulüpler bizim isteğimizi gösterecekler. Oğuzhan çok aşama kaydetti. Kendi hedefleri var. Çok önemli yerlere geleceğine inandığım bir oyuncu. Oğuzhan, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ustalığını gösterecek." açıklamasında bulundu.

"Tolga'ya tepki gösterenlere kızıyorum"

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Tolga Zengin'e taraftarların gösterdiği tepki yönündeki bir soruya "Çok kızıyorum. Tolga şampiyon takımın kalecisi. Herkes hocanın fikirlerine saygı duysun. Onun kararlarının arkasında durmak bizim işimiz. Kalecilik nankör bir iş. Tolga bizim memnun olduğumuz bir isim. Galatasaray maçının devre arasında yaptığı konuşmasıyla kaptanlığını gösterdi. Şampiyonlukta onun da çok büyük katkısı var." diye konuştu.

"Boyko dünyanın en iyi kalecilerinden biri"

Orman, İspanya'nın Malaga takımına kiralanan Denys Boyko'nun çok iyi bir kaleci olduğunu vurgulayarak, "Boyko'yu izleyerek, beğenerek aldık. Bana göre dünyanın en iyi kalecilerinden biri. Devre arası kampı yapamadı ve şanssız başladı. Öz güven kaybıyla devam etseydi oyuncuyu kaybederdik. Malaga'ya geri gelmesi için gönderdim. Geçen sene Mustafa Pektemek'i kiralık vermemiz lazımdı, vermedik, oynatmadık. Medipol Başakşehir'e gitmesinden memnunum. Kendini ispat eden bir Mustafa, Beşiktaş'ta oynar." ifadelerini kullandı.

Eto'o konusunda son sözü bir önceki basın toplantısında söylediğini ve çizgilerini bozmadıklarını belirten Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Çok fazla oyuncu dengemizi bozar. Mevcut oyuncuları da planlamak durumundayız. Bir oyuncu alınca öbüründen vazgeçmeniz gerekiyor. Son toplantıda ne dediysem bugün de aynısını söylüyorum. O dakikadan sonra bir görüşme olmamıştır. Biz duruşu olan bir kulübüz." değerlendirmesinde bulundu.

Beşiktaş'ta çok kiralık oyuncu olmadığından bahseden Orman, futbolcuların paralarını vaktinde ödemenin kendileri için çok önemli olduğundan bahsederek, "UEFA anlaşmaları ve bütçemize göre hareket ediyoruz. 12 milyon avro üzerinde transfer geliri elde ettik, 6 milyon avro civarı harcama yaptık. Şartlara göre oynamamız lazım. Oyuncularımıza borcumuz yok. Sakat, sağlam, oynayan, oynamayan herkesin parasını aynı zamanda ödüyoruz." dedi.

Maç başı sisteminden puan sistemine göre ödemeye geçtiklerinin altını çizen siyah-beyazlı kulübün başkanı, "10 bin avro civarı maç başı vardı eskiden. Galip gelsek de gelmesek de bu parayı ödüyorduk. Bunu puana göre vermeye karar verdik. Bunu, maçı kazanmayı teşvik etme anlamında yaptık." şeklinde görüş belirtti.

Orman, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde zor bir grupta olduklarını belirterek, "Buradan birinci de çıkabiliriz üçüncü de. Zor rakiplerimiz var ama biz de kolay rakip değiliz. Burada kolay maçlar olmayacak." yorumunda bulundu.

"Etik dışı işlere girmedik"

Fiorentina'dan Mario Gomez'in parasını alacaklarını ancak bunun için kontratları beklediklerini söyleyen Orman, "Gomez'in menajerleri Fiorentina'yı aradan çıkarmak üzerine bir teklifte bulundu. Biz böyle etik dışı ilişkiye girmedik. Fiorentina, Gomez'in ücretini ödemek için başvurdu ama kontratlarını görmek istiyoruz. Alman gazeteleri 7 milyon avro yazdı. Sezon başında Wolfsburg 14 milyon avro teklif etti. Şimdi 1 milyon 100 bin avro diyorlar." diye konuştu.

"Veli'nin sözleşmesini kısa bir süre donduracağız"

Veli Kavlak'ın yeniden ameliyatının gündeme gelmesi üzerine tecrübeli orta saha oyuncusuyla konuştuklarını söyleyen Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Veli sakat olduğu müddetçe istifade edemiyoruz ve para ödüyoruz. Ameliyat olmak istediğini söyledi. Biz de geri dönene kadar sözleşmeyi durdurmayı, geri döndükten sonra da durdurduğumuz kısmı uzatalım diye teklif ettik. Veli hatalı demiyorum ama ortada bir durum var. Bu milletin parasını harcıyoruz. Ailesiyle konuştu ilk başta sıcak bakmadılar ama onlar da aynı noktaya geldiler. Kısa bir süre sözleşmesini donduracağız. Veli'yi sahada görmek istiyoruz. Oynayan bir Veli, Beşiktaş'ta formayı alır." değerlendirmesinde bulundu.

"Taraftarın kulübe zarar vermesini kabul edemem"

Toplantının son bölümünde kombine kartların devri ile ilgili konuşan başkan Orman, geçen sezon şampiyonluğa gidildiği için taraftarlarla polemik yaşamamak için bazı durumları görmezden geldiklerini altını çizerek şunları söyledi:

"Kombine sayımız 32 bini geçti. Stadın kapasitesi 80 bin olsa, onu da satacak durumdayız. Mesele sadece para kazanmak değil, stadın dolu olması lazım. Biletleri satılmış boş bir statta oynamanın anlamı yok. Kombine sahiplerinin bazı maçlara gelmemesi durumu var. Şampiyonluk sürecinde stadı açtık. Burası bir tiyatro salonu değil. Taraftar hoplayacak, zıplayacak ama kulübe zarar vermeyecek. O insanlar yüzünden bir tribünü niye feda edeyim. Biz herkesin hakkını korumak zorundayız. Toplu küfür için tüm tribünü kapatmayın diye federasyona bildirdik. Yönetmelik böyle dediler. Düzeltsinler yönetmeliklerini. Biz bunları tespit etmeye vakıfız. Tespit eder size bildiririz dedik. Gurur duyacağımız bir stadımız var. Bu sezon itibariyle bu tolereyi göstermeyeceğim. Altını çizerek söylüyorum."